Antreprenoriat Economie

IMPORTANT: Exporturile românești sunt în scădere!

Exporturile firmelor suferă foarte mult care urmare a evoluției COVID-19. Doar că în contextul unei iminente crize economice, situația firmelor românești se va înrăutăți, iar internaționalizarea, mentalitatea “Born Global” și exporturile for deveni mai relevante ca niciodată. Prin urmare, antreprenorii și managerii care vor planta semințele internaționalizării în următorul an își vor proteja companiile pentru viitoarele perioade incerte.

Reducerea capacităților de producție, problemele legate de transport, lipsa materiilor prime din import şi anulările contractelor comerciale sunt principalele motive invocate de exportatorii și importatorii români pentru contracția comerțului exterior din luna martie 2020, arată o cercetare ad-hoc efectuată de Institutul Național de Statistică.

Important, despre exporturi. Peste 50% din exportatorii respondenți, care deţineau 62% din exporturile României în luna corespondentă din anul precedent (martie 2019), estimează contracţii ale exportului în luna martie 2020, în diferite procente: 32% dintre aceştia estimează o scădere de până la 25%, 12% între 25% şi 50% iar 7% estimează o contracţie a exporturilor cu peste 50%.

Explicaţii. Cauzele principale pentru aceste reduceri au fost: reducerea capacităţii de producţie (16,6%); probleme transport (22,4%); interdicţii temporare legale de export (16,5%); lipsa materiilor prime din import (14,1%) şi anulare contracte (9,1%).

Există şi câţiva exportatori (10%) care au estimat creşteri ale exporturilor în luna martie 2020.

Context: În vederea măsurării impactului SARS-Cov.2 asupra volumului exporturilor și importurilor din luna martie 2020, INS a realizat o anchetă ad-hoc adresată unui număr de 1796 de firme care realizează activitate în domeniul comerțului exterior. Aplicarea chestionarului s-a realizat în perioada 30 martie – 2 aprilie 2020. Numărul de firme care au răspuns a fost 1551 (rata de răspuns a fost 86,4%). Firmele care au oferit un răspuns acoperă 62,0% din exporturile, respectiv 59,0% din importurile înregistrate în perioada corespunzătoare din anul precedent (martie – aprilie 2019).

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Ce pot face bancherii impreuna cu antreprenorii si cu media
OVERVIEW: Romania’s 2020 FDI performance

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Rezultate studiu ScaleOut: Covid-19 Impact Survey Romanian Tech Startups&Scaleups

Pandemia COVID-19 influențează dezvoltarea companiilor românești, inclusiv evoluția firmelor tech cu potențial de creștere accelerată. Pentru a identifica problemele fondatorilor...

Close