Tag Archives: inovatie romania

Featured

Innobarometru: cat de inovatoare este tara ta?

Cercetarea, Dezvoltarea si Inovarea (CDI) este o tema care ma preocupa si este de importanta mare, in opinia mea, pentru soarta economiei romanesti. Inainte de a dezbate rezultatele tabloului de bord european privind inovarea, punctez, pe scurt, trei subiecte de actualitate:

1.QUICK WIN: In 28 iunie, Guvernul a aprobat un act normativ care stabileste ca persoanele care realizeaza venituri din activitati de cercetare si dezvoltare aplicativa sau dezvoltare tehnologica vor fi scutite de la plata impozitelor pentru aceste venituri, de la 1 august. In prezent, doar angajatii din sectorul IT sunt scutiti de impozit pe venit. In 13 iulie au fost publicate in Monitorul Oficial si normele de aplicare privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la calculul rezultatului fiscal.

2. LIVRABIL: De asemenea, potrivit unei ordonante de urgenta, persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor din activitati de cercetare dezvoltare si/sau de dezvoltare tehnologica vor fi scutite de la plata impozitului pentru aceste venituri. Masura are scopul să stimuleze activitatea de cercetare-dezvoltare si se va aplica începând cu veniturile aferente lunii august 2016. Urmeaza un ordin comun al ministrilor privind incadrarea in activitatea de cercetare-dezvoltare pentru scutire impozit pe salariu

Am facut parte din grupul lucru privind dezvoltarea de noi initiative privind facilitati fiscale pentru sprijinirea cercetarii-dezvoltarii si inovarii si am prezentat deja un studiu despre efectele acestei masuri.

3. STRATEGIE. Sectorul Cercetarii Dezvoltarii si Inovarii este unul dintre cele 16 domenii strategice cuprinse in documentul strategic „Romania competitiva”. Pana in anul 2020, Romania ar putea ajunge la o crestere economica de 5%, catalizata, printre altele, de debirocratizare, cercetare si dezvoltare, eficienta energetica si infrastructura. Sesiunea de consultare in cadrul proiectului “Romania competitiva”, cu tema “Cercetare si Dezvoltare”, va avea loc pe 28 iulie, la Casa Academiei Romane, in intervalul 09:30 – 12:30.

Compararea performantelor in domeniul inovarii: cat de inovatoare este Romania?

Comisia Europeana a publicat rezultatele pentru 2016 ale tabloului de bord european privind inovarea, ale tabloului de bord regional privind inovarea si ale Innobarometrului.

Principalele constatari sunt urmatoarele: ca UE recupereaza din distanta fata de Japonia si SUA, ca Suedia este din nou lider in domeniul inovarii si ca Letonia a devenit tara in care inovarea cunoaste cea mai rapida crestere.

 „Imi doresc ca Europa sa fie un loc in care IMM-urile inovatoare si intreprinderile noi sa infloreasca si sa-si extinda activitatea in intreaga piata interna. Dar pentru asta este nevoie de un efort concertat. La nivelul UE, trebuie sa simplificam legislatia in domeniul TVA, sa adaptam regulile privind insolventa, sa facem mai usor accesibile informatiile despre cerintele de reglementare si sa lucram la un cadru privind proprietatea intelectuala clar si abordabil pentru IMM-uri”. (Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri)

 

Principalele constatari ale Innobarometrului

  • Romania se afla in categoria “Tari modest inovatoare”, alaturi de Bulgaria, adica cu o performanta a inovarii net sub media UE, cu o scadere accentuata in 2008-2015;

eu

  • Suedia este, din nou, lider in domeniul inovarii in UE, urmata de Danemarca, Finlanda, Germania si Tarile de Jos.

suedia

  • In domenii specifice de inovare, liderii UE sunt: Suedia – resurse umane si calitatea cercetarii academice; Finlanda – conditiile cadrului financiar; Germania – investitii private in inovare; Belgia – retele de inovare si colaborarea si Irlanda – inovarea in intreprinderile mici si mijlocii.
  • Inovatorii cu cea mai rapida crestere sunt Letonia, Malta, Lituania, Tarile de Jos si UK.
  • Si in tarile moderat inovatoare exista nuclee inovatoare regionale: Piemonte si Friuli-Venezia Giulia in Italia, Tara Bascilor in Spania si Bratislavský kraj in Slovacia.
  • Global, factorul principal care ajuta la a deveni lider in inovare este adoptarea unui sistem echilibrat de inovare, care combina un nivel adecvat de investitii publice si private, parteneriate eficace in domeniul inovarii intre intreprinderi si mediul academic, precum si o baza educationala solida si performante excelente in cercetare. Impactul economic al inovarii trebuie sa se manifeste prin vanzari si exporturi de produse inovatoare, precum si prin ocuparea fortei de munca.
  • Specializarea in tehnologii generice esentiale (TGE) sporeste performanta regionala in materie de inovare, in special in domeniile materialelor avansate, biotehnologiilor industriale, fotonicii si tehnologiilor avansate de productie.
  • In urmatorii doi ani, este de asteptat ca performanta UE in domeniul inovarii sa se imbunatateasca. Majoritatea intreprinderilor planifica mentinerea sau cresterea nivelului investitiilor in inovare in urmatorul an. Intreprinderile din Romania, Malta si Irlanda este cel mai probabil sa-si sporeasca investitiile in inovare in anul urmator.

 

Concluzii si teme de reflectie:

 

1. Sectorul CDI este inca intr-o criza tacuta, cu implicatii negative serioase pentru competitivitatea si perspectiva de crestere pe termen lung a tarii.

Inovatia in Romania, in raport cu media UE

ro

2. Talentul antreprenorilor si al cercetatorilor romani nu este mobilizat corespunzator ci, dimpotriva, este adesea alungat.

3. Crearea unui mediu stimulativ pentru initiativa mediului privat, inclusiv pentru comercializarea inovarii – IMM care introduc produse sau servicii inovative, ar trebui sa fie un obiectiv central al strategiei economice “Romania Competitiva”.

Read More
Featured

Studiu A.T. Kearney: graficul care arata ca Romania este o tara modest inovatoare

Un raport foarte “proaspat” realizat de World Economic Forum (WEF) in colaborare cu A.T. Kearney – Enhancing European Competitiveness – arata ca firmele europene si liderii politici pot pune umarul la o crestere economica sanatoasa intr-un mod simplu de inteles dar tot mai complicat de realizat: sa investeasca timp, energie si capital in noile forme de inovare. In particular, prin cresterea numarul si rata de succes a formelor de colaborare intre firmele tinere si companiile mari.

Europa se confrunta cu doua mari provocari, potrivit studiului Collaborative Innovation: Transforming Business, Driving Growth.

 
In primul rand, desi Europa include in granitele sale 6 dintre cele mai inovatoare 10 tari din lume, regiunea este fragmentata ca intreg  in ceea ce priveste capabilitatile de inovare si, de asemenea, gasim multe tari care raman mult sub potential in ceea ce priveste transformarea noilor idei in produse si servicii scalabile si validate de piata. Europa are un numar tot mai mare de hub-uri de antreprenoriat, insa firmele tinere se confrunta in continuare cu o varietate de bariere cand vine vorba de scalarea ideile lor de business.

 

In al doilea rand, modelele traditionale de inovare care caracterizeaza in prezent cele mai de succes si inovatoare firme europene nu sunt suficiente pentru a furniza necesara in viitor, potrivit lui Philipp Rosler, membru board-ului de conducere World Economic Forum.

Raportul A.T. Kearney citeaza un clasament publicat de Eurostat care arata ca Romania, Bulgaria si Letonia se afla pe ultimele locuri in Uniunea Europeana in privinta inovatiei.

 

inovatieromania

 

Conform clasamentului, exista patru categorii de tari in functie de gradul de inovatie:

 

– Tari lider in inovatie: Danemarca, Finlanda, Germania si Suedia

– Tari puternice : Austria, Belgia, Franta, Irlanda, Luxembourg, Olanda, Slovenia si Marea Britanie

– Tari moderat inovatoare: Croatia, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia si Spania

– Tari modest inovatoare: Bulgaria, Letonia si Romania

Collaborative Innovation: Transforming Business, Driving Growth

Read More
Featured

Suntem ultimii din UE la inovare

Romania este o societate putin dezvoltata din punctul de vedere al inovarii, conform mai multor studii de specialitate. Inovatia trebuie sa evolueze in 2015 de la nivelul de iluzie la asumare si anii urmatori sa vedem progrese atat la nivelul companiilor romanesti, dar ma ales la nivelul societatii.

Potentialul de a inova este urias in organizatiile romanesti, iar intraprenoriatul este o solutie de crestere pentru companiile din Romania. De asemenea, sunt convins ca inovatia este singura parghie cu potential disruptiv care poate dezvolta industrii intregi in doar cateva luni.

inovatie

Totusi, realitatea este sumbra la noi. Cel putin pentru moment. Un studiu interesant publicat de Eurostat releva ca doar una din cinci firme din Romania desfasoara activitati de inovare, ceea ce plaseaza tara noastra pe ultimul loc in Uniunea Europeana in funcftie de procentul de societati inovatoare.

Cele mai mari scaderi ale firmelor inovatoare au fost semnalate in Cipru (-14%), Germania (-13%), Romania (-12.6%).

Read More