Antreprenoriat Featured

Scaleup Europe – cate scaleup-uri sunt in tarile inovatoare din Europa

Europa gazduieste aproximativ 4,200 de firme de tip scaleup, “gazele”, asa cum imi place mie sa le numesc, din industria IT&C, in 45 de tari, care au atras investitii cumulate de 58 miliarde de dolari (0,33% din PIB-ul Europei).

Acesta este un ecosistem relativ tanar cu un potential de crestere care confirma pozitia de lider a Marii Britanii in ceea ce priveste numarul firmelor de tip scaleup (1,412, 34% din total) si in privinta capitalului ridicat (35% din investitiile atrase), urmata de Germania, Franta si Suedia. Scaleupurile din tarile din Europa de Sud-Est formeaza un grup emergent de 120 de companii (3% din total) care au atras investitii totale de 0,7 miliarde de dolari. Romania figureaza, in mod surprinzator, ca nu ar avea niciun scaleup.

ScaleupEurope1

Toate aceste date sunt relevate de studiul SEP Monitor, realizat pentru Scaleup Europe si prezentat de Mind the Bridge la Parlamentul European, practic cea mai relevanta radiografiere a startup-urilor foarte inovatoare din Europa.

 

  • Sectoare dinamice: e-commerce, Fintech si industria ospitalitii formeaza podiumul industriilor cu cele mai multe firme de tip scaleup. Fintech este sectorul cu cele mai multe investitii, Marea Britanie, in mod evident, gaming-ul in tarile nordice,  si e-commerce in Germania.
  • Intreg ecosistemul Scaleup Europe este foarte inclinat spre investitiile de tip venture capital: doar 2% din “gazelele tehnologice” se listeaza pe pietele de capital.

 

  • Daca ne uitam la scale-up-urile mari (asa numitele “scalers”, adica afaceri care au atras investitii de peste 100 milioane dolari), studiul SEP Monitor identifica 86 astfel de firme, care au “ridicat” cumulate 25 miliarde de dolari. Doar 14 tari au produs firme de tip “scalers”, iar mai mult de o treime dintre acestea sunt din Marea Britanie, dublu fata de numarul celor din Germania (15) si de trei ori mai mult fata de Franta (11 “scalers”).

 

  • Patru firme de tip “scalers” au trecut pragul de 1 miliard de dolari in ceea ce priveste investitiile atrase: Markit (Marea Britanie), Delivery Hero si Zalando (Germania) si Spotify (Suedia).

 

scaleupeurope2

Totusi, atunci cand comparam cu restul lumii, Scaleup Europe are un drum lung in privinta crearii de noi giganti tehnologici (dintr-un total de 53 de “campioni mondiali” cu investitii de peste 1 miliard de dolari, Europa este foarte departe cu patru “scalers”, in raport cu China (16) si cu Statele Unite (25).

Ce este un” scaleup”?

“Scaleup” este, in acceptiunea Scaleup Europe si Mind Bridge,  un startup care a “ridicat” investitii de peste 1 milion de dolari.

 

Startup:

<$1M funding raised (since foundation) and at least one funding event since 2010.

Scaleup:

>$1M funding raised (since foundation) and at least one funding event since 2010.

Scaler:

>$100M funding raised (since foundation) and at least one funding event since 2010.

Super Scaler:

>$1B funding raised (since foundation) and at least one funding event since 2010.

 

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Semimaraton Brasov. Cel mai frumos loc = LINIA DE SOSIRE de pe stradutele cu iz medieval din Schei
Activarea Potentialului Economic al Sectoarelor Culturale si Creative din Romania

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Profilul fondatorului de startup-uri in Romania: doua procente cheie

Startupcafe.ro publica, pe baza datelor INS, un profil al fondatorului de startup-uri din Romania. Doua procente mi-au atras atentia, cam...

Close