Tag Archives: Dragos Anastasiu

Antreprenoriat Featured

Cel mai cunoscut antreprenor roman in randul studentilor: Ion Tiriac

Printre studentii romani, cea mai mare notorietate ca antreprenor o detine Ion Tiriac, urmat de Marius Ghenea, antreprenor in serie si business angel, si Dragos Anastasiu (Eurolines), releva un studiu reali­zat de EY Romania si de ASE Bu­curesti.

In cazul antreprenorilor straini, Steve Jobs este devansat ca notorietate de Bill Gates in randul tinerilor romani.

Antreprenori

 

Pe lista intreprinzatorilor cunoscuti in randul studentilor de la facultatile cu profil economic se mai numara Camelia Sucu (Class Living), Radu Georgescu (creatorul GECAD), Dinu Patriciu, Ru­xandra Hurezeanu (Ivatherm).

Read More
Antreprenoriat Featured

Mi-a placut: „Sa uitam ideea veche ca guvernul trebuie sa ne dea si sa faca!”

Am participat la o masa rotunda la care mai multi lideri din business membri ai Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, printre care se numara Dragos Anastasiu (Eurolines), Marius Ghenea (PC Fun), Dragos Petrescu (City Grill), Felix Patrascanu (FAN Courier), Bogdan Tudor (Class IT) sau Mihai Marcu (MedLife), s-au intalnit cu ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, Florin Jianu. Scopul intalnirii a fost analiza unui “plan de afaceri” pentru incurajarea antreprenoriatului. Interesant este faptul ca aceasta intalnire a avut loc pe „terenul” antreprenorilor, mai exact in restaurantul Hanu Berarilor detinut de intreprinzatorul Dragos Petrescu.

Iata cele 5 principii generale ale „planului de afaceri” care are ca obiectiv ca Romania sa devina tara europeana cu cel mai prietenos mediu de afaceri pentru antreprenori pana in 2020:

(1) cresterea gradului de implicare a antreprenorilor in gasirea solutiilor generale de dezvoltare si in initiativele autoritatilor;
(2) concentrarea programelor de antreprenoriat pe cateva domenii si teritorii importante pentru economie;
(3) scheme de ajutor din bani publici in antreprenoriat numai in legatura obligatorie cu educatie antreprenoriala, mentorat si pregatire profesionala;
(4) multiplicarea investitiilor statului in antreprenoriat prin implicarea fondurilor private si acordarea banilor nu ca grant ci, mai degraba, ca imprumut (tip revolving)
(5) Simplificarea, debirocratizarea si digitalizarea administratiei publice.

Mi-au placut urmatoarele doua opinii:

„Trebuie sa uitam ideea veche ca guvernul trebuie sa ne dea si sa faca. In plus, credem ca banii publici n-ar mai trebui dati gratis pentru totdeauna.” (Dragos Anastasiu, Eurolines)

“Eu imi doresc ca anul viitor sa fie mentinuta cota unica de impozitare si reducerea CAS, care a fost un motor fantastic pentru a crea locuri de munca corecte. Cresterea cotei unice ar arunca in aer orice investitie. In plus, mi-as dori o atentie mai mare fata de pomenile electorale.” (Dragos Petrescu, fondatorul City Grill)

Nu sunt de acord cu urmatoarea opinie:

Mihai Marcu (MedLife): “Eu imi doresc un singur lucru: sa stabilim o tinta de deficit bugetar mai mare pentru 2015. In conditiile in care suntem o tara in curs de dezvoltare, este absurd sa nu ne propunem un deficit bugetar mai mare. Nu se poate ca tari ca Italia sau Spania sa aiba un deficit bugetar mai mare decat al nostru”.

De ce nu sunt de acord? Stim cu totii cum opereaza guvernul in deficit: isi foloseste puterea de a preleva taxe de la populatie.

Sursa foto: Agerpres, via WS

Read More
Antreprenoriat Featured

Top 50 antreprenori: cum arata intreprinzatorul ideal

[dropcap]A[/dropcap]m vazut acum arata top 10 al antreprenorilor romani, potrivit unui  studiu Biz si Unlock Research: Camelia Sucu, Florin Talpes, Radu Georgescu, Dan Sucu, Jean Valvis, Dragos Petrescu, Familia Paval, Marius Ghenea, Cristina Batlan si Dragos Anastasiu.

Top 10 reuneste antreprenori renumiti, cu businessuri la randul lor extrem de cunoscute. Multi dintre ei au fost prezentiin media in ultima vreme (Marius Ghenea, Dan Sucu, Cristina Batlan, Camelia Sucu, Dragos Atanasiu), altii au businessuri de succes care s-au dezvoltat puternic in ultimii ani (Softwin, GECAD, Valvis Trading, Dedeman, Caru’ cu Bere & City Grill).

Sa extindem ierarhia: top 50 antreprenori include, de asemenea, nume fresh ca Liviu Dumitrascu sau Iulian Stanciu, asa cum reiese din clasamentul de mai jos.

 

Unul dintre obiectivele studiului a fost realizarea unui portret al antreprenorului ideal in viziunea romanilor. Ingredientele de baza ale antreprenoriatului in general, recunoscute si in Romania, sunt Viziunea si Actiunea, ambele fiind identificate in proportie de 12% ca atribute ale antreprenorului ideal. Atributele dezirabile si diferentiatoare sunt Competenta (10%) si Consecventa (10%).

Studiul mai arata ca antreprenorul ideal ar trebui sa fie Flexibil pe termen scurt (9%), dar fidel unei Gandiri strategice pe termen lung (9%), sa se adapteze pe moment fara sa se abata de la strategia de dezvoltare a businessului. Si nu in ultimul rand, trebuie sa aiba Pasiune (7%), Curaj (6%), Idei (5%) si Implicare permanenta in businessul sau (5%).

Cum a fost realizat studiul? Specialistii Unlock au stat de vorba cu “gulere albe” care interactioneaza in diverse forme cu mediul de business din Romania, fie in calitate de furnizori de servicii, fie ca parte a unei afaceri, fie ca top manageri intr-o companie romaneasca sau multinationala. Domeniile de activitate ale respondentilor au fost foarte variate: marketing, comunicare, sales, management, liber profesionisti (avocati, consultanti, publicitate, branding, PR).

Read More
Antreprenoriat Featured Start-Up

Bravo, RBL! Mentorat de la antreprenori&manageri pentru fondatorii de SRL-D

[dropcap]F[/dropcap]elicitari membrilor Fundatiei Romanian Business Leaders pentru inca un proiect care se concretizeaza.

Scriam in urma cu un an si jumatate, intr-o perioada in care se vorbea mult despre lipsa de decizii politice despre cat de rapid poti lua o hotarare in mediul privat, mai exact cum au ajuns 77 de lideri de business la 7 provocari majore pentru Romania. O organizatie formata exclusiv din oameni din mediul privat – Fundatia Romanian Business Leaders (RBL) – si-a propus sa creeze o platforma de actiune pentru lideri autentici si initiative concrete. Iata ca apar deja noi proiecte, printre care se numara cel descris mai jos, care merita atentia tinerilor antreprenori, parte a seriei de programe de stimulare a antreprenoriatului care a inceput cu redactarea “Ghidului Practic pentru Antreprenori”, despre care am scris aici.

Eu nu sunt un suporter al parteneriatelor public-private (1. le consider proiecte in care statul isi baga coada intr-un mod ineficient si nefundamentat pe calcul economic si, in acelasi timp, 2. cand guvernul acorda “ajutoare” antreprenorilor in fapt se produce impozitarea altor afaceri private profitabile in vederea sprijinirii altora, insa este important ca intalnim, totusi, manageri si antreprenori care se implica dezinteresat in proiecte cum este cel prin care peste 50 de membri ai RBLS vor consilia 100 de antreprenori care au infiintat un SRL-D. Adica cei care au primit finantare de 10.000 de euro de la stat prin programul lansat in urma cu doi ani pentru sustinerea antreprenorilor de pana in 35 de ani.

Acest parteneriat este o premiera in domeniul colaborarii dintre institutiile guvernametale si societatea civila si are ca scop incurajarea spiritului antreprenorial si cresterea sanselor de succes al noilor microintreprinderi finantate din bugetul total de 25 de milioane de lei alocat de Guvernul Romaniei prin programul SRL-D pentru anul 2013.

Peste 50 de oameni de business cu experienta in companii nationale si multinationale de renume din Romania vor mentora tinerii antreprenori care au sanse reale de a construi o afacere durabila si profitabila, oferindu-le acestora expertiza, metode si principii fundamentale in dezvoltarea unei afaceri de succes. Mentorii sunt membri ai Romanian Business Leaders sau ai partenerilor Fundatiei.

“Romania are nevoie de cat mai multi antreprenori care sa creeze valoare si locuri de munca. Credem ca este datoria noastra, a celor care am construit si conducem afaceri solide, sa ne implicam in cresterea noilor generatii de antreprenori. Acest program de mentorat va creste, speram, sansele tinerilor de a transforma un plan de afaceri intr-o intreprindere pe termen lung”, afirma Mihail Marcu, presedintele Romanian Business Leaders si unul dintre mentorii din program.

Programul se va adresa, in primul an, unui numar de 100 de noi afaceri, selectate de membrii Fundatiei Romanian Business Leaders, si va consta in sesiuni de mentorat alaturi de specialisti in management, finante, juridic, resurse umane si comunicare.

Sesiunile de mentorat vor dura un an si vor fi cu specialisti in management, finante, juridic, resurse umane si comunicare. Printre cei care vor lucra cu tinerii antreprenori se numara Dragos Anastasiu (presedintele grupului Eurolines), Bogdan Ion (country managing partner Ernst&Young Romania), Silviu Hotaran (director general al GKTI Semper Human), Eugen Voicu (fondatorul Certinvest), Mihail Marcu (presedintele MedLife), Felix Danieliuc (directorul general al Raiffeisen Leasing) si Felix Patrascanu (fondatorul Fan Courier).

 

Read More
Antreprenoriat Featured

Ubercool Antreprenor: un program de nota 10 pentru liceeni

[dropcap]F[/dropcap]undatia Romanian Business Leaders (RBL) a lansat un nou proiect de nota 10, care practic duce mai departe seria de programe de stimulare a antreprenoriatului care a inceput cu redactarea “Ghidului Practic pentru Antreprenori”,  despre care am scris aici. Este vorba despre „Vreau sa fiu antreprenor”, un program prin care organizatia vrea sa promoveze spiritul antreprenorial in randul tinerilor, liceenii din clasele a X-a si a XI-a avand astfel posibiltatea sa se intalneasca cu intreprinzatori romani.

Bravo, Seba, pentru organizare, felicitari, Dragos Anastasiu (Eurolines), Lucian Anghel (Building Support Services), Octavian Badescu (Sameday Courier) si Mihai Marcu (MedLife), antreprenorii cu care au interactionat joi liceeni brasoveni, in prima intalnire din cadrul programului.

Proiectul va continua la Iasi pe 18 aprilie, Targu Mures pe 25 aprilie, Cluj-Napoca pe 16 mai, la Timisoara pe 30 mai si in toamna acestui an la Braila, Bucuresti, Constanta, Craiova, Galati, Oradea, Pitesti si Sibiu.

Prin acest proiect liceenii de clasa a X-a si a XI-a vor intra in contact cu antreprenori cunoscuti la nivel national si cu oameni de succes din comunitatile locale de business. Tinerii care doresc sa participe la program se inscriu online, accesand formularul de inregistrare sau pagina de Facebook.

„Prin programul «Vreau sa fiu antreprenor» dorim sa incurajam tinerii sa-si asume viitorul. Sfatul meu pentru liceeni este ca dupa ce isi aleg drumul si-si stabilesc obiectivele, sa munceasca pentru indeplinirea lor. Nu exista rezultate sustenabile valabile pe termen lung fara munca asidua”, spune Dragos Anastasiu, presedintele grupului Eurolines si liderul proiectului.

Participantii la program vor primi cartea “Ghidul Practic pentru Antreprenori”, scrisa de o echipa care a inclus opt antreprenori si sefi de companii din Romania, in cadrul unui alt proiect Romanian Business Leaders, dedicat promovarii culturii antreprenoriale. De asemenea, prin tragere la sorti, liceeni vor castiga la finalul evenimentului produse tehnologice care sa-i ajute in procesul de invatare.

Fundatia Romanian Business Leaders este o organizatie apolitica, neguvernamentala si non-profit, infiintata in iulie 2011, care numara peste 200 de antreprenori si sefi de companii din Romania. Fundatia isi doreste sa contribuie la imbunatatirea politicilor publice prin transfer de know how din mediul privat spre sectorul public.

Mai multe fotografii, pe contul de Facebook al programului.

Read More