Featured

Avangate, vanduta catre Francisco Partners: cele 5 tranzactii care il fac pe Radu Georgescu cel mai tare antreprenor roman

[dropcap]R[/dropcap]adu Georgescu este, in opinia mea, de astazi cel mai tare antreprenor din Romania. Am stat de vorba cu multi oameni despre cei mai “cool” antreprenori din Romania. “Care ti se pare cel mai tare om din antreprenoriatul romanesc?”, “Cine este cel mai fain antreprenor cu care ai comunicat sau alaturi de care ai lucrat?” – acestea sunt doar cateva intrebari pe care le aud sau le adresez frecvent.

Raspunsul meu la aceste intrebari este categoric abia de astazi : Radu Georgescu.

Context

Avangate, lider in piata de solutii eCommerce pentru producatori de software, SaaS si servicii cloud, anunta achizitionarea companiei de catre Francisco Partners, o entitate de private equity din Statele Unite axata pe tehnologie.

Pornind de la investitia romaneasca initiala, Avangate a cunoscut o crestere rapida, castigand increderea a peste 3.000 de producatori de software si servicii cloud din mai mult de 100 de tari. In ultimii cinci ani, compania s-a bucurat de o evolutie accelerata, construindu-si o prezenta puternica in Statele Unite si Asia, tehnologia Avangate beneficiind de o popularitate ridicata in randul clientilor importanti de renume mondial.

Pana astazi Radu Geogescu fusese deja implicat in patru tranzactii de anvergura: vanduse catre Microsoft, 3TS Capital Partners si Naspers. Sa le numim generic „loviturile din viata unui antreprenor”:

Prima lovitura, in 2004: Radu Georgescu devine un nume puternic in grupul select al antreprenorilor din IT dupa ce a vandut antivirusul RAV pentru Microsoft.

A doua lovitura, in 2007: antreprenorul vinde catre TS Cisco Growth Fund III si fondul de investitii Global Finance 11,76% din actiunile producatorului de solutii de mesagerie electronica Gecad Technologies /Axigen pentru doua milioane de euro.

A treia lovitura, in 2010: vinde  83% din actiunile companiei furnizoare de servicii de plata online cu cardul Gecad ePayment International catre grupul Allegro, parte a gigantului media sud-african Naspers.

A patra lovitura, in 2011: cedeaza fondului de investitii 3TS Capital Partners un pachet minoritar din Avangate pentru 4 milioane de euro.

A cincea lovitura: cea anuntata in urma cu cateva minute, exitul catre Francisco Partners. 🙂

Vanzarea Avangate este particulara intrucat pasii urmati de Radu Georgescu pana la indeplinirea acestui obiectiv reprezinta o premiera pentru un antreprenor roman:

Primul pas: antreprenorul a vandut pentru 4 milioane de euro un pachet minoritar catre fondul de investitii 3TS Capital Partners.

Al doilea pas: suma a fost folosita pentru dezvoltarea operatiunilor companiei in America de Nord si Europa, dar si pentru investitii in tehnologie.

Obiectivele managementului Avangate erau sa ajunga la tranzactii de aproximativ un miliard de dolari in 2015-2016 si de a se lista pe Nasdaq in 2014. Compania are cateva mii de clienti (companii de soft) din toate lumea, iar modelul de business presupune perceperea unui comision din valoarea produsului vandut de o anumita companie de software prin intermediul platformei sale. Cifra de afaceri a companiei nu este publica la Ministerul de Finante, Avangate avand sediul in Olanda (unde depune si datele financiare), insa in vara anului 2011, Carmen Sebe, directorul operational al Avangate, spunea ca pana la finalul anului 2012 procesatorul ar putea ajunge la afaceri de 100 de milioane de dolari (aprox. 72 milioane de euro).

Radu Georgescu a dus afacerile sale la un nivel superior, iar detaliile de mai sus formeaza o poveste de succes, probabil cel mai fain story din antreprenoriatul romanesc.

 

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Campioni in tech: fondatorii Vola.ro
SPLIT TVA. CDR: Vor fi dificultati de cash-flow si blocaje operationale

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Cat de usoara e viata unui start-up in Romania

[dropcap]M[/dropcap]ai sunt trei saptamani pana cand vom “rasfoi” noul studiu Doing Business 2014 al Bancii Mondiale (BM) care ierarhizeaza tarile...

Close