Tag Archives: antreprenorul anului

Antreprenoriat Featured

Curajos: EY organizeaza inca o editie Entrepreneur of The Year

O veste buna: compania de consultanta financiara EY Romania organizeaza si anul acesta competitia EY Entrepreneur Of The Year (EOY) . Acesta-i un semn pozitiv, caci EY avea posibilitatea sa organizeze o data la doi ani. Intelegem de aici ca “bazinul” de antreprenori care pot intra in competitie este destul de mare.

Antreprenorii care au participat la editia din 2014 a EOY se pot inscrie in competitia de anul acesta deoarece regulamentul nu prevede limitari de felul acesta. “In plus, anumite afaceri pot avea o dinamica accentuata”, spun reprezentantii EY.


Editia din 2015 va avea urmatorul calendar:

• Evenimentul de lansare: 14 mai 2015
• Colectarea inscrierilor: 14 mai – 1 august 2015
• Interviuri: 1 august – 30 septembrie 2015
• Prima runda de jurizare: 8 octombrie 2015
• A doua runda de jurizare: 22 octombrie 2015
• Ceremonia nationala de premiere: 12 noiembrie 2015

Astfel, dupa procesul de inscriere si jurizare a antreprenorilor candidati la titlul EY Entrepreneur Of The Year, demarat si la aceasta a doua editie in luna mai, gala nationala de premiere se va desfasura in luna noiembrie, urmand ca, in luna iunie a anului 2016, castigatorul sa reprezinte Romania in competitia pentru titlul World Entrepreneur Of The Year.

Desemnat in noiembrie 2014, castigatorul primei editii a competitiei nationale, Mircea Tudor, presedintele MB Telecom isi va prezenta afacerea si isi va sustine candidatura in fata juriului, la Monte Carlo, in iunie 2015.

Toate candidaturile sunt examinate de un juriu independent, alcatuit din lideri de business recunoscuti in intreaga lume si din castigatori ai titlului World Entrepreneur Of The Year din anii anteriori.

Mircea Tudor este cel mai renumit inventator roman contemporan si cel care si-a propus sa revolutioneze industria de securitate la nivel mondial. MB Telecom este astazi singurul IMM din lume care activeaza in domeniul tehnologiilor de scanare radioactiva si singura companie din lume care a castigat de doua ori Marele Premiu al Salonului de Inventii de la Geneva, in 2009 si 2013.

La prima editie a competitiei din Romania s-au inscris 40 de antreprenori romani, dintre care 12 au intrat in finala. Cifra de afaceri cumulata a celor 40 de companii conduse de antreprenorii inscrisi s-a ridicat in 2013 la peste 1 mld. EUR. De asemenea, companiile au insumat un numar de peste 16.000 angajati in acelasi an.

Cifra medie de afaceri a companiilor a fost de 27 mil. de euro in anul 2013, cu un numar mediu de angajati de peste 400 persoane in 2013.

 

Read More
Antreprenoriat Featured

Antreprenorul Anului este Mircea Tudor. El ne va reprezenta in finala de la Monte Carlo

Am facut un soi de pariu si un pronostic ferm atunci cand am participat la finala internationala Entrepreneur of the Year de la Monte Carlo de anul trecut: Mircea Tudor, fondatorul MB Telecom, este tipul de intreprinzator care poate si merita sa castige titlul “Antreprenorul Anului in Romania”. Povestea lui (romanul care a inventat primul scaner de avioane din lume), distinctiile sale in inovatie si inventica (singurul inventator din lume premiat de doua ori la Geneva), rezultatele financiare ale companiei + exportul de tehnologie in strainatate reprezinta, in opinia mea, patru dintre ingredientele care-i dau lui Mircea Tudor un pedigree de antreprenor cu anvergura internationala.

Mircea Tudor a castigat in urma cu cateva minute premiul “Antreprenorul Anului 2014 in Romania”. El  intra, astfel, in finala mondiala pentru titlul World Entrepreneur of The Year, in iunie 2015, la Monte Carlo.

Mircea Tudor este antreprenorul care vrea sa cucereasca Elvetia si sa exporte tehnologie pentru aviatia militara din SUA. Concret, MB Telecom, firma lui Mircea Tudor, a inceput productia in serie pentru Roboscan Aeria, inventia  care in 2013 a fost premiata la Salonul de la Geneva.

mirceatudormbtelecom

Ceilalti finalisti aflati in cursa pentru Entrepreneur of the Year au fost Mircea Tudor (fondatorul Telecom), Dragos Petrescu (CEO City Grill), fondatorii FanCourier (Adrian si Neculai Mihai si Felix Patrascanu), fondatorii Autonom Rent a Car (Marius si Dan Stefan) si  Anca Vlad (proprietara grupului Fildas).

Pe langa titlul Entrepreneur of the Year, in cadrul Galei 2014 au fost acordate premiile Emerging Entrepreneur Of The Year (Cristi Badea, Mavenhut) si Social Entrepreneur Of The Year (lui Istvan Mar, Asociatia Fructul Secuiesc).

Competitia Antreprenorul Anului a fost lansata in Romania pe 14 mai anul acesta. 40 de antreprenori romani s-au inscris in prima editie a concursului EY, din care juriul a selectat 12. Este vorba de 12 oameni de afaceri care conduc companii ce realizeaza impreuna venituri de 500 milioane de euro si avand un numar total de aproximativ 8.000 de angajati. A urmat etapa colectarii de aplicatii, incheiata pe 1 august, etapa interviurilor la sediul antreprenorilor, desfasurata intre 4 august – 15 septembrie, si prima runda de jurizare, pe 9 octombrie.

antreprenorulanului

 

Juriul care a stabilit finalistii competitiei si care a ales castigatorii competitiei Antreprenorul anului a fost alcatuit din Stefania Eugenia Popp – director executiv Junior Achievement Romania, Mihai Marcu – presedinte Medlife, Iulian Stanciu – director general eMag, Cornel Marian – managing partner Oresa Ventures si Omer Tetik – director general Banca Transilvania.

Bravo, Mircea Tudor! Felicitari finalistilor!

 

Read More
Antreprenoriat Featured

Tic-tac, tic-tac! Vom afla cine este Antreprenorul anului in Romania

Din cei 40 de antreprenori care s-au inscris in competitia Antreprenorul anului in Romania, au ramas in cursa finala 12 oameni de afaceri, care conduc companii lider in sectoarele in care activeaza, cu venituri agregate de aproape 500 milioane de euro si care au un numar agregat de angajati de aproximativ 8000 de persoane.

Din 2014, competitia EY Entrepreneur Of The Year, singura competitie antreprenoriala care se organizeaza la nivel global, are loc si in Romania. EY Entrepreneur of The Year se organizeaza in 145 de orase din 60 de tari de aproape 30 de ani si premiaza antreprenorii pentru viziunea si directia strategica cu care isi cresc afacerile, pentru puterea de a inova, integritatea personala si, nu in ultimul rand, pentru impactul pozitiv asupra comunitatii.

Castigatorii vor fi anuntati pe 12 noiembrie. Cei 12 finalisti se intrec pentru cele trei titluri care vor fi acordate la nivel national in cadrul ceremoniei de gala ce va avea loc pe 12 noiembrie 2014: Entrepreneur Of The Year, Emerging Entrepreneur Of The Year si Social Entrepreneur Of The Year. Marele castigator va avea ocazia de a intra in finala mondiala pentru titlul World Entrepreneur of The Year, ce se va desfasura in iunie 2015 la Monte Carlo.

Pentru selectarea castigatorilor competitiei in Romania, juriul a examinat fiecare aplicatie pe baza a sase criterii: spiritul antreprenorial, performanta financiara, directia strategica, impactul asupra comunitatii, capacitatea de inovare si integritatea personala.

Juriul (foto) care a stabilit finalistii competitiei si care va alege castigatorii competitiei Antreprenorul anului in Romania este alcatuit din antreprenori si profesionisti dedicati antreprenoriatului: Stefania Eugenia Popp – Director Executiv Junior Achievement Romania, Mihai Marcu – Presedinte Medlife, Iulian Stanciu – Director General eMag, Cornel Marian – Managing Partner Oresa Ventures si Omer Tetik – Director General Banca Transilvania.

Read More
Featured

Antreprenorul mondial al anului: bancherul Uday Kotak

Daca anul trecut castigatorul Entrepreneur of the Year a fost antreprenorul de origine turca Hamdi Ulukaya, fondator si CEO al companiei Chobani, anul acesta invingator este Uday Kotak, 55 de ani, fondatorul si presedintele bancii Kotak Mahindra Banka.

El a fost desemnat castigatorul competitiei Ernst & Young World Entrepreneur Of The Year 2013, in cadrul unei gale care s-a desfasurat sambata seara la Monte Carlo. Ceremonia mondiala Entrepreneur of the Year a reunit castigatorii competitiilor nationale din 51 de tari.

Antreprenorul a fondat Kotak Capital Management Finance Ltd in 1985, iar compania sa a devenit prima institutie financiara nebancara (IFN) din istoria Indiei transformata in banca. Asta s-a intamplat in 2003.

Read More
Antreprenoriat Featured

Entrepreneur of the Year: 10 motive sa participi

In sfarsit, competitia Entrepreneur of the Year, un adevarat Oscar al antreprenorilor, a fost lansata oficial in Romania. Daca esti antreprenor, iti recomand sa aspiri la pozitia de castigator al concursului care se va incheia pe 12 noiembrie. Daca lucrezi intr-o companie antreprenoriala, atunci merita sa recomanzi sefului tau/sefei tale sa intre in cursa si sa aiba sanse de participa, in iunie 2015, la finala mondiala World Entrepreneur of the Year de la Monte Carlo.

Cunosc foarte bine proiectul, am participat anul trecut la finala internationala EOY de la Monte Carlo, asa ca il recomand antreprenorilor romani care vor sa demonstreze cat sunt de buni in functie de cele sase criterii ale competitiei: spiritul antreprenorial, performanta financiara, directia strategica, inovarea, impactul global si integritatea si puterea personala de influentare.

Pentru a te putea inscrie in concurs, trebuie sa respecti mai multe criterii, printre care: compania ta sa fie creata de minimum trei ani, sa aiba cifra de afaceri pentru minimum doi ani, sa dispuna de cel putin 10 angajati. In cazul jurizarii pentru premiul Social Entrepreneur Of The Year, nu se va lua in considerare acest ultim criteriu.

Iata, mai departe, 10 motive pentru care merita sa te inscrii in programul Entrepreneur of the Year, demarat de Ernst&Young in 1986. WALL-STREET.RO este unul dintre partenerii proiectului, iar eu, ca promotor al antreprenoriatului si al inovarii, sustin aceasta competitie care atrage in fiecare an 5.000 de antreprenori.

1. Daca participi, vei avea oportunitatea sa adopti mai usor cele sase criterii ale competitiei ca parte a culturii organizationale a firmei pe care o conduci: spiritul antreprenorial, performanta financiara, directia strategica, inovarea, impactul global si integritatea si puterea personala de influentare.

2. Vei intra in competitie doar cu cei din aceeasi “specie” cu tine. Spre deosebire de economia reala in care activeaza businessul tau, unde concurezi cu antreprenori politici apropiati sistemului de stat si in care te confrunti cu taxarea impovaratoare si cu reglementarile etatiste, la Entrepreneur of the Year vei fi comparat exclusiv cu antreprenori privati. La aceasta competitie nu vor participa biznismeni ca Gruia Stoica ori Nelu Iordache, doar doua exemple recente de oameni conectati la banii publici care circula intr-un sistem venal creat de stat.

3. In cazul in care castigi si participi la finala de anul viitor din Monte Carlo, vei avea ocazia sa faci un networking bun cu alti antreprenori campioni la ei acasa. Printre castigatorii titlului World Entrepreneur Of The Year din anii anteriori se numara antreprenori care au schimbat paradigma industriilor in care opereaza si au impus noi standarde. Printre acestia se numara Guy Laliberté, fondator si CEO al Cirque du Soleil – considerat creatorul unui nou model de business care a revolutionat industria circului sau Wayne Huizenga, Presedintele Huizenga Holdings Inc – care a crescut sase companii pana la nivelul la care au fost listate la bursa din New York si a fondat trei companii clasificate in Fortune 500 la nivel global.

4. Vei avea la indemana o metoda eficienta de motivare intrinseca in cadrul firmei tale. Dar trebuie sa fii convins(a) si pasionat(a) de forta businessului propriu. Din discutiile cu antreprenorii pe care i-am intalnit anul trecut la Monte Carlo, competitia este o ocazie buna sa-ti promovezi compania, dar si un prilej sa-ti motivezi angajatii.

5. Vei fi examinat(a) intr-un mod onest de catre un juriu format din Stefania Eugenia Popp – director executiv, Junior Achievement Romania, Mihai Marcu – presedinte, Medlife, Iulian Stanciu – director general, eMag, Cornel Marian – managing partner, Oresa Ventures si Omer Tetik – director general, Banca Transilvania.

6. Daca vei participa in competitie, atunci vei aborda mai intelept zona de responsabilitate sociala. Juriul de la Bucuresti si de la Monte Carlo se uita si la aspectele sociale ale antreprenorilor, iar CSR-ul este important. Antreprenorii trebuie sa lucreze la CSR si sa-l incorporeze in povestea afacerii.

7. Vei intelege importanta povestii in cresterea afacerii tale. Nimeni nu te intreaba la World Entrepreneur of the Year despre bani, ci juriul, organizatorii, partenerii vor sa afle povestea din spatele businessului. Rezultatele financiare sunt complementare, nu decisive in evaluarea candidatilor. “Creeaza o poveste” este sfatul lui Hamdi Ulukaya, Antreprenorul Anului in 2013, care a scris povestea iaurtului grecesc in Statele Unite ale Americii. Presa de business din Statele Unite ale Americii il numeste pe Hamdi Ulukaya „Steve Jobs al industriei iaurtului”.

8. Vei simti pe propria piele ca merita sa te lupti cu gigantii. „Mi-a placut dintotdeauna sa ma lupt cu jucatorii mari si am demonstrat ca nu trebuie sa fii in industria IT&C ca sa reusesti acest lucru”, spune Hamdi Ulukaya, creatorul brandului Chobani, care se bate de la egal la egal cu gigantii Danone si General Mills (producatorul brandului Yoplait).

9. Daca participi si castigi titlul de Antreprenorul Anului in Romania, poti sa devii ambasadorul antreprenoriatului in Romania. Intreprinzatorii au o imagine proasta in Romania. Sunt atat de multi antreprenori de valoare care nu ies in fata. Daca te duci in Statele Unite ale Americii si spui ca esti antreprenor, vei fi privit bine. Aici lucrurile nu stau (inca) asa.

10. Nu in ultimul rand, prin participarea la finala de la Monte Carlo, vei avea dezbateri utile cu personalitati precum Sir Alex Ferguson, fostul antrenor al Manchester United, Muhammad Yunus, cel mai cunoscut antreprenor social, Kofi Annan, fost secretar general al Natiunilor Unite, Sir Tim Berners – Lee, creatorul World Wide Web sau Mika Hakkinen, campion la Formula 1. De asemenea, poti participa la workshop-uri despre optiuni de dezvoltare a businessurilor, inovatie, afaceri de familie, big data, social media.

Read More
Featured

O punte de legatura intre generatii

[dropcap]A[/dropcap]m incheiat sezonul conferintelor de business cu ultimul eveniment din 2013, unul mai relaxat pentru noi: Gala Wall-Street.ro “Premiantii generatiei tale”.

Proiectul galei are la baza urmatorul concept: crearea unei punti de legatura intre doua generatii. Am acordat 10 premii catre doua categorii de premianti: pe de o parte, cei din prima generatie de business si, pe de alta parte, cei din noua generatie. Membrii juriului (30 de oameni faini) au fost din “cealalta” generatie.

Cele doua fotografii de mai jos arata cel mai bine doua dintre obiectivele evenimentului nostru:

O punte de legatura intre generatii

O punte de legatura intre spatiul academic/economisti si mediul privat

 

Ca headline, mi-a placut interventia lui Radu Georgescu: “Toata lumea m-a intrebat anul acesta de ce imi vand afacerile. Mi se pare atat de misto sa creezi ceva incat nu ma pot abtine. E minunat ca acel ceva la care te-ai gandit tu intr-o noapte si ai creionat pe o hartie se transforma in ceva pentru care altcineva este dispus sa dea banii. Imi pare bine si ca tinerii sunt adusi in prim plan. Probabil ca inseamna ca oamenii s-au saturat sa ii vada peste tot pe veterani”.

Fotografii: Mircea Dragos

Read More
Antreprenoriat Featured Start-Up

Cine este antreprenorul? Q&A cu un sarb, un slovac, un turc si un polonez

In Monte Carlo, la competitia internationala Ernst&Young dedicata antreprenorilor – World Entrepreneur Of The Year –  am vorbit si cu cei mai tari antreprenori din Serbia, Slovacia, Turcia si Polonia. Desi am avut oportunitatea sa-i intervievez pe oricare dintre cei 49 de finalisti din 47 de tari, am vrut sa-i cunosc pe antreprenorii din tarile vecine. Pe langa orientarea catre pietele externe, o trasatura particulara care m-a surprins in mod placut, am incercat sa aflu ce inseamna pentru ei sa fii …antreprenor.

Darko Budec, Antreprenorul Anului in Serbia

“Antreprenorul este persoana care gandeste intr-un mod diferit si care este foarte consecvent pentru atingerea ambitiilor sale de business.”


Darko Budeč
, din Serbia, este inginer electronist pasionat de design interior. In 1992 el a combinat pasiunile sale si a creat o companie care produce corpuri de iluminat si ofera solutii de iluminat. Buck, compania pe care a fondat-o, creeaza solutii de iluminat eficiente energetic care sunt vandute in 26 de tari.

Mare dreptate au cei care spun ca antreprenorii sunt incapatanati in sens pozitiv. 🙂 Darko Budeč: “Am intalnit 10 antreprenori din Serbia unul mai bun decat celalalt. Ei sunt un model in afaceri pentru mine. In rest, nu am antreprenori preferati. Sunt concentrat pe activitatea mea, imi place ce fac si nu am timp sa ma raportez la marii antreprenori din strainatate.”

 Vladimir Levarsky, Antreprenorul Anului in Slovacia

 “In primul rand, un antreprenor de succes trebuie sa aiba un spirit personal caracterizat prin energie si viziune. In al doilea rand, este esentiala echipa din jurul sau.”

In 1995, fostul profesor de matematica Vladimír Levársky a fondat Lighting Company OMS, o firma cu sase angajati si cu o investitie initiala de doar 17.000 de euro. Astazi, OMS este unul dintre marile nume din industria produselor de iluminat. Compania produce corpuri de iluminat interior si exterior, iar clientii companiei sunt banci, hoteluri, spitale, birouri si stadioane. OMS are mai mult de 1.050 de angajati, cu venituri anuale de aproximativ 73 milioane de euro. Aproximativ 98% din produsele companiei sunt exportate. De asemenea, Vladimír Levársky este patronul echipei de fotbal FK Senica, care joaca in prima liga slovaca.

V-am spus ca antreprenorii sunt ambitiosi, da? 🙂 Vladimír Levársky: “Nu am antreprenori preferati, desi i-am citit pe toti. Spre exemplu, nu am citit biografia lui Steve Jobs, ci doar articole despre practicile sale de business. Prefer sa merg pe drumul meu decat sa am modele in business.”

 Sukru Bozluolcay, Antreprenorul Anului in Turcia

“Antreprenorii trebuie sa fie mandri de realizarile profesionale, sa nu fie timizi cu rezultatele lor si sa vorbeasca deschis despre acestea. Cunosc multi antreprenori de succes in Romania, inclusiv in industria de servicii medicale.”


Sükrü
Bozluolçay, antreprenorul anului in Turcia, este fondatorul Bozlu Holding, un grup de 18 de companii din industria serviciilor medicale, cum ar fi analize de laborator, electronica medicala, medicina nucleara si radioterapie. Grupul are, de asemenea, propriile clinicile de oncologie. Veniturile grupului Bozlu se ridica la 120 milioane astazi de dolari.

Ewald Raben, Antreprenorul Anului in Polonia

“Antreprenorul este persoana care gaseste noi oportunitati in domeniul sau de activitate si care are mereu raspuns la intrebarea Incotro se indreapta industria mea? Cea mai importanta provocare pentru antreprenorii polonezi se rezuma in prezent la modalitatile prin care isi poate creste afacerea in piete noi. Acesta este cel mai actual subiect din comunitatea antreprenorilor din Polonia.”


Ewald
Raben a deschis o filiala a companiei sale de familie cu sediul in Olanda, in Polonia, in 1991, cu doar 12 de angajati. Compania a devenit astazi o multinationala in logistica, cu 4.500 de angajati doar in Polonia si 8.000 care lucreaza in 10 tari din Europa. Veniturile Raben Group au crescut de la 5 milioane de euro in 1991 la aproape un miliard in 2012.

Ca sa fie clar: antreprenorii sunt ambitiosi, inclusiv cei din Polonia. 🙂 “Suntem o afacere de familie si nu vrem sa mergem pe bursa. Nu am un antrepreprenor care sa-mi fie model, dar imi place Jack Welch, fondatorul Generali Electric.”

Read More
Antreprenoriat Featured

De astazi sunt la Monte Carlo: World Entrepreneur Of The Year 2013

[dropcap]D[/dropcap]e astazi pana duminica voi fi prezent la competitia internationala Ernst&Young dedicata antreprenorilor – World Entrepreneur Of The Year.

Ajunsa la cea de-a 13-a editie, competitia se deruleaza in perioada 5-9 iunie, la Monte Carlo, va include o ceremonie de acordare a titlului World Entrepreneur Of The Year 2013 si are ca invitati jurnalisti din intreaga lume, de la publicatii si televiziuni de top (FT, CNBC, CNN, The Guardian, Les Echos, etc.).

Evenimentul va putea fi urmarit de catre cei interesati online, astfel:

• Webcast live al ceremoniei de decernare a titlului World Entrepreneur Of The Year 2013, sambata, 8 iunie (cu incepere de la ora locala 22:30) la http://www.ey.com/GL/en/Services/Strategic-Growth-Markets/Center-for-Entrepreneurship-and-Innovation

• Twitter – Urmariti @EY_EOY pentru live tweeting de la eveniment, cu interventiile unor lideri influenti in inovatie si piete emergente si alaturati-va conversatiei pe hashtag-ul #WEOY
• Mai multe detalii despre programul evenimentului, ateliere si vorbitori gasiti la: http://bit.ly/EY_WEOY13

Incepand cu anul 2014, Ernst & Young Romania se va afilia la programul international Entrepreneur Of The Year (EOY), derulat de companie la nivel global. Ernst & Young va oferi, astfel, oportunitatea antreprenorilor din Romania sa participe la cel mai amplu si mai prestigios proiect global de business adresat antreprenorilor.

Programul Entrepreneur Of The Year a fost demarat de Ernst & Young in 1986, in Statele Unite si, incepand cu 1993, a fost extins la nivel international. In prezent, EOY se deruleaza in peste 50 de tari.

EOY premiaza cei mai de succes si inovativi antreprenori din lume.

La eveniment participa antreprenorii selectati din fiecare din cele 50 de tari inscrise in program. Candidatii sunt evaluati de un juriu international, format din detinatori ai titlului EOY din anii anteriori si lideri de business din intreaga lume, in cadrul unor interviuri si pe baza unor studii de caz dezvoltate de echipa fiecarei tari participante. Castigatorul titlului World Entrepreneur Of The Year este anuntat si premiat in cadrul unei ceremonii de gala.

Pentru acordarea titlului, juriul analizeaza fiecare candidatura pe baza a sase criterii, definite astfel incat sa se asigure fiecarui candidat sanse egale de calificare. Aceste criterii sunt: spiritul antreprenorial, performanta financiara, directia strategica, inovarea, impactul global si integritatea si puterea personala de influentare.

Printre castigatorii titlului World Entrepreneur Of The Year din anii anteriori se numara antreprenori care au schimbat paradigma industriilor in care opereaza si au impus noi standarde. Printre acestia se numara Guy Laliberté, fondator si CEO al Cirque du Soleil – considerat initiatorul unui nou model de business care a revolutionat industria circului sau Wayne Huizenga, Presedintele Huizenga Holdings Inc – considerat singura persoana din lumea corporatista responsabila cu listarea a sase companii la bursa din New York si fondatorul a trei companii clasificate in Fortune 500 la nivel global.

Detinatorii titlului EOY deruleaza afaceri care genereaza, in medie, un venit de circa 1 miliard de dolari si au o rata medie de crestere de peste 17% pe an.

Sursa foto

 

 

Read More