Antreprenoriat Featured

5 lucruri despre Mid Europa Partners, gigantul care a cumparat Regina Maria

Mid Europa Partners (MEP), care a preluat 80% din operatorul de servicii medicale private Regina Maria, este cel mai mare fond de private equity cu investitii in Europa Centrala si de Est, daca analizam exit-urile incheiate in regiune. Mid Europa Partners administreaza fonduri in valoare totala de 4,2 miliarde de euro si multiplica de trei ori banii investitorilor.

1. Mid Europa Partners este un fond de private equity, axat pe Europa Centrala si de Est si Turcia. Operand din Londra, Budapesta, Varsovia si Istanbul, Mid Europa Partners administreaza fonduri totale de aproximativ 4,2 miliarde de euro. Echipa Mid Europa Partners a investit in regiune inca din 1999, iar anul trecut a „ridicat” 810 milioane de euro de la 25 investitori.

2. Mid Europa Partners nu este la primul contact cu Romania. Fondul a detinut in trecut actiuni la operatorul de telefonie mobila Connex (actualul Vodafone). De asemenea, MEP a fost actionarul majoritar al companiei ungare Invitel, care a detinut in Romania furnizorul de servicii de comunicatii Euroweb Romania.

3. In tranzactia cu Advent au fost implicati din partea Mid Europa Csanad Daniel, Tas Tobias, Albert Jelinek si Bartosz Malecki. Nikolaus Bethlen, partener al Mid Europa, este cel care conduce activitatile Mid Europa in Romania. El lucreaza la Mid Europa din 2007, dupa ce anterior a activat la Morgan Stanley si la gigantul Kohlberg, Kravis & Roberts (KKR).

4. Mid Europa Partners are o experienta mare de investitie si exit in piata serviciilor medicale, dupa ce in perioada 2007 – 2012 a investit in Lux Med, cel mai mare jucator de pe piata de healthcare. In cadrul exit-ului din 2012, Lux Med era evaluata la 400 milioane de euro, iar investitia fondului de private equity a fost multiplicata de 2,5 ori in cel mai mare exit in Polonia al unui fond de private equity de pana atunci.

5. Mid Europa Partners s-a remarcat prin mai multe tranzactii, cea mai recenta fiind preluarea producatorului de alimente Danube Foods Group din Serbia, companie cu o cifra de afaceri de 400 milioane de euro. Una dintre cele mai insemnate investitii ale fondului este SBB/Telemach Group, companie din Serbia vanduta catre Kohlberg Kravis Roberts (KKR), unul dintre cele mai mari fonduri de investitii din Statele Unite ale Americii, pentru 1 miliard de euro, deal care a triplat investitiile fondului. Acesta este cel mai mare exit al unui fond de private equity in fostul spatiu iugoslav.

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
O problema ignorata: 9 din 10 IMM-uri au probleme sa angajeze oameni noi
Business-ul de ecommerce în România

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Antreprenorii lunii iulie: Jean Valvis, milionarii din agricultura si creatorii Solitaire Arena

La inceputul fiecarei luni, ne putem uita in urma sa identificam antreprenorii din Romania care au iesit in evidenta in...

Close