Antreprenoriat Featured Start-Up

Micii antreprenori, sub lupa cifrelor: 6 realitati

[dropcap]A[/dropcap]sa cum am obisnuit cititorii blogului meu si pe utilizatorii care ajung intamplator aici, imi propun sa public toate studiile relevante care sunt de interes pentru antreprenori.

Pe langa analiza consultantilor de la PwC, Family Business Survey Romania, am remarcat in aceasta saptamana studiul Coface care arata realitatea IMM-urilor romanesti. Astfel, potrivit Coface, numarul microintreprinderilor care au intrat in insolventa in ultimii doi ani a crescut anual cu 14,5%, peste avansul la nivelul tuturor companiilor din economie, de pana in 10%. Mai mult, ponderea firmelor mici in totalul insolventelor s-a marit de la 78% in 2010 la 85% in 2012, si este asteptata o majorare a numarului microintreprinderilor in insolventa si in acest an, cu 20%, dupa modificarile fiscale prin care acestea sunt obligate sa plateasca impozit de 3% pe venituri.

“2012 este primul an cand rata de crestere a insolventei este mai mare decat cea a inmatricularilor noi. Anul trecut, numarul firmelor nou inmatriculate a crescut cu 2%, in timp ce ritmul de intrare in insolventa a avansat cu 14%. Alta noutate adusa de anul 2012 este ca peste 50% din companii au solicitat singure insolventa, pana acum creditorii solicitau insolventa”, a declarat directorul general al Coface Romania, Constantin Coman.

Practic, 80.000 de firme sunt “pe buza” insolventei, iar cum acestea au in medie 5 angajati, atunci 400.000 de oameni ar putea fi afectati de o eventuala intrare in incapacitate de plata a societatilor unde lucreaza.

Sectoarele in care activeaza microintreprinderile

Distributia sectoriala a microintreprinderilor prezinta un grad ridicat de concentrare, 68% dintre acestea activand in cinci sectoare: Comertul cu amanuntul (24%), Comertul cu ridicata si distributia (14%), Alte activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor (13%), Constructii (10%) si Transporturi (7%).

Printre sectoarele de activitate cu un grad ridicat de risc, mentionam: Industria extractiva; Industria metalurgica; Industria alimentara si a bauturilor. Top III al sectoarelor de activitate cu un grad scazut de risc este reprezentat de: IT, Sanatate si asistenta sociala; Alte activitati de servicii prestate in principal intreprinderior.

 

 Microintreprinderile sub lupa Coface: 6 cifre negative

Coface a calculat principalii indicatori financiari ai companiilor romanesti pe clase diferite de marime, in baza declaratiilor financiare depuse la Ministerul Finantelor pentru activitatea desfasurata in anul 2011. In baza acestei analize, s-a constatat ca microintreprinderile:

  • Inregistreaza cel mai ridicat grad de indatorare, respectiv 99% (ca pondere a datoriilor totale in active);
  • Reprezinta singurul sector care inregistreaza o capitalizare negativa;
  • Au cea mai ridicata rata a pierderii, respectiv -4,5%;
  • Inregistreaza cea mai extinsa durata medie de incasare a creantelor, respectiv 172 de zile, cu doua luni mai mare decat cea inregistrata inainte de criza financiara;
  • Inregistreaza cel mai scazut procent de acoperire al datoriilor totale prin cifra de afaceri, respectiv 37%.

Sursa informatii: Coface.ro, Mediafax.ro, Wall-Street.ro

 

 

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
In apararea antreprenorilor : “Ne ocupam timpul cu asta, in loc sa ne concentram pe business”. Tu ce ai face cu 100.000 de euro in 2018?
Cele mai inovatoare tari din lume: Elvetia si UK, no.1 si no.2. Romania urca un loc in clasament

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Comunicarea de criza: jurnalistul nu este nici aliat, nici adversar

[dropcap]R[/dropcap]aspunsurile mai multor specialisti consultati de mine aici – cvintetul format dintr-un antreprenor, un manager, un consultant si doi profesori...

Close