Antreprenoriat

Rezultate studiu ScaleOut: Covid-19 Impact Survey Romanian Tech Startups&Scaleups

Pandemia COVID-19 influențează dezvoltarea companiilor românești, inclusiv evoluția firmelor tech cu potențial de creștere accelerată. Pentru a identifica problemele fondatorilor români și cu scopul de a găsi soluții de sprijin la nivelul ecosistemului antreprenorial, am discutat cu 120 fondatori de firme de tip startup și scaleup. Inițiativa ScaleOut este comparabilă cu studii similare realizate în prezent în ecosisteme de business mature: Germania, Marea Britanie, Olanda, Suedia, Danemarca, Finlanda si Norvegia. 

Influența COVID-19 asupra activității firmelor tech de tip startup și scaleup este evidentă: 36,7% dintre fondatorii intervievați au văzut deja evoluții negative și schimbări în business, iar 40,4% estimează că vor fi efecte asupra dezvoltării pe termen scurt și mediu, potrivit studiului realizat de ScaleOut, program de internaționalizare a firmelor românești al Fundației Romanian Business Leaders. Pe un ton optimist, studiul ScaleOut relevă că 38,5% dintre fondatorii români de firme tech de tip startup și scaleup vor reduce costurile cu forța de muncă din cauza Covid-19.

“Ca soluții pentru viitor, credem că guvernul are pârghiile necesare pentru a fi alături de firmele tech, dar suntem convinși că fondatorii companiilor digitale vor reuși să își revină și să crească accelerat prin colaborare și, bineînțeles, cu susținerea investitorilor (fonduri de venture capital, business angels, platforme de crowdfunding), plus cu sprijinul comunităților de afaceri. Observăm, de asemenea, că firmele tech încep să colaboreze intern, prin crearea de proiecte comune, și extern, cu alte comunități de business din străinătate. Firmele românești expuse global trec mai ușor prin acest context de pandemie, iar acum este momentul potrivit să încurajăm schimbul de experiență între ecosisteme și de know-how”, a declarat Claudiu Vrînceanu, coordonator și co-fondator al programului ScaleOut.

Comunitățile de business, acceleratoarele de afaceri și educația vor deveni mult mai importante pentru manageri și antreprenori în perioada următoare, post-Covid-19. De asemenea, potrivit ScaleOut, în contextul unei iminente crize economice, situația firmelor românești se va înrăutăți, dar internaționalizarea, mentalitatea “Born Global” și exporturile for deveni mai relevante ca niciodată. Prin urmare, antreprenorii care vor planta semințele internaționalizării în următorul an își vor proteja companiile pentru viitoarele perioade incerte.

“În mediul eterogen al startup-urilor românești, studiul realizat de Romanian Business Leaders reprezintă o primă și foarte importantă măsurare a pulsului. Importanța este confirmată de numărul mare de respondenți și de răspunsurile foarte specifice și concrete privind planurile imediate. Vedem în aceste răspunsuri percepția unui impact concret, însoțit de o direcție clară de a reduce cheltuielile, prin amânarea proiectelor și prin scăderea costurilor operaționale și cu forța de muncă”, a declarat Claudiu Constantinescu, Senior Manager, Managementul Riscului, Deloitte România.

Potrivit specialistului Deloitte, dacă în primele săptămâni de la declanșarea crizei, atenția se concentrează în mod firesc pe acțiunile imediate, pe termen mediu, discuțiile migrează spre oportunități ulterioare acestei situații. “În această perioadă, în diverse domenii de activitate se evidențiază tot mai mult două categorii de jucători: câștigători detașați și pierzători clari, în primul rând din cauza scăderii consumului pe majoritatea segmentelor. Aceasta va duce la o reașezare a businessurilor în viitor, în armonie cu noile tendințe sociale și cu viitorul profil al consumatorului. Câștigătorii pe termen lung vor fi aceia care vor avea viziunea și puterea de a muta perspectiva dincolo de 2020 și se vor repoziționa mai puternici și cu mai multă siguranță”, conform Deloitte, partener al programului ScaleOut.

Primele efecte asupra ecosistemului de startup tech

Un procent considerabil, puțin peste 40% dintre startup-urile tech, estimează că vor vedea efecte asupra dezvoltării afacerilor pe termen scurt și mediu în contextul COVID-19. Mai mult de o treime (36,7%) dintre fondatorii chestionați de echipa ScaleOut afirmă că au văzut deja evoluții și schimbări considerabile. “Dacă ne uităm la cifre și la impactul generat, tendința este clară: evoluția unui număr semnificativ dintre firmele de tech, majoritatea early stage, este nesigură în contextul răspândirii COVID-19 și ca urmare a efectelor negative asupra mediului de business”, relevă studiul ScaleOut. 

Studiul realizat de ScaleOut, program creat în urmă cu doi ani cu numele Start-Up Bridge în cadrul Fundației Romanian Business Leaders, identifică impactul efectelor generate de răspândirea virusului COVID-19 asupra ecosistemului de startup și scaleup tech din România. Cu 120 respondenți, exclusiv fondatori de firme tech create de fondatori români, suntem convinși că acest studiu este bazat pe o populație relevantă statistic pentru mediul antreprenorial din România.

 42,2% dintre fondatori spun ca se confrunta cu întârzierea sau amânarea atragerii și înrolării unor clienţi noi

Conform studiului ScaleOut, există trei zone în care startup-urile tech românești se așteaptă la efecte negative din cauza situației economice actuale: întârzierea sau amânarea atragerii și înrolării unor clienţi noi (42,2%), dificultatea atragerii unei finanțări (24,8)% și pierderea unor clienți existenți (16,5%).

“În opinia noastră, investitorii sunt, în general, precauți în actualul context și o parte dintre aceștia, fonduri de venture capital și business angels, și-au blocat procesele de investiții. Finanțarea este întotdeauna o provocare pentru majoritatea startup-urilor, iar atragerea de bani în vremuri de stagnare economică sau caracterizate prin incertitudini devine o provocare și mai critică. Totuși, în prezent sunt aproximativ 20 de startup-uri tech care se află într-un proces avansat de a ridica o nouă investiție”,  potrivit studiului ScaleOut. 

Proiecte amânate pentru o treime dintre fondatori

Scăderea veniturilor (33,9%) și amânarea implementării unor proiecte stabilite (33,9%) reprezintă efectele cu cel mai mare impact financiar asupra startup-urilor, potrivit studiului realizat de ScaleOut. De asemenea, 22% dintre antreprenori spun că procesul de atragere a unei finanțări a fost anulat sau amânat, iar presiunea costului cu forţa de muncă reprezintă o problemă doar pentru 10% dintre startup-uri tech. 

Impactul asupra echipelor firmelor tech de tip startup și scaleup

COVID-19 are un impact parțial asupra joburilor din firmele tech antreprenoriale. În timp ce 61,5% dintre startup-urile tech nu vor reduce costurile cu forță de muncă și nici nu vor redimensiona echipele, 38,5% iau sau vor lua măsuri pentru a diminua cheltuielile alocate cu resursa umană. 

Pe cale de consecință, reducerea costurilor operaţionale este acțiunea luată cu prioritate în actualul context pentru 44,7% dintre antreprenori. Amânarea plăților și investițiilor este decizia principala asumată de 26,2% dintre fondatorii tech din România, în timp ce 15,5% dintre antreprenori își reduc cheltuielile de marketing.

Cele 120 firme care au participat la studiul ScaleOut se află în diferite perioade de creștere: seed stage, early growth stage și late growth stage. 

Verticalele în care sunt active firmele participante la studiu sunt și cele mai dinamice la nivel mondial: EdTech, HealthTech, Fintech, Cybersecurity, Adtech, e-commerce, mobile, Big Data, Proptech, Ridesharing, AI și Machine Learning, Payments, SaaS.

Ideea ScaleOut (program lansat cu numele Start-Up Bridge în anul 2018) a fost generată de nevoia antreprenorilor români de a trece granițele propriu-zise ale țării (pentru dezvoltare regională), dar și de a-și depăși barierele mentale mai mari sau mai mici pe care le avem toți când vine vorba de business. ScaleOut creează programe educaționale despre export și internaționalizare, evenimente de comunitate și schimburi de experiență între ecosisteme, de know-how, colaborarea între firmele din domeniu din diverse țări ale lumii.

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
[Guest post] Scaleup? 5 lucruri importante pentru procesul de recrutare
Tic-tac, tic-tac! Vom afla cine este Antreprenorul anului in Romania

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
COVID-19. Numărul de firme înregistrate s-a prăbușit în contextul pandemiei

Numărul firmelor înfiinţate la nivel național a scăzut cu 69% în primele două săptămâni de la începutul starii de urgență...

Close