Tag Archives: imm-uri

Antreprenoriat Featured

Barometrul IMM-urilor: problemele anului 2016

O treime dintre IMM-uri gasesc evolutia mediului economic din Romania stanjenitoare dezvoltarii, iar mai putin de 14% dintre companii estimeaza ca evolutia mediului de afaceri romanesc pe intreg anul 2016 va fi favorabila intreprinderilor, potrivit Cartii Albe a IMM-urilor.

Dificultatile cu care se confrunta frecvent IMM-urile sunt birocratia (61,41%), fiscalitatea excesiva (54,74%), urmata de coruptie (45,16%) si controalele excesive (44,98%).

Increderea intreprinderilor in economie este foarte slaba, doar 6,72% dintre persoanele investigate considerand ca evolutia economica va fi pozitiva. Conform aceluiasi raport, principalul efect pozitiv pentru IMM-uri al aderarii Romaniei la UE este accesul mai bun la piete, potrivit raspunsurilor a 46% dintre intreprinzatori.

Fondurile structurale nu prezinta interes pentru IMM-uri, peste 81% dintre firme sustinand ca nu intentioneaza sa acceseze fonduri europene in perioada urmatoare, iar numai 0,18% dintre companii au primit aprobarea pentru proiectul depus. Sursele proprii raman in continuare principalele modalitati de finantare a activitatilor economice ale IMM-urilor, potrivit 72% dintre respondenti.

Read More
Economie Featured

Cum vad IMM-urile salariul minim

Peste trei sferturi dintre firmele care au participat la un sondaj realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) considera ca o crestere a salariului minim pe economie incepand cu 1 ianuarie 2016 va crea dificultati companiei.

 

De asemenea, intrebati ce masura considera ca sunt necesare a fi luate pentru mediul de afaceri pentru a se putea asigura cresterea salariului minim in anul 2016, acestia au solicitat: 80% stimularea investitiilor, 75% simplificarea birocratiei, 62% scaderea fiscalitatii 48% solicitand alte masuri.

Foto: CNIPMMR

 

Read More
Featured

Minimis: Judetele cu cele mai multe idei de afaceri

[dropcap]A[/dropcap]proape 7.100 de firme mici si mijlocii au obtinut punctajul minim, de 60 de puncte, necesar pentru a trece in etapa urmatoare pentru obtinerea ajutorului de minimis, in conditiile in care bugetul alocat ar ajunge la minim 1.111 de IMM-uri.

Cele mai multe inscrieri in program s-au facut in Bucuresti (927 IMM-uri), Cluj (474 IMM-uri), Timis (357 IMM-uri) si Bihor (345 IMM-uri), Mures (314 IMM-uri), Constanta (300 IMM-uri), Brasov (253 IMM-uri).

IMM-urile au putut sa depuna cereri pentru ajutorul de minimis in perioada 15 ianuarie, ora 10:00, 24 ianuarie, ora 20.00, interval in care au fost inscrise in program 7.138 de firme. Dintre acestea, 7.082 au obtinut punctajul minim, de 60 de puncte, pentru a trece in etapa de verificare a dosarelor.

Read More
Featured Start-Up

Cifrele care explica cel mai bine problemele IMM-urilor din Romania

[dropcap]O[/dropcap] realitate tot mai dureroasa pentru antreprenorii romani care confirma o problema structurala: din ce in ce mai multe IMM-uri intra in insolventa.

Pe fondul restrictiilor de finantare care au persistat in ultimii 3-4 ani si care au avut un caracter mai pronuntat pentru IMM-uri, companiile mari si foarte mari au jucat progresiv un rol din ce in ce mai semnificativ de “banci comerciale” pentru clientii acestora, preferand sa accepte termene de incasare exinse, potrivit unui studiu Coface.

Astfel, IMM-urile au transferat in ultimii ani o parte insemnata a creditului bancar catre cel commercial (credit furnizor), acest lucru intensificand relatiile dintre companiile private, care au inceput sa imbrace o forma financiara semnificativa, nu doar una cu caracter comercial.

Tabelul de mai jos ilustreaza cel mai bine indicatorii financiari pentru IMM-uri si indica un risc sistemic in crestere.

De asemenea, numarul firmelor cu cifra de afaceri mai mare de 1 milion de euro, care au intrat in insolventa in primul semestru din anul curent, este de 414 de companii, aproape de doua ori mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului anterior.

 

Read More