Antreprenoriat

Anul 2019 – cel mai bun pentru ecosistemul de startup-uri tech din România? DA!

Ecosistemul de startup-uri și scaleup-uri tech a cunoscut o dezvoltare mai sănătoasă în 2019, în opinia mea, lucru confirmat și de un studiu EY care arată că anul acesta are toate atributele unei perioade de referință. Astfel, ecosistemul local a crescut în 2019 și a atras interesul investitorilor externi, astfel că finanțarea startup-urilor s-a diversificat și a devenit mai accesibilă.

Este 2019 cel mai bun an de până acum pentru startup-urile și firmele de tip scaleup tech? În opinia mea, răspunsul este afirmativ: DA, și eu am simțit acest lucru din proiectele mele, conversațiile cu fondatori și din analiza firmelor din România, inclusiv toate startup-urile tech din graficul de mai jos. Pentru a confirma acest lucru, vă propun 5 motive mai jos, pornind de la experiențele mele, dar și pe baza ideilor din studiul EY.

1. Mai multe fonduri de venture capital

Mai multe fonduri de investiții dedicate pieței locale, printre care GapMinder, Early Game Venture, Morphosis Capital și Black Sea Fund, au fost lansate/s-au consolidat în 2019. Aceste fonduri de investiții sunt “ridicate” de echipe de antreprenori & consultanți români cu fonduri europene, cofinanțate prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, implementat de Fondul European de Investiții. Este un exemplu prin care vedem efecte reale ale unor decizii și proiecte inițiate în 2016 cu efecte în 2019 asupra ecosistemului local de startup-uri tech. În accepțiunea mea, un startup cu șanse mari de succes este o companie cu un produs existent (MVP) și care dovedește tracțiune, bazat pe o idee cu o componentă puternic inovativă. Este necesar un model de business scalabil, cu potențial de a influența drastic o industrie. În plus, un ingredient care contribuie la succesul business-ului constă în utilizarea unei tehnologii care îi poate conferi produsului o creștere accelerată. Scaleup este un startup care a “ridicat” investiții de peste 1 milion de dolari (mai multe explicații și date, aici)

2. Diversificarea surselor de finanțare

Finanțarea startup-urilor românești a devenit mai sustenabilă și mai diversificată în anul 2019. Afluxul de capital de risc local și internațional nu mai este atras de câteva mici companii de comerț electronic, ci, mai degrabă, de o combinație de idei inovatoare în ceea ce privește soluțiile legate de FinTech, biometrică, automatizarea proceselor prin robotizare și resurse umane, potrivit studiului EY. București este principalul punct de atracție în România, datorită diversității și abilităților digitale solide ale forței de muncă.

Cele mai mari finanțări sunt asigurate de investitorii internaționali, numai câteva fonduri locale românești fiind capabile să participe la runde de finanțare de categoria A+. “Printre fondurile de investiții cu capital de risc locale care investesc în acest ecosistem, se observă tot mai mulți actori internaționali care explorează piața românească a tehnologiei pentru a descoperi oportunități de investiții. Din cauza lipsei de fondurilor de investiții cu capital de risc locale care să asigure finanțare pentru dezvoltare, majoritatea startup-urilor care se află în stadii incipiente caută să se alăture unor incubatoare de afaceri sau programe de accelerare externe”, relevă studiul EY.

3. Mai multe acceleratoare și pre-acceleratoare de afaceri

2019 a adus în România mai multe înțiative noi de tip accelerator sau program de accelerare, că platforme și comunități prin care start-up-urile își pot accelera creșterea.

4. Succesul UiPath

Încurajat de succesul înregistrat de UiPath și de fondurile de investiții cu capital de risc finanțate de UE, ecosistemul a devenit mai activ decât anul trecut. Piatra de temelie așezată în acest an va crea fundamentele pentru următoarele runde de investiții de categoria A și investiții de capital inițialla începutul anului 2020.

Asa cum am mai precizat, fiecare succes al UiPath, una din cele mai valoroase companii din domeniul inteligenței artificiale din lume, cu o evaluare de 7 miliarde de dolari, este aplaudat în România de fiecare dată, cel puțin în bula de business: mândria de a fi român se activează așa cum se întâmplă după un succes major al Simonei Halep. În acest context, apare întrebarea: “Cum putem profita de succesul UiPath, companie creată în România?”. Cu mențiunea că “a profita” are un sens pozitiv, vă propun patru idei constructive prin care ascensiunea UiPath poate fi “capitalizată“ la nivel de țară.

5. Crește comunitatea de business angels – nume noi

Chiar dacă România ocupa recent locul 31 din 35 țări analizate, cu investiții de tip business angels de numai 1,3 milione euro, numărul investitorilor individuali care investesc în startup-uri tech este în creștere. Câteva nume noi de investitori, printre care Sacha Dragic, fondatorul Superbet, au realizat primele investiții în tehnologie în acest an. Numărul acestora va crește pe măsură ce ecosistemul startup-urilor de tehnologie din România se dezvoltă rapid, mai ales în domenii că FinTech, biometrică, HR/recrutare, medical, edtech, marketing și analiză de date.

Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
El poate deveni in 2016 antrepenorul anului din intreaga lume: 5 lucruri de stiut
ScaleOut Export Accelerator starts with 10 Romanian companies willing to go global

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
[Guest post] Business angels în România: cum pot fi ajutate firmele și cât de funcțional este cadrul fiscal actual?

Piața capitalului de risc din Europa nu reușește să asigure sprijin la scară largă pentru creșterea și capitalizarea întreprinderilor recent...

Close