Tag Archives: coface

Featured Start-Up

Cifra-cheie: una din patru firme intrate in insolventa, profitabila sau cu o lichiditate buna

Aproximativ un sfert din companiile insolvente in anul 2013 erau profitabile sau aveau o lichiditate teoretica pozitiva, astfel ca nu subperformanta financiara a dus la incapacitate de plata, ci mai degraba deciziile defectuoase de management, potrivit Coface.

In urma calculelor proprii, Coface estimeaza ca numarul real al procedurilor de insolventa nou deschise in anul 2013 este de 27.145, cresterea reala fata de anul anterior osciland in jurul a 5%.

Read More
Featured

Cifrele zilei: 111.000 firme inchise versus 50.000 deschise

Intreruperea activitatii a 111.000 de firme in primele noua luni, cu afaceri totale anul trecut de 43,5 miliarde lei, a avut un efect de anulare a activitatii noi generate de infiintarea a circa 50.000, potrivit Coface.

Companiile care si-au intrerupt activitatea in acest an aveau o vechime in economie de circa zece ani, iar anul trecut cumulau circa 246.700 de angajati, mai mult cu 10% decat aveau firmele nou infiintate in anii 2011 si 2012, in total, potrivit datelor Coface.

Cat priveste domeniile cele mai expuse la insolventa, acestea sunt constructiile si zona de horeca.

 

Read More
Featured Start-Up

Cifrele care explica cel mai bine problemele IMM-urilor din Romania

[dropcap]O[/dropcap] realitate tot mai dureroasa pentru antreprenorii romani care confirma o problema structurala: din ce in ce mai multe IMM-uri intra in insolventa.

Pe fondul restrictiilor de finantare care au persistat in ultimii 3-4 ani si care au avut un caracter mai pronuntat pentru IMM-uri, companiile mari si foarte mari au jucat progresiv un rol din ce in ce mai semnificativ de “banci comerciale” pentru clientii acestora, preferand sa accepte termene de incasare exinse, potrivit unui studiu Coface.

Astfel, IMM-urile au transferat in ultimii ani o parte insemnata a creditului bancar catre cel commercial (credit furnizor), acest lucru intensificand relatiile dintre companiile private, care au inceput sa imbrace o forma financiara semnificativa, nu doar una cu caracter comercial.

Tabelul de mai jos ilustreaza cel mai bine indicatorii financiari pentru IMM-uri si indica un risc sistemic in crestere.

De asemenea, numarul firmelor cu cifra de afaceri mai mare de 1 milion de euro, care au intrat in insolventa in primul semestru din anul curent, este de 414 de companii, aproape de doua ori mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului anterior.

 

Read More
Antreprenoriat Featured Start-Up

Micii antreprenori, sub lupa cifrelor: 6 realitati

[dropcap]A[/dropcap]sa cum am obisnuit cititorii blogului meu si pe utilizatorii care ajung intamplator aici, imi propun sa public toate studiile relevante care sunt de interes pentru antreprenori.

Pe langa analiza consultantilor de la PwC, Family Business Survey Romania, am remarcat in aceasta saptamana studiul Coface care arata realitatea IMM-urilor romanesti. Astfel, potrivit Coface, numarul microintreprinderilor care au intrat in insolventa in ultimii doi ani a crescut anual cu 14,5%, peste avansul la nivelul tuturor companiilor din economie, de pana in 10%. Mai mult, ponderea firmelor mici in totalul insolventelor s-a marit de la 78% in 2010 la 85% in 2012, si este asteptata o majorare a numarului microintreprinderilor in insolventa si in acest an, cu 20%, dupa modificarile fiscale prin care acestea sunt obligate sa plateasca impozit de 3% pe venituri.

“2012 este primul an cand rata de crestere a insolventei este mai mare decat cea a inmatricularilor noi. Anul trecut, numarul firmelor nou inmatriculate a crescut cu 2%, in timp ce ritmul de intrare in insolventa a avansat cu 14%. Alta noutate adusa de anul 2012 este ca peste 50% din companii au solicitat singure insolventa, pana acum creditorii solicitau insolventa”, a declarat directorul general al Coface Romania, Constantin Coman.

Practic, 80.000 de firme sunt “pe buza” insolventei, iar cum acestea au in medie 5 angajati, atunci 400.000 de oameni ar putea fi afectati de o eventuala intrare in incapacitate de plata a societatilor unde lucreaza.

Sectoarele in care activeaza microintreprinderile

Distributia sectoriala a microintreprinderilor prezinta un grad ridicat de concentrare, 68% dintre acestea activand in cinci sectoare: Comertul cu amanuntul (24%), Comertul cu ridicata si distributia (14%), Alte activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor (13%), Constructii (10%) si Transporturi (7%).

Printre sectoarele de activitate cu un grad ridicat de risc, mentionam: Industria extractiva; Industria metalurgica; Industria alimentara si a bauturilor. Top III al sectoarelor de activitate cu un grad scazut de risc este reprezentat de: IT, Sanatate si asistenta sociala; Alte activitati de servicii prestate in principal intreprinderior.

 

 Microintreprinderile sub lupa Coface: 6 cifre negative

Coface a calculat principalii indicatori financiari ai companiilor romanesti pe clase diferite de marime, in baza declaratiilor financiare depuse la Ministerul Finantelor pentru activitatea desfasurata in anul 2011. In baza acestei analize, s-a constatat ca microintreprinderile:

  • Inregistreaza cel mai ridicat grad de indatorare, respectiv 99% (ca pondere a datoriilor totale in active);
  • Reprezinta singurul sector care inregistreaza o capitalizare negativa;
  • Au cea mai ridicata rata a pierderii, respectiv -4,5%;
  • Inregistreaza cea mai extinsa durata medie de incasare a creantelor, respectiv 172 de zile, cu doua luni mai mare decat cea inregistrata inainte de criza financiara;
  • Inregistreaza cel mai scazut procent de acoperire al datoriilor totale prin cifra de afaceri, respectiv 37%.

Sursa informatii: Coface.ro, Mediafax.ro, Wall-Street.ro

 

 

Read More