Antreprenoriat Featured

Entrepreneur of the Year: 10 motive sa participi

In sfarsit, competitia Entrepreneur of the Year, un adevarat Oscar al antreprenorilor, a fost lansata oficial in Romania. Daca esti antreprenor, iti recomand sa aspiri la pozitia de castigator al concursului care se va incheia pe 12 noiembrie. Daca lucrezi intr-o companie antreprenoriala, atunci merita sa recomanzi sefului tau/sefei tale sa intre in cursa si sa aiba sanse de participa, in iunie 2015, la finala mondiala World Entrepreneur of the Year de la Monte Carlo.

Cunosc foarte bine proiectul, am participat anul trecut la finala internationala EOY de la Monte Carlo, asa ca il recomand antreprenorilor romani care vor sa demonstreze cat sunt de buni in functie de cele sase criterii ale competitiei: spiritul antreprenorial, performanta financiara, directia strategica, inovarea, impactul global si integritatea si puterea personala de influentare.

Pentru a te putea inscrie in concurs, trebuie sa respecti mai multe criterii, printre care: compania ta sa fie creata de minimum trei ani, sa aiba cifra de afaceri pentru minimum doi ani, sa dispuna de cel putin 10 angajati. In cazul jurizarii pentru premiul Social Entrepreneur Of The Year, nu se va lua in considerare acest ultim criteriu.

Iata, mai departe, 10 motive pentru care merita sa te inscrii in programul Entrepreneur of the Year, demarat de Ernst&Young in 1986. WALL-STREET.RO este unul dintre partenerii proiectului, iar eu, ca promotor al antreprenoriatului si al inovarii, sustin aceasta competitie care atrage in fiecare an 5.000 de antreprenori.

1. Daca participi, vei avea oportunitatea sa adopti mai usor cele sase criterii ale competitiei ca parte a culturii organizationale a firmei pe care o conduci: spiritul antreprenorial, performanta financiara, directia strategica, inovarea, impactul global si integritatea si puterea personala de influentare.

2. Vei intra in competitie doar cu cei din aceeasi “specie” cu tine. Spre deosebire de economia reala in care activeaza businessul tau, unde concurezi cu antreprenori politici apropiati sistemului de stat si in care te confrunti cu taxarea impovaratoare si cu reglementarile etatiste, la Entrepreneur of the Year vei fi comparat exclusiv cu antreprenori privati. La aceasta competitie nu vor participa biznismeni ca Gruia Stoica ori Nelu Iordache, doar doua exemple recente de oameni conectati la banii publici care circula intr-un sistem venal creat de stat.

3. In cazul in care castigi si participi la finala de anul viitor din Monte Carlo, vei avea ocazia sa faci un networking bun cu alti antreprenori campioni la ei acasa. Printre castigatorii titlului World Entrepreneur Of The Year din anii anteriori se numara antreprenori care au schimbat paradigma industriilor in care opereaza si au impus noi standarde. Printre acestia se numara Guy Laliberté, fondator si CEO al Cirque du Soleil – considerat creatorul unui nou model de business care a revolutionat industria circului sau Wayne Huizenga, Presedintele Huizenga Holdings Inc – care a crescut sase companii pana la nivelul la care au fost listate la bursa din New York si a fondat trei companii clasificate in Fortune 500 la nivel global.

4. Vei avea la indemana o metoda eficienta de motivare intrinseca in cadrul firmei tale. Dar trebuie sa fii convins(a) si pasionat(a) de forta businessului propriu. Din discutiile cu antreprenorii pe care i-am intalnit anul trecut la Monte Carlo, competitia este o ocazie buna sa-ti promovezi compania, dar si un prilej sa-ti motivezi angajatii.

5. Vei fi examinat(a) intr-un mod onest de catre un juriu format din Stefania Eugenia Popp – director executiv, Junior Achievement Romania, Mihai Marcu – presedinte, Medlife, Iulian Stanciu – director general, eMag, Cornel Marian – managing partner, Oresa Ventures si Omer Tetik – director general, Banca Transilvania.

6. Daca vei participa in competitie, atunci vei aborda mai intelept zona de responsabilitate sociala. Juriul de la Bucuresti si de la Monte Carlo se uita si la aspectele sociale ale antreprenorilor, iar CSR-ul este important. Antreprenorii trebuie sa lucreze la CSR si sa-l incorporeze in povestea afacerii.

7. Vei intelege importanta povestii in cresterea afacerii tale. Nimeni nu te intreaba la World Entrepreneur of the Year despre bani, ci juriul, organizatorii, partenerii vor sa afle povestea din spatele businessului. Rezultatele financiare sunt complementare, nu decisive in evaluarea candidatilor. “Creeaza o poveste” este sfatul lui Hamdi Ulukaya, Antreprenorul Anului in 2013, care a scris povestea iaurtului grecesc in Statele Unite ale Americii. Presa de business din Statele Unite ale Americii il numeste pe Hamdi Ulukaya „Steve Jobs al industriei iaurtului”.

8. Vei simti pe propria piele ca merita sa te lupti cu gigantii. „Mi-a placut dintotdeauna sa ma lupt cu jucatorii mari si am demonstrat ca nu trebuie sa fii in industria IT&C ca sa reusesti acest lucru”, spune Hamdi Ulukaya, creatorul brandului Chobani, care se bate de la egal la egal cu gigantii Danone si General Mills (producatorul brandului Yoplait).

9. Daca participi si castigi titlul de Antreprenorul Anului in Romania, poti sa devii ambasadorul antreprenoriatului in Romania. Intreprinzatorii au o imagine proasta in Romania. Sunt atat de multi antreprenori de valoare care nu ies in fata. Daca te duci in Statele Unite ale Americii si spui ca esti antreprenor, vei fi privit bine. Aici lucrurile nu stau (inca) asa.

10. Nu in ultimul rand, prin participarea la finala de la Monte Carlo, vei avea dezbateri utile cu personalitati precum Sir Alex Ferguson, fostul antrenor al Manchester United, Muhammad Yunus, cel mai cunoscut antreprenor social, Kofi Annan, fost secretar general al Natiunilor Unite, Sir Tim Berners – Lee, creatorul World Wide Web sau Mika Hakkinen, campion la Formula 1. De asemenea, poti participa la workshop-uri despre optiuni de dezvoltare a businessurilor, inovatie, afaceri de familie, big data, social media.

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Ce afaceri isi deschid antreprenoarele din Romania
Mandria nationala bate privatizarea

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Cartea Antifragil, de Taleb: cum sa eviti centralizarea si sa-ti stimulezi activitatea agresiva prin asumarea de riscuri

De mic copil, am urat bibelourile din portelan pe care le-as fi eliminat de pe rafturile maica-mii. Nu doar ca...

Close