Antreprenoriat Economie Featured

Magnificent! Bono: Capitalismul antreprenorial scoate oamenii din saracie

[dropcap]I[/dropcap]ntr-un discurs sustinut la Georgetown University, Bono, solistul trupei U2, spune ca antreprenoriatul si capitalismul contribuie mai mult la reducerea saraciei decat ajutoarele.

“Asistenta reprezinta un paliativ. Capitalismul antreprenorial scoate mai multi oameni din saracie decat ajutoarele (..) Un star rock predica avantajele capitalismului. Wow! Ma ascult si nu imi vine sa cred!” – Bono.

Este de bine, zic! Citesc comentariile cititorilor aici si aici si ma gandesc la trei idei simple:

1. Este esentiala implicarea unor personalitati cu notorietate ridicata in proiectele de promovare a antreprenoriatului si a argumentelor economice sanatoase. Este fundamental sa avem cat mai multe personalitati publice cunoscute publicului larg (artisti, politicieni, sportivi, vedete TV) care sa creada profund intr-o viata economica bazata pe proprietatea privata asupra mijloacelor de productie. Blogurile, un numar restrans de publicatii economice, doi trei jurnalisti ori economisti de dreapta care apar la TV nu ajung pentru a promova logica economica sanatoasa.

2. Este extraordinar ca anumite vedete isi asuma astfel de discursuri. Practic, le arata guvernantilor si “economistilor” ca economia trebuie sa fie principalul obiect de studiu al fiecarui cetatean. Economia nu este restransa unui grup restrans de savanti, ea nu este exclusiv a lui Cosea, Daianu, Vasilescu ori a lui Isarescu. Economia este a lui Popescu, Bittman ori a lui Bono. Citez din Mises, “Actiunea Umana”: “Stiinta economica se ocupa de problemele fundamentale ale societatii; ea priveste pe toata lumea si le apartine tuturor.”

3. De asemenea, este deosebit sa asculti oameni cu discursuri de stanga – cum a fost argumentatia lui Bono in ultimii ani –  care isi intorc privirea spre logica economica sanatoasa. In opinia mea, este mai estetic economic sa vezi un partizan al teoriilor mainstream care se “stramuta” catre ideile sanatoase decat un liberal care renunta la argumentarea de tipul “Capitalismul antreprenorial scoate mai multi oameni din saracie decat asistenta sociala.”

Multumim, Bono, nu doar pentru “Vertigo” ori “Magnificent”, ci si pentru discursul de mai jos :).

U2’s Bono Speaks at GU Global Social Enterprise Event from Values & Capitalism on Vimeo.

De citit si Capitalism: This chart shows what Bono is talking about

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Campioni in tech: fondatorii Vola.ro
The Monday Video: Bill Aulet vine in Romania

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Cifrele care explica cel mai bine problemele IMM-urilor din Romania

[dropcap]O[/dropcap] realitate tot mai dureroasa pentru antreprenorii romani care confirma o problema structurala: din ce in ce mai multe IMM-uri...

Close