Personal

#recomandareadeweekend: comunități, platforme, experiențe și branduri care ne ajută să trăim mai bine

Am început sa fac câte o recomandare săptămânală pe social media (Linkedin și Facebook). Recomandări simple despre comunități, platforme, experiențe și branduri care ne ajută să trăim mai bine. Campania are numele Your Connections – recomandări de experiențe, produse, branduri, servicii și locuri care te conectează cu ceva important pentru tine.. Sper să vă placă.

  1. Singureni Manor Am pregătit ceva deosebit azi pentru recomandarea săptămânii Este vorba despre un loc și o investiție în industria ospitalității cum puține sunt în România.

Situată într-o pădure de stejari și salcâmi, proprietatea Singureni Manor este un loc în care ai intimitate, cazare cu mai multe camere de oaspeți situate chiar deasupra grajdurilor cu cai, locuri de servit masa printre copaci, lângă locuri de joacă și mult spațiu liber. Toate astea la câțiva metri de cerbi, căprioare și felurite păsări.

În cazul Singureni Manor, legăturile și senzațiile mele sunt în două direcții:

  • datorită cailor, am simțit o conexiune simplă cu anii copilăriei, mai exact cu verile petrecute la țară, când trăiam, mă jucăm și mâncam la câțiva metri de grajd și de hambar. Senzația asta am resimțit-o și la Singureni Manor, evident la un alt nivel, dar lucrurile simple rămân simple și frumoase indiferent de context: să ies din recepție sau din restaurant, doar să deschid o ușa și să pot mangâia și privi în ochi caii arabi din hambare, mi-a dat așa o stare de introspecție și de bucurie, plus un pic de dor față de anii în care stăteam zi-noapte lângă un grajd pe care sigur nu îl apreciam așa mult atunci.
  • a doua conectare a fost cu ceva mai degrabă aspirațional, cu o infrastructură de conac/club pe care am întâlnit-o doar în America. Un mix de atenție la detalii, dublat de design-ul interior care m-a dus cu gândul la unele imagini din romanele lui Mark Twain…

Din ce am văzut, urmează multe investiții noi la Singureni Manor, în opinia mea va deveni un brand flagship pe harta ospitalității românești. Mulțumesc lui Adrian Adam și echipei lui pentru ospitalitate.

Am reușit să văd și Paul’s Lodge care se poate închiria doar grupurilor. E un conac amenajat cu mult lemn vechi, un spațiu de cazare premium, de unde sunt și cele mai multe dintre imaginile de interior. Conacul are 13 camere, saună, bucătărie, piscină și cireașa de pe tort, în opinia mea, foișorul deasupra pădurii. Cred că asta-i un loc bun pentru un board retreat, dar și pentru ieșiri cu prietenii, evident, pentru cine are 10+ grupuri de prieteni omogeni care să prefere o așa experiență și să fie disponibili în același timp. Conacul e genul de loc în care mi-ar plăcea să stau de vorbă cu arhitectul din spatele proiectului, să înțeleg mai bine unele detalii.

2. Crama Aurelia Vişinescu – Ce am pregătit pentru acest weekend: recomandarea săptămânii este să faci stânga sau dreapta de pe drumul național, iar la graniţa dintre judeţele Prahova şi Buzău să alegi una din cramele din Podgoria Dealu Mare. Așa am făcut eu vineri: un mic popas pentru “cumpărături”, am ales de această dată Crama Aurelia Vişinescu – Domeniile Săhăteni. Cele 82 de ha ale companiei sunt situate în satele Săhăteni, Năeni și Fințești, o zonă superbă în care sincer am ajuns pentru prima oară abia anul trecut. Cum mi-am propus ca anul acesta să gust mai des din turismul viticol în podgoriile autohtone, să-mi spuneți dacă ați încercat anumite conace și crame în care v-ați simțit bine.

3. Muzeu-Atelier Școala de la Piscu

Școala din Muzeu, #recomandareaweekend pe care o postez acum, vineri seară, tocmai să vă inspir pentru o ieșire de câteva ore sâmbătă sau duminică, asta dacă sunteți în București (la 27 km distanță de oraș). Dar eu îți recomand acest loc minunat, Piscu, un fost sat de olari, chiar dacă locuiești în altă parte în țară. Merită să legi o ieșire de câteva ore la Piscu (Ciolpani) de viitoarea vizită în București. 

Ce-i aici: un Muzeu-Atelier-Școală. Un muzeu cu obiecte tradiționale, cu ateliere de sculptură și olărit. 

În contrapondere cu inflația de produse ieftine din comerț și de la DN, acest loc este un Luvru al ceramicii. Cel mai mult mi-au plăcut copacul din muzeu și experiențele: atelierele de olărit, gravură și pictură. Cea mai faină activitate: realizarea unui vas la roata olarului cu ajutorul unui meșter. 

Pe lângă copacul din interiorul muzeului, mi-a plăcut și curtea Școlii de la Piscu, unde datorită vremii frumoase ne-am băgat la o De-a v-ați ascunselea de februarie însorit. 

4.  Winter Outlet

Am multe amintiri faine din anii ’90 în consignații și anticariate. De altfel, când eram mic îmi luam schiuri și clăpari doar de la consignații.

Asta-i #recomandareadeweekend: Winter Outlet, un magazin care are multe produse second-hand pentru sporturile de iarnă, pe lângă oferta de produse noi, desigur. Cred că atunci când ești începător, sau mai ales când ai copii (și trebuie să schimbi produsele de iarnă în fiecare sezon) sau skiezi mai ales pe pârtiile din RO, merită să folosești skiuri, clăpari și alte accesorii second-hand. Winter Outlet e în orașul Săcele, lângă Brașov, și e ușor de ajuns dacă schiezi pe Valea Prahovei + au și magazin online. Produsele sunt din Italia și Austria, și potrivit calculelor mele, prețurile produselor folosite sunt cu 30-50% mai mici față de produsele noi.

📈 Economia Second-Hand este în creștere la nivel global.

• Aplicații și platforme de tip marketplace precum Depop, Vestiaire Collective, Poshmark și Vinted, prin care utilizatorii pot cumpăra și vinde îmbrăcăminte la mâna a doua, rezonează cu consumatorii mai tineri tech-savvy. Chiar și mari retaileri precum Asos, H&M și Levi’s au intrat în piața de revânzare. 

• Piața de îmbrăcăminte second-hand din SUA, spre exemplu, va ajunge la 77 de miliarde de dolari în 2025 – mai mult decât dublul valorii din 2021, potrivit ThredUp. În ceea ce privește închirierea, se așteaptă că piața globală SH va genera venituri de 7 miliarde de dolari pe plan mondial până în 2025, conform Statista.

• Și Decathlon România a lansat Trocathlon, prin care clienții pot vinde în magazine echipamente sportive aflate în stare bună. De asemenea, la noi avem câteva modele de afaceri emergente, cum ar fi Flip.ro, un business online prezent în piața de produse recondiționate și second-hand.

Intrăm aici și în subiectul despre economia circulară, desigur, dar nu acesta-i motivul principal al postării mele, ci mai mult ideea de “affordability”.

5. Perlego

Azi vă recomand Perlego, o aplicație de citit care mi se pare complementară Kindle, deși alți utilizatori o percep ca un concurent direct al Amazon.

📗Aplicație lansată în în 2016 în UK, Perlego oferă acces la peste 600.000 de cărți online, de la peste 3.000 de edituri, prin intermediul unui abonament care costă 8 sau 12 euro pe lună. Îmi place că are o perioadă de probă de 14 zile, care mai apoi este prelungită cu alte trei zile, astfel încât chiar ai timp să o testezi cu adevărat. Utilizatorii pot accesa cărțile de pe desktop sau prin intermediul aplicației mobile. Platforma permite funcții pentru a ușura lectura, cum ar fi evidențierea și adnotarea. Pornită inițial cu manuale universitare, Perlego are acum în portofoliu și cărți “de librărie”, să le numim așa. Compania a obținut până acum investiții de 15 milioane de dolari.

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Sindromul impostorului
Conectarea la comunitățile internaționale: o șansă pentru România

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Trei lucruri care mi-au atras atenția din studiul anului despre IT&C-ul românesc

IT&C-ul a ajuns să genereze aproape 7% din PIB. Numărul firmelor tech locale care scalează se dublează în fiecare lună....

Close