Featured

Studiu A.T. Kearney: graficul care arata ca Romania este o tara modest inovatoare

Un raport foarte “proaspat” realizat de World Economic Forum (WEF) in colaborare cu A.T. Kearney – Enhancing European Competitiveness – arata ca firmele europene si liderii politici pot pune umarul la o crestere economica sanatoasa intr-un mod simplu de inteles dar tot mai complicat de realizat: sa investeasca timp, energie si capital in noile forme de inovare. In particular, prin cresterea numarul si rata de succes a formelor de colaborare intre firmele tinere si companiile mari.

Europa se confrunta cu doua mari provocari, potrivit studiului Collaborative Innovation: Transforming Business, Driving Growth.

 
In primul rand, desi Europa include in granitele sale 6 dintre cele mai inovatoare 10 tari din lume, regiunea este fragmentata ca intreg  in ceea ce priveste capabilitatile de inovare si, de asemenea, gasim multe tari care raman mult sub potential in ceea ce priveste transformarea noilor idei in produse si servicii scalabile si validate de piata. Europa are un numar tot mai mare de hub-uri de antreprenoriat, insa firmele tinere se confrunta in continuare cu o varietate de bariere cand vine vorba de scalarea ideile lor de business.

 

In al doilea rand, modelele traditionale de inovare care caracterizeaza in prezent cele mai de succes si inovatoare firme europene nu sunt suficiente pentru a furniza necesara in viitor, potrivit lui Philipp Rosler, membru board-ului de conducere World Economic Forum.

Raportul A.T. Kearney citeaza un clasament publicat de Eurostat care arata ca Romania, Bulgaria si Letonia se afla pe ultimele locuri in Uniunea Europeana in privinta inovatiei.

 

inovatieromania

 

Conform clasamentului, exista patru categorii de tari in functie de gradul de inovatie:

 

– Tari lider in inovatie: Danemarca, Finlanda, Germania si Suedia

– Tari puternice : Austria, Belgia, Franta, Irlanda, Luxembourg, Olanda, Slovenia si Marea Britanie

– Tari moderat inovatoare: Croatia, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia si Spania

– Tari modest inovatoare: Bulgaria, Letonia si Romania

Collaborative Innovation: Transforming Business, Driving Growth

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Cei mai mari parteneri comerciali ai Romania: cateva idei despre internationalizare si exporturi
Activarea Potentialului Economic al Sectoarelor Culturale si Creative din Romania

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Capitalistul crony vs intreprinzatorul pur, orientat spre viitor: cu povestile lor ramanem dupa ultima saptamana de august

Imi place sa ma uit in urma la fiecare saptamana prin prisma povestilor care descriu cele mai importante momente din...

Close