Tag Archives: inovatia in Romania

Featured

Cele mai inovatoare tari din lume: Elvetia si UK, no.1 si no.2. Romania urca un loc in clasament

Elvetia, Marea Britanie, Suedia, Olanda si Statele Unite ale Americii sunt cele mai inovatoare tari din lume, potrivit Global Innovation Index 2015, realizat de Cornell University, INSEAD si World Intellectual Property Organization.

 

tariinovatoare
Romania se afla pe locul 54, in avans cu un loc comparativ cu ierarhia de anul trecut. Studiul, aflat la ce-a de-a saptea editie, analizeaza 141 de tari prin utilizarea a 79 de indicatori.

 

VIDEO. Johnson Dean Soumitra Dutta, co-autor al Global Innovation Index 2015, explica factorii care stimuleaza inovatia in tarile bogate si in statele aflate in dezvoltare (03:22)

Read More
Featured

Studiu A.T. Kearney: graficul care arata ca Romania este o tara modest inovatoare

Un raport foarte “proaspat” realizat de World Economic Forum (WEF) in colaborare cu A.T. Kearney – Enhancing European Competitiveness – arata ca firmele europene si liderii politici pot pune umarul la o crestere economica sanatoasa intr-un mod simplu de inteles dar tot mai complicat de realizat: sa investeasca timp, energie si capital in noile forme de inovare. In particular, prin cresterea numarul si rata de succes a formelor de colaborare intre firmele tinere si companiile mari.

Europa se confrunta cu doua mari provocari, potrivit studiului Collaborative Innovation: Transforming Business, Driving Growth.

 
In primul rand, desi Europa include in granitele sale 6 dintre cele mai inovatoare 10 tari din lume, regiunea este fragmentata ca intreg  in ceea ce priveste capabilitatile de inovare si, de asemenea, gasim multe tari care raman mult sub potential in ceea ce priveste transformarea noilor idei in produse si servicii scalabile si validate de piata. Europa are un numar tot mai mare de hub-uri de antreprenoriat, insa firmele tinere se confrunta in continuare cu o varietate de bariere cand vine vorba de scalarea ideile lor de business.

 

In al doilea rand, modelele traditionale de inovare care caracterizeaza in prezent cele mai de succes si inovatoare firme europene nu sunt suficiente pentru a furniza necesara in viitor, potrivit lui Philipp Rosler, membru board-ului de conducere World Economic Forum.

Raportul A.T. Kearney citeaza un clasament publicat de Eurostat care arata ca Romania, Bulgaria si Letonia se afla pe ultimele locuri in Uniunea Europeana in privinta inovatiei.

 

inovatieromania

 

Conform clasamentului, exista patru categorii de tari in functie de gradul de inovatie:

 

– Tari lider in inovatie: Danemarca, Finlanda, Germania si Suedia

– Tari puternice : Austria, Belgia, Franta, Irlanda, Luxembourg, Olanda, Slovenia si Marea Britanie

– Tari moderat inovatoare: Croatia, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia si Spania

– Tari modest inovatoare: Bulgaria, Letonia si Romania

Collaborative Innovation: Transforming Business, Driving Growth

Read More
Featured

Inovatia in business: cate firme din Romania sunt inovatoare

[dropcap]P[/dropcap]e langa ecosistemul antreprenorial, inovatia reprezinta un subiect care ma preocupa si caruia ii aloc un spatiu larg pe blog. Studiul inovatiei in business este de actualitate, asa ca merita sa ne intrebam, pentru inceput, care este nivelul de inovatie din firmele din Romania.

Cele mai proaspete date ne arata ca inovatia in companiile din Romania a inregistrat un declin in perioada 2010-2012, comparativ cu 2008-2010. Concret, doar 4 din 10 firme mari si 2 din 10 firme mici si mijlocii au implementat un produs, un proces, o metoda de organizare sau de marketing noi sau imbunatatite semnificativ.

Ponderea intreprinderilor fara nicio inovatie a crescut cu 10,1 puncte procentuale, conform rezultatelor provizorii ale cercetarii statistice privind inovatia in industrie si servicii (Institutul National de Statistica).

Intreprinderile mari, cu peste 250 salariati si peste, au fost in intervalul analizat mai inovatoare decat intreprinderile mici si mijlocii, cu 10-249 salariati. Din numarul intreprinderilor mari, 40,1% au fost inovatoare, in timp ce din randul intreprinderilor mici si mijlocii numai 19,8% au fost inovatoare.

Fata de perioada anterioara 2008-2010, ponderea intreprinderilor inovatoare mari a inregistrat o scadere cu 16,3 puncte procentuale, de la 56,4% in 2008-2010 la 40,1% in 2010-2012. Aceeasi tendinta de scadere s-a manifestat si in randul intreprinderilor mici si mijlocii, cand in perioada 2008-2010 de la o pondere de 29,7% IMM-uri inovatoare s-a ajuns la o pondere de numai 19,8%, inregistrandu-se o scadere cu 9,9 puncte procentuale.

Sursa foto: rusbase.com
Read More