Antreprenoriat Featured

Barometrul IMM-urilor: problemele anului 2016

O treime dintre IMM-uri gasesc evolutia mediului economic din Romania stanjenitoare dezvoltarii, iar mai putin de 14% dintre companii estimeaza ca evolutia mediului de afaceri romanesc pe intreg anul 2016 va fi favorabila intreprinderilor, potrivit Cartii Albe a IMM-urilor.

Dificultatile cu care se confrunta frecvent IMM-urile sunt birocratia (61,41%), fiscalitatea excesiva (54,74%), urmata de coruptie (45,16%) si controalele excesive (44,98%).

Increderea intreprinderilor in economie este foarte slaba, doar 6,72% dintre persoanele investigate considerand ca evolutia economica va fi pozitiva. Conform aceluiasi raport, principalul efect pozitiv pentru IMM-uri al aderarii Romaniei la UE este accesul mai bun la piete, potrivit raspunsurilor a 46% dintre intreprinzatori.

Fondurile structurale nu prezinta interes pentru IMM-uri, peste 81% dintre firme sustinand ca nu intentioneaza sa acceseze fonduri europene in perioada urmatoare, iar numai 0,18% dintre companii au primit aprobarea pentru proiectul depus. Sursele proprii raman in continuare principalele modalitati de finantare a activitatilor economice ale IMM-urilor, potrivit 72% dintre respondenti.

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Viitorii unicorni? Raport Deloitte Technology Fast 50 Central Europe
Cartea Antreprenorilor (pdf)

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Inovatia in Romania: adevarul despre investitiile in cercetare si dezvoltare

Cum fac parte din grupul lucru* privind operationalizarea procedurilor de aplicare a facilitatilor existente, precum si pentru dezvoltarea de noi...

Close