Featured

Filmul Jobs: de ce trebuie sa-l vezi

[dropcap]S[/dropcap]unt de acord cu cei care afirma ca antreprenorul Steve Jobs merita mai mult decat ce ofera filmul “Jobs”, care va avea premiera maine in Romania, astfel incat merita sa ne punem speranta si in pelicula de anul viitor a lui Aaron Sorkin, nimeni altul decat scenaristul “The Social Network”, filmul din 2010 despre Facebook. Dar, pana atunci, tinerii din Romania ar trebui sa citeasca biografia lui Walter Isaacson si sa vada “Jobs”, cu titlul adaptat local “Steve Jobs. Omul care a schimbat lumea”.

Cred ca tinerii din Romania sunt mai disponibili sa urmareasca un film decent decat sa citeasca o carte extraordinara ori sa se uite la o emisiune TV buna decat sa citeasca o publicatie economica care prezinta povestile de business ale antreprenorilor relevanti. Sper ca multi dintre tinerii care vor citi acest articol sa vada “Jobs”si ca nu vor aborda filmul neaparat ca o opera cinematografica. Filmul nu este complet, nu pare ca va primi multe distinctii, dar contine numeroase elemente utile tinerilor care vor sa-si puna ideile si sperantele in aplicare.

Iata 10 motive pentru care iti recomand sa vezi filmul, iar daca l-ai urmarit astept cu interes opiniile tale.

1. In primul rand, vei dori sa vezi filmul pentru ca … esti fan Steve Jobs si Apple.

Iti vei dori sa vezi filmul pentru ca esti unul dintre admiratorii, criticii sau observatorii lui Steve Jobs. Ai citit din scoarta in scoarta biografia lui Steve Jobs, ai lecturat multe articole despre fondatorul Apple, esti utilizator de iPhone, iPod, Mac ori iPad, stii cine este Mike Markkula sau doar il placi foarte mult pe partenerul lui Jobs, Steve “Woz” Wozniak, asa ca te-ai decis sa vezi pelicula “Jobs”.

Sa presupunem ca nu esti fan Steve Jobs, ba chiar ai argumente serioase pentru care nu-ti place fondatorul Apple. Merita, totusi, sa vezi filmul. Uite ce poti castiga in schimbul pretului platit pentru un bilet la film.

2. Vei calatori din fotoliul de cinema pe ruta Idee-Succes. Drum bun!

Mentorii, profesorii, intreprinzatorii de succes si cei care invata constant din esecuri iti descriu drumul pe care ca viitor sau actual antreprenor il poti parcurge din statia “Start” pana la destinatia “Succes”. Te sfatuiesc sa privesti filmul “Jobs” ca o calatorie de doua ore si sapte minute cu trenul, un intercity care te duce prin cele mai importante statii ale antreprenoriatului: Idee, Motivatie, Vanzari, Context, Amenintari, Provocari, Finantare, Oportunitati, Marketing, Strategie, iarasi Vanzari si putin de Carisma.

3. Vezi descoperi generatia “exceptionalilor” nascuti la jumatatea anilor ’50.

Filmul “Jobs” face prin intermediul lui Steve Jobs portretul unei generatii cheie din istoria antreprenoriatului. Malcolm Gladwell explica in cartea “Exceptionalii” prin studii de caz si exemple diverse cum nu reuseste cel mai destept, ca succesul nu inseamna doar decizii si eforturi. Exceptionali sunt cei carora li s-au oferit oportunitati. Daca analiza lui Gladwell ii vizeaza pe magnatii software din Sillicon Valley care s-au nascut in jurul anului 1955 (Steve Jobs, Bill Gates, Eric Schimdt, Steve Ballmer), filmul “Jobs” se concentreaza pe atmosfera anilor ’70, cand generatia lui Steve Jobs si a lui “Woz” a inceput sa se dezvolte profesional. Iti va fi usor, ca spectator, sa intri in pielea inginerilor din Valley.

 

4. Vei fi martorul unor momente Evrika. Vei spune “Uite cum ei au gasit!”

“Un lucru se naste din alt lucru, momentele Evrika sunt foarte putine”, crede Anish Kappor, un sculptor si filozof indian. Acele cateva momente Evrika din viata antreprenorului sunt redate in “Jobs” si, pentru ca in film simti placile de baza ori dispozitivele de frecventa create de Woz, practic ajungi sa admiri o parte din produsele lansate de Jobs. Iti va fi mult mai usor sa intelegi ca pentru a gasi un lucru trebuie mai intai sa-l cauti si ca este mai posibil sa ajungi la o experienta antreprenoriala unica cu cat vei face mai multe lucruri. Regizorul Joshua Michael Stern reuseste in pelicula “Jobs”, asemenea regizorului David Fincher si a scenaristului Aaron Sorkin in “The Social Network”, sa prezinte cum este gasit momentul Evrika. Daca ti-a placut emotia lui Mark Zuckerberg atunci cand gasea idei noi, atunci trebuie sa vezi si “Jobs”.

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Bilant schema ajutor de stat certificate verzi
De ce devin romanii antreprenori: vor sa fie propriii sefi

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Biografia lui Steve Jobs: o muscatura din viata unui antreprenor creativ

[dropcap]P[/dropcap]robabil ca multi asteptati cu nerabdare filmul "Steve Jobs. Omul care a schimbat lumea", cu Ashton Kutcher in rolul principal,...

Close