Tag Archives: E&Y

Antreprenoriat Featured

Romania, un mediu PRO-business? Mai degraba peste …30 de ani

Studiul EY Barometrul antreprenoriatului romanesc 2015 arata ca 34% dintre antreprenorii romani care au raspuns se asteapta ca Romania sa ofere un mediu prietenos pentru dezvoltarea afacerilor intr-un orizont mediu de timp (5-10 ani), in timp ce 21% dintre ei se asteapta ca acest lucru sa se intample intr-un orizont scurt de timp (3-5 ani).

Daca 55% dintre antreprenori indica un orizont de maxim 10 ani, 19% dintre antreprenori sunt mult mai pesimisti: ei considera ca Romania are nevoie de cel putin 30 de ani pentru a deveni un mediu pro-business.

 

Aspectele fiscale – cel mai important obstacol pentru antreprenori

 

Aproape 50% dintre respondenti indica aspectele de natura fiscala, precum impredictibilitatea reglementarilor, complexitatea fiscalizarii si nivelul taxelor, ca reprezentand cel mai mare obstacol in crearea si dezvoltarea unei afaceri in Romania.

Brosura ESO A4 RO 2015 10 mai.indd

De asemenea, din analiza cuvintelor utilizate de antreprenori pentru a indica obstacolele cele mai importante in dezvoltarea afacerilor, se observa faptul ca lipsurile le marcheaza activitatea, fie ca este vorba despre lipsa predictibilitatii fiscale, a resurselor umane calificate, a sustinerii antreprenorilor de catre administratiile locale si centrale, lipsa incubatoarelor de afaceri sau a resurselor financiare.

Educatia si cultura antreprenoriala – singurul pilon cu evolutie majoritar pozitiva

 

La fel ca la editia anterioara a studiului, dintre cei 5 piloni care sprijina dezvoltarea antreprenoriatului, educatia si formarea antreprenoriala reprezinta singurul factor perceput de majoritatea antreprenorilor ca avand o evolutie pozitiva: 62% dintre antreprenori considera ca acest factor s-a imbunatatit in Romania in ultimul an, fata de 58% in editia din 2014.

Pe de alta parte, 42% dintre respondenti au indicat o imbunatatire a culturii antreprenoriale. 37% cred ca ajutorul oferit de organizatiile specializate in dezvoltarea antreprenoriatului a cunoscut o evolutie pozitiva iar 30% ca accesul la finantare s-a imbunatatit. Doar 20% dintre respondenti considera ca reglementarea si fiscalizarea au cunoscut o evolutie pozitiva in 2014.

 

Read More
Antreprenoriat Featured

Mega-tendinta: intarirea spiritului antreprenorial

Intarirea spiritului antreprenorial se numara printre cele sase mega-tendinte care redefinesc lumea in care traim identificate de EY, alaturi de convergenta digitala, crearea unei piete globale, cresterea cererii de resurse globale, redefinirea domeniului sanatatii si urbanizarea

Antreprenoriatul “de impact”

 
Cresterea si prosperitatea economica, precum si maturizarea rapida a economiilor raman dependente in mare masura de activitatea antreprenoriala. Chiar daca o parte din activitatea antreprenoriala de la nivel global este inca motivata de necesitate, antreprenoriatul “de impact”, odinioara concentrat in pietele mature, devine acum un motor esential de expansiune economica in pietele cu crestere rapida. In unele cazuri, acesti intreprinzatori infiinteaza companii inovatoare si scalabile, care capitalizeaza nevoile locale si inspira si alti antreprenori.

ey-megatrends-2015

Aspecte cheie ale acestei mega-tendinte:

  • Motorul activitatii antreprenoriale in pietele cu crestere rapida se deplaseaza de la necesitate la oportunitate.

 

  • Antreprenorii de impact vor continua sa infiinteze afaceri cu caracter transformational, atat in pietele cu crestere rapida, cat si in cele mature.

 

  • Noul profil al antreprenorului la nivel global este mai degraba tanar si/sau de gen feminin; Aproape 50% din antreprenorii din lume au intre 25 si 44 de ani; aproximativ 126 de milioane de femei lanseaza sau conduce o companie in 67 de tari din lumea intreaga.

 

  • Se dezvolta din ce in ce mai multe medii care sustin cresterile de tip antreprenorial, prin accesul la finantare, reglementare si fiscalitate adecvate, prin sistemul de educatie si prin sprijinirea dezvoltarii culturii antreprenoriale.

 

  • Accesul la finantare ramane cel mai mare obstacol.

 

Read More
Antreprenoriat Featured

Curajos: EY organizeaza inca o editie Entrepreneur of The Year

O veste buna: compania de consultanta financiara EY Romania organizeaza si anul acesta competitia EY Entrepreneur Of The Year (EOY) . Acesta-i un semn pozitiv, caci EY avea posibilitatea sa organizeze o data la doi ani. Intelegem de aici ca “bazinul” de antreprenori care pot intra in competitie este destul de mare.

Antreprenorii care au participat la editia din 2014 a EOY se pot inscrie in competitia de anul acesta deoarece regulamentul nu prevede limitari de felul acesta. “In plus, anumite afaceri pot avea o dinamica accentuata”, spun reprezentantii EY.


Editia din 2015 va avea urmatorul calendar:

• Evenimentul de lansare: 14 mai 2015
• Colectarea inscrierilor: 14 mai – 1 august 2015
• Interviuri: 1 august – 30 septembrie 2015
• Prima runda de jurizare: 8 octombrie 2015
• A doua runda de jurizare: 22 octombrie 2015
• Ceremonia nationala de premiere: 12 noiembrie 2015

Astfel, dupa procesul de inscriere si jurizare a antreprenorilor candidati la titlul EY Entrepreneur Of The Year, demarat si la aceasta a doua editie in luna mai, gala nationala de premiere se va desfasura in luna noiembrie, urmand ca, in luna iunie a anului 2016, castigatorul sa reprezinte Romania in competitia pentru titlul World Entrepreneur Of The Year.

Desemnat in noiembrie 2014, castigatorul primei editii a competitiei nationale, Mircea Tudor, presedintele MB Telecom isi va prezenta afacerea si isi va sustine candidatura in fata juriului, la Monte Carlo, in iunie 2015.

Toate candidaturile sunt examinate de un juriu independent, alcatuit din lideri de business recunoscuti in intreaga lume si din castigatori ai titlului World Entrepreneur Of The Year din anii anteriori.

Mircea Tudor este cel mai renumit inventator roman contemporan si cel care si-a propus sa revolutioneze industria de securitate la nivel mondial. MB Telecom este astazi singurul IMM din lume care activeaza in domeniul tehnologiilor de scanare radioactiva si singura companie din lume care a castigat de doua ori Marele Premiu al Salonului de Inventii de la Geneva, in 2009 si 2013.

La prima editie a competitiei din Romania s-au inscris 40 de antreprenori romani, dintre care 12 au intrat in finala. Cifra de afaceri cumulata a celor 40 de companii conduse de antreprenorii inscrisi s-a ridicat in 2013 la peste 1 mld. EUR. De asemenea, companiile au insumat un numar de peste 16.000 angajati in acelasi an.

Cifra medie de afaceri a companiilor a fost de 27 mil. de euro in anul 2013, cu un numar mediu de angajati de peste 400 persoane in 2013.

 

Read More
Antreprenoriat Featured

Program de mentorat la Monte Carlo: Accelerating Entrepreneurs

Antreprenorii romani se pot inscrie in cadrul Accelerating Entrepreneurs, un program lansat de EY prin care compania de consultanta va oferi sprijin pentru dezvoltarea afacerii unui numar restrans de intreprinzatori cu mare potential din intreaga lume.

Prin intermediul programului, antreprenorii vor beneficia de consiliere din partea unei echipe de experti EY si lideri de business din intreaga lume si de oportunitatea de a dezvolta relatii de afaceri cu antreprenori de top in cadrul evenimentului World Entrepreneur Of The Year. Evenimentul reprezinta finala mondiala a competitiei cu acelasi nume si va avea loc la Monte Carlo, intre 3 si 7 iunie 2015.

Denumit anterior Ready, Set, Grow, programul Accelerating Entrepreneurs a fost redenumit si remodelat, in asa fel incat castigatorii programului Accelerating Entrepreneurs sa primeasca un pachet complet de consultanta, suport si mentorat, incluzand:

  • O sesiune de 90 de minute in cadrul EY World Entrepreneur Of The Year, unde castigatorii programului Accelerating Entrepreneurs isi vor prezenta planul de afaceri unui panel de “Antrenori pentru crestere” (Growth Coaches), care le vor oferi indrumari si consiliere de specialitate;

 

  • ­ Oportunitatea de a stabili relatii de mentorat continue cu antrenorii si cu castigatorii nationali ai concursului EY Entrepreneur Of The Year;

 

  • ­ Oportunitatea de a participa la EY World Entrepreneur Of The Year, toate cheltuielile fiind suportate de EY, pentru a se intalni si socializa cu antreprenori din peste 60 de tari, care se vor reuni la Monte Carlo.

Procesul de selectie al antreprenorilor care vor beneficia de consiliere si sprijin din partea EY in cadrul Accelerating Entrepreneurs va fi derulat de un panel independent de experti, conform urmatoarelor criterii: potentialul de crestere al companiei; spirit antreprenorial si leadership; viziune strategica; gandire inovatoare si originalitate; performante financiare; cultura de HR.

 

Read More
Antreprenoriat Featured

Cel mai cunoscut antreprenor roman in randul studentilor: Ion Tiriac

Printre studentii romani, cea mai mare notorietate ca antreprenor o detine Ion Tiriac, urmat de Marius Ghenea, antreprenor in serie si business angel, si Dragos Anastasiu (Eurolines), releva un studiu reali­zat de EY Romania si de ASE Bu­curesti.

In cazul antreprenorilor straini, Steve Jobs este devansat ca notorietate de Bill Gates in randul tinerilor romani.

Antreprenori

 

Pe lista intreprinzatorilor cunoscuti in randul studentilor de la facultatile cu profil economic se mai numara Camelia Sucu (Class Living), Radu Georgescu (creatorul GECAD), Dinu Patriciu, Ru­xandra Hurezeanu (Ivatherm).

Read More
Featured

Note informative pentru servicii mai bune

Discutam mult despre implicarea “serviciilor” din media si politica. O dezbatere fara rezultat, in opinia mea. Propun, in cotrapondere cu aceasta discutie care are iz electoral, o dezbatere despre viitorul serviciilor in Romania. Ma refer la serviciile de toate felurile cu care ne confruntam ca furnizori si ca beneficiari.

 
Potentialul de crestere pe zona de servicii este enorm: un sfert dintre romani spun ca nu au primit niciodata un serviciu de calitate superioara, ale carui atribute principale sunt rapiditatea livrarii, politetea celui de la care este achizitionat, posibilitatea de a alege din mai multe optiuni si beneficiile suplimentare, releva un studiu Customer Focus si EY.

atributele serviciilor superioare
Mixul format din cele patru atribute cele mai importante ale unui serviciu de calitate superioara este dificil de regasit in oferta de servicii din Romania, avand in vedere ca doar 15% dintre respondentii la chestionar considera ca au primit un serviciu exceptional in ultimele 6 luni.

“Dintr-o perspectiva B2B, analizarea si evaluarea furnizorilor sunt considerate ca fiind cea mai importanta actiune pentru a te asigura ca si companie ca ai parte de cele mai bune servicii. Colectarea de referinte despre furnizori este de abia a treia optiune printre respondenti, dupa analizarea si evaluarea furnizorilor si analiza pietei. Aceasta analiza demonstreaza cresterea sofisticarii consumatorului roman, iar aceasta tendinta va deveni si mai vizibila in anii care urmeaza”, spune Elena Badea, director de marketing al EY Romania.

Cand ai primit ultima data servicii superioare

Totusi, in ultimele sase luni, 27% dintre respondentii din Timis spun ca au primit cel putin un serviciu pe care il considera superior, podiumul fiind completat de cei din judetele Brasov si Cluj cu 23% respectiv 17%.

Read More
Antreprenoriat Featured Start-Up

O generatie pierduta? Mai degraba tineri curajosi: 52% dintre studenti vor sa inceapa propria afacere

Realitate: somajul in randul tinerilor a atins in Romania un nivel record de 25,7% in primul trimestru 2014.

Oportunitate: 52% dintre studentii romani vor sa inceapa propria afacere in urmatorii doi ani, conform unei analize recente realizate de EY Romania si Academia de Studii Economice Bucuresti in randul a 765 studenti.

Ce este de facut? Sustinerea antreprenoriatului reprezinta o solutie de luat in calcul pentru problema somajului in randul tinerilor. Studii recente dezvoltate au aratat ca afacerile conduse de antreprenori vor genera mai multe locuri de munca decat marile corporatii in anul 2015 – cu 76% dintre antreprenori declarand ca intentioneaza sa-si extinda forta de munca in 2014, fata de 31% dintre executivii din marile corporatii.

Read More
Antreprenoriat Featured

Entrepreneur of the Year: 10 motive sa participi

In sfarsit, competitia Entrepreneur of the Year, un adevarat Oscar al antreprenorilor, a fost lansata oficial in Romania. Daca esti antreprenor, iti recomand sa aspiri la pozitia de castigator al concursului care se va incheia pe 12 noiembrie. Daca lucrezi intr-o companie antreprenoriala, atunci merita sa recomanzi sefului tau/sefei tale sa intre in cursa si sa aiba sanse de participa, in iunie 2015, la finala mondiala World Entrepreneur of the Year de la Monte Carlo.

Cunosc foarte bine proiectul, am participat anul trecut la finala internationala EOY de la Monte Carlo, asa ca il recomand antreprenorilor romani care vor sa demonstreze cat sunt de buni in functie de cele sase criterii ale competitiei: spiritul antreprenorial, performanta financiara, directia strategica, inovarea, impactul global si integritatea si puterea personala de influentare.

Pentru a te putea inscrie in concurs, trebuie sa respecti mai multe criterii, printre care: compania ta sa fie creata de minimum trei ani, sa aiba cifra de afaceri pentru minimum doi ani, sa dispuna de cel putin 10 angajati. In cazul jurizarii pentru premiul Social Entrepreneur Of The Year, nu se va lua in considerare acest ultim criteriu.

Iata, mai departe, 10 motive pentru care merita sa te inscrii in programul Entrepreneur of the Year, demarat de Ernst&Young in 1986. WALL-STREET.RO este unul dintre partenerii proiectului, iar eu, ca promotor al antreprenoriatului si al inovarii, sustin aceasta competitie care atrage in fiecare an 5.000 de antreprenori.

1. Daca participi, vei avea oportunitatea sa adopti mai usor cele sase criterii ale competitiei ca parte a culturii organizationale a firmei pe care o conduci: spiritul antreprenorial, performanta financiara, directia strategica, inovarea, impactul global si integritatea si puterea personala de influentare.

2. Vei intra in competitie doar cu cei din aceeasi “specie” cu tine. Spre deosebire de economia reala in care activeaza businessul tau, unde concurezi cu antreprenori politici apropiati sistemului de stat si in care te confrunti cu taxarea impovaratoare si cu reglementarile etatiste, la Entrepreneur of the Year vei fi comparat exclusiv cu antreprenori privati. La aceasta competitie nu vor participa biznismeni ca Gruia Stoica ori Nelu Iordache, doar doua exemple recente de oameni conectati la banii publici care circula intr-un sistem venal creat de stat.

3. In cazul in care castigi si participi la finala de anul viitor din Monte Carlo, vei avea ocazia sa faci un networking bun cu alti antreprenori campioni la ei acasa. Printre castigatorii titlului World Entrepreneur Of The Year din anii anteriori se numara antreprenori care au schimbat paradigma industriilor in care opereaza si au impus noi standarde. Printre acestia se numara Guy Laliberté, fondator si CEO al Cirque du Soleil – considerat creatorul unui nou model de business care a revolutionat industria circului sau Wayne Huizenga, Presedintele Huizenga Holdings Inc – care a crescut sase companii pana la nivelul la care au fost listate la bursa din New York si a fondat trei companii clasificate in Fortune 500 la nivel global.

4. Vei avea la indemana o metoda eficienta de motivare intrinseca in cadrul firmei tale. Dar trebuie sa fii convins(a) si pasionat(a) de forta businessului propriu. Din discutiile cu antreprenorii pe care i-am intalnit anul trecut la Monte Carlo, competitia este o ocazie buna sa-ti promovezi compania, dar si un prilej sa-ti motivezi angajatii.

5. Vei fi examinat(a) intr-un mod onest de catre un juriu format din Stefania Eugenia Popp – director executiv, Junior Achievement Romania, Mihai Marcu – presedinte, Medlife, Iulian Stanciu – director general, eMag, Cornel Marian – managing partner, Oresa Ventures si Omer Tetik – director general, Banca Transilvania.

6. Daca vei participa in competitie, atunci vei aborda mai intelept zona de responsabilitate sociala. Juriul de la Bucuresti si de la Monte Carlo se uita si la aspectele sociale ale antreprenorilor, iar CSR-ul este important. Antreprenorii trebuie sa lucreze la CSR si sa-l incorporeze in povestea afacerii.

7. Vei intelege importanta povestii in cresterea afacerii tale. Nimeni nu te intreaba la World Entrepreneur of the Year despre bani, ci juriul, organizatorii, partenerii vor sa afle povestea din spatele businessului. Rezultatele financiare sunt complementare, nu decisive in evaluarea candidatilor. “Creeaza o poveste” este sfatul lui Hamdi Ulukaya, Antreprenorul Anului in 2013, care a scris povestea iaurtului grecesc in Statele Unite ale Americii. Presa de business din Statele Unite ale Americii il numeste pe Hamdi Ulukaya „Steve Jobs al industriei iaurtului”.

8. Vei simti pe propria piele ca merita sa te lupti cu gigantii. „Mi-a placut dintotdeauna sa ma lupt cu jucatorii mari si am demonstrat ca nu trebuie sa fii in industria IT&C ca sa reusesti acest lucru”, spune Hamdi Ulukaya, creatorul brandului Chobani, care se bate de la egal la egal cu gigantii Danone si General Mills (producatorul brandului Yoplait).

9. Daca participi si castigi titlul de Antreprenorul Anului in Romania, poti sa devii ambasadorul antreprenoriatului in Romania. Intreprinzatorii au o imagine proasta in Romania. Sunt atat de multi antreprenori de valoare care nu ies in fata. Daca te duci in Statele Unite ale Americii si spui ca esti antreprenor, vei fi privit bine. Aici lucrurile nu stau (inca) asa.

10. Nu in ultimul rand, prin participarea la finala de la Monte Carlo, vei avea dezbateri utile cu personalitati precum Sir Alex Ferguson, fostul antrenor al Manchester United, Muhammad Yunus, cel mai cunoscut antreprenor social, Kofi Annan, fost secretar general al Natiunilor Unite, Sir Tim Berners – Lee, creatorul World Wide Web sau Mika Hakkinen, campion la Formula 1. De asemenea, poti participa la workshop-uri despre optiuni de dezvoltare a businessurilor, inovatie, afaceri de familie, big data, social media.

Read More
Antreprenoriat Featured

Entrepreneur Of The Year chiar vine in Romania. Participi?

Antreprenorii romani au un motiv serios sa isi scoata in evidenta spiritul competitiv, sa iasa mai mult in fata si sa fie atenti la ce, cum si cand comunica: Entrepreneur Of The Year (EOY), program derulat de compania de consultanta EY ajunge in sfarsit si in Romania.

Cunosc foarte bine proiectul, am participat anul trecut la finala internationala EOY de la Monte Carlo, asa ca il recomand antreprenorilor romani care vor sa demonstreze cat sunt de buni in functie de cele sase criterii ale competitiei: spiritul antreprenorial, performanta financiara, directia strategica, inovarea, impactul global si integritatea si puterea personala de influentare.

Proiectul debuteaza miercuri, 14 mai 2014, de la ora 9:30, la Hotel Athenee Palace Hilton,  cand vor fi prezentate toate detaliile competitiei prin care se va desemna antreprenorul roman de succes ce va reprezenta Romania in editia internationala de la Monte Carlo, in 2015: criterii de eligibilitate, etapele procesului de selectie si juriul care va asigura selectia. La eveniment vor fi prezenti Bogdan Ion, Country Managing Partner EY Romania, Florin Jianu, ministru delegat pentru IMM-uri, precum si reprezentantul EY care coordoneaza editia internationala a competitiei Entrepreneur of the Year.

eoy

Printre castigatorii titlului World Entrepreneur Of The Year din anii anteriori se numara antreprenori care au schimbat paradigma industriilor in care opereaza si au impus noi standarde. Printre acestia se numara Guy Laliberté, fondator si CEO al Cirque du Soleil – considerat initiatorul unui nou model de business care a revolutionat industria circului sau Wayne Huizenga, presedintele Huizenga Holdings Inc – considerat singura persoana din lumea corporatista responsabila cu listarea a sase companii la bursa din New York si fondatorul a trei companii clasificate in Fortune 500 la nivel global.

Blogul vrinceanu.ro, promotor al antreprenoriatului in Romania, este unul dintre partenerii si ambasadorii proiectului Entrepreneur Of The Year! 🙂

 

Read More
Featured

Studiul saptamanii: antreprenorii si inovarea

Majoritatea intreprinzatorilor de top din intreaga lume sunt de acord cu faptul ca inovarea in cadrul propriilor companii este esentiala pentru dezvoltarea afacerii, arata un sondaj efectuat de catre consultantii EY.

Astfel, din totalul celor 263 de antreprenori de top din intreaga lume chestionati, toti castigatori ai premiului international Antreprenorul Anului EY, 82% au fost de acord ca, pentru cresterea afacerii companiei lor, a fost esentiala capacitatea de a inova.

In acelasi timp, aproape 50% dintre cei chestionati au spus ca generarea de idei inovatoare devine din ce in ce mai dificila pe masura ce organizatiile lor au crescut in dimensiune si in complexitate.

Conform studiului EY, 60% dintre antreprenori au descris inovarea ca pe un proces nestructurat si informal, in timp ce 40% au mentionat ca doar cateva dintre ideile angajatilor din companiile lor vor ajunge in stadiul de comercializare.

Read More
1 2