Comunicare Featured

Presedintele marinar: Basescu refuza sa-si modifice structural imaginea

[dropcap]P[/dropcap]resedintele Traian Basescu este din nou marinar cu acte in regula: s-a dus la Centrul de simulare al CERONAV din Constanta, a sustinut o testare pe un simulator de navigatie si i s-a reconfirmat brevetul de comandant de nava. In incercarea de a „poza” precum Vladimir Putin intr-un politician viguros si de a se pozitiona drept viitor premier al tarii, Traian Basescu a mai transmis publicului ca e „mai usor sa conduci o tara decat o nava”.

Mesajul transmis nu este o noutate in strategia de comunicare a actorului politic Traian Basescu. Anul trecut, in miezul verii, presedintele Traian Basescu insista asupra experientei sale pe mare:

“Am facut serviciu pe cele mai grele nave si pe cele mai riscante. Nu m-am apucat de politica inainte sa fiu un excelent profesionist. Cine s-a uitat la finala Campionatului European a vazut ca terenul avea 100 de metri, nava mea avea 306 metri”.

Initiativa presedintelui de a reconfirma brevetul de comandant de nava da in vileag o slabiciune personala: ii este foarte greu sa isi modifice structural imaginea. O schimbare ar putea fi transformarea sa dintr-un haiduc intr-un intelept, insa acest lucru pare imposibil. Prin spiritul sau conflictual, ii vine peste mana sa renunte la costumul de pirat (vezi caracteristicile profesiei de marinar) pentru tinuta de profesor al unei “scoli pentru politicieni”, proiect pe care promitea ca l-ar lansa dupa ce isi va incheia mandatul de sef al statului.

Scriam ca miturile care au napustit imaginarul romanesc postdecembrist trebuie sa dispara si ca eroul salvator si haiducul, varianta mioritica a piratului care nu vrea sa negocieze, vor fi inlocuiti de vizionari. Gesturile de comunicare ale lui Traian Basescu ne arata pentru a nu stiu cata oara ca se simte excelent in pielea eroului care ataca si ca haiducul nu poate fi un negociator. E lesne de inteles ca presedintelui Traian Basescu ii place sa ramana pentru totdeauna un pirat in mintea romanilor. Care sunt insa trasaturile unui pirat in politica? O carte excelenta despre miturile fondatoare in politica, “Cea mai buna dintre lumile posibile”, ne arata cum “haiducul este acel personaj care se afirma pe scena politica nu prin apartenenta la o institutie, ci printr-un mod direct de a actiona, fara retineri, specific oamenilor simpli din randurile carora provine”.

Sursa foto + video: Facebook, Alaturi de Presedintele Nostru

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Tu stii cat de usoara e viata start-up-ului tau in Romania?
Evenimentul Akcees din aceasta seara – o dezbatere pentru tinerii antreprenori

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Magnificent! Bono: Capitalismul antreprenorial scoate oamenii din saracie

[dropcap]I[/dropcap]ntr-un discurs sustinut la Georgetown University, Bono, solistul trupei U2, spune ca antreprenoriatul si capitalismul contribuie mai mult la reducerea...

Close