Economie

Vești bune pentru exportatorii români: taxe eliminate în relația cu Japonia

Uniunea Europeană a semnat un acord comercial cu Japonia care a intrat în vigoare de la 1 februarie. Acordul elimină majoritatea taxelor pe care le plătesc anual întreprinderile din UE care exportă în Japonia, în valoare de 1 miliard de euro, iar după punerea în aplicare pe deplin a acordului, Japonia va elimina taxele vamale la 97 % din produsele importate din UE.

În România, 271 de companii exportă în acest moment în Japonia, dintre care două treimi sunt IMM-uri. Astfel, 21.628 de locuri de muncă sunt susţinute de exporturile către japonezi, arată Comisia Europeană.

“Noul acord va pune la dispoziţia consumatorilor o ofertă mai largă şi preţuri mai mici; va proteja produsele europene în Japonia şi invers”, a declarat preşedinetele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

De asemenea, acordul elimină o serie de bariere netarifare de lungă durată, de exemplu prin aprobarea standardelor internaţionale privind autoturismele. De asemenea, acordul va înlătura barierele din calea comerţului de pe piaţa japoneză, care cuprinde 127 de milioane de consumatori. Comerţul anual dintre UE şi Japonia ar putea creşte cu aproape 36 de miliarde de euro după punerea în aplicare pe deplin a acordului.

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Covasna, pur si simplu fabulous: patru tipuri de turism cu potential de crestere
Scade numărul firmelor cu creștere rapidă. Cum putem dezvolta scale-up-urile de tip “gazelă”, posibil “unicorni”?

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Antreprenor român din Londra: Totul este despre impact!

Mă bucur să lucrez, pe zona de comunicare&PR, personal branding și creare de content, cu Răzvan Creangă, fondatorul hackajob, unul...

Close