Antreprenoriat Economie

Cum va fi revenirea dupa criză: o evoluție în V? Sub nicio formă

Tot aud această idee că economia va începe să-și revină din criză în maximum două luni. Mai ales de la ministrul Finanțelor, care spune că a văzut o scădere puternică, dar nu atât de rea “cum cred unii”. El mai spune că economia își va reveni puternic, că vom avea o evoluție (grafică) în V.

Personal, prefer să iau pulsul antreprenorilor și managerilor din economia reală, iar din discuțiile cu aceștia o revenire în V pare imposibilă. Așa cum spune și Radu Negulescu, fondatorul Trencadis, pentru multe sectoare nu va fi de ajuns subvenționarea pe perioada situației de urgență, atât timp cât o revenire în “V” nu este posibilă sub nicio formă. Multe sectoare vor constata că relaxarea restricțiilor nu înseamnă nicidecum o revenire la normal și că utilitatea lor va fi mult scăzută pentru mult timp. Iar asta va crea șomaj, mult șomaj. Presiunea pe buget va fi din ce în ce mai mare, încasările statului din ce în ce mai mici.

Ținând cont de felul în care evoluează lucrurile până în momentul de față, putem structura criza în trei etape de evoluție, potrivit lui Radu Negulescu:

Prima, în care ne și aflăm – ​(1) Etapa de șoc​. Imediat după, a doua – ​(2) Etapa de redresare​. În final, noua normalitate – ​(3) Etapa de creștere​.

Vă recomand acest grafic creat de Radu + opiniile lui aici și aici.

 

Concluzia este simplă:

“Marea Pandemie ne prinde profund integrați în circuitul economic global, chiar dacă nu într-o poziție foarte bună, fiind în totalitate dependenți de deciziile politico-economice pe care le iau și le vor lua alții. Starea noastră de bine este dependentă și subordonată stării de bine a altora.” 

Capitalul românesc este mic ca volum și fragil ca structură. Nu are cum să reziste unui asemenea șoc. România, nefiind nici pe departe un producător de inovație sau măcar de avantaj comparativ, va fi extrem de expusă.

 

Claudiu Vrinceanu
Lucrez în fiecare zi cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
RePatriot: Zilele Diasporei, in peste 20 de administratii locale
Musai List – Si antreprenorii sunt procrastinatori. De ce?

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Un indiciu despre criza COVID-19: date despre firmele care au solicitat Certificate de Situații de Urgență

Aproape jumătate din cele peste 7.600 de societăți comerciale care au solicitat Certificate de Situații de Urgență până în acest...

Close