Antreprenoriat Economie

Cum va fi revenirea dupa criză: o evoluție în V? Sub nicio formă

UPDATE 7 iulie 2020: realitatea din business – cel mai probabil avem un scenariu de revenire a economiei în formă U

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) afirmă că anul 2020 este unul atipic din punct de vedere economic, din cauza pandemiei COVID-19: 45% dintre participanţii la un studiu consideră cel mai probabil un scenariu de revenire a economiei în formă de U, în timp ce jumătate din companii nu au în plan noi investiţii în 2020. De asemenea, doar 11% dintre companiile mari se aşteaptă la o revenire rapidă după şocul pandemic, în formă de V!

Forma literei U se referă la o revenire economică care presupune că întreruperile și restricțiile ar dura mai mult, iar activitatea economică ar stagna și mai mult. Modelul de revenire în U presupune că unele activități rămân în pauză, gradul de ocupare a forței de muncă stă temporar sub nivelul de dinainte de pandemie, iar activități sociale precum ieșitul la restaurant sau călătoriile nu revin la normal.

—————————————————–

Tot aud această idee că economia va începe să-și revină din criză în maximum două luni. Mai ales de la ministrul Finanțelor, care spune că a văzut o scădere puternică, dar nu atât de rea “cum cred unii”. El mai spune că economia își va reveni puternic, că vom avea o evoluție (grafică) în V.

Personal, prefer să iau pulsul antreprenorilor și managerilor din economia reală, iar din discuțiile cu aceștia o revenire în V pare imposibilă. Așa cum spune și Radu Negulescu, fondatorul Trencadis, pentru multe sectoare nu va fi de ajuns subvenționarea pe perioada situației de urgență, atât timp cât o revenire în “V” nu este posibilă sub nicio formă. Multe sectoare vor constata că relaxarea restricțiilor nu înseamnă nicidecum o revenire la normal și că utilitatea lor va fi mult scăzută pentru mult timp. Iar asta va crea șomaj, mult șomaj. Presiunea pe buget va fi din ce în ce mai mare, încasările statului din ce în ce mai mici.

Ținând cont de felul în care evoluează lucrurile până în momentul de față, putem structura criza în trei etape de evoluție, potrivit lui Radu Negulescu:

Prima, în care ne și aflăm – ​(1) Etapa de șoc​. Imediat după, a doua – ​(2) Etapa de redresare​. În final, noua normalitate – ​(3) Etapa de creștere​.

Vă recomand acest grafic creat de Radu + opiniile lui aici și aici.

 

Concluzia este simplă:

“Marea Pandemie ne prinde profund integrați în circuitul economic global, chiar dacă nu într-o poziție foarte bună, fiind în totalitate dependenți de deciziile politico-economice pe care le iau și le vor lua alții. Starea noastră de bine este dependentă și subordonată stării de bine a altora.” 

Capitalul românesc este mic ca volum și fragil ca structură. Nu are cum să reziste unui asemenea șoc. România, nefiind nici pe departe un producător de inovație sau măcar de avantaj comparativ, va fi extrem de expusă.

 

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
A inceput Global Entrepreneurship Week: cea mai mare campanie de promovare a antreprenoriatului
Cine fuge de inovatie este codas la competitivitate si prosperitate

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Un indiciu despre criza COVID-19: date despre firmele care au solicitat Certificate de Situații de Urgență

Aproape jumătate din cele peste 7.600 de societăți comerciale care au solicitat Certificate de Situații de Urgență până în acest...

Close