Tag Archives: entrepreneur of the year

Featured

Entrepreneur Of The Year: 48 de antreprenori romani sunt in carti pentru finala de la Monte Carlo

Sunt un suporter al competitei Entrepreneur Of The Year datorita impactului pe care acest eveniment il are asupra ecosistemului de antreprenoriat. Merita mentionat faptul ca a doua editie a proiectului se misca bine, astfel incat 48 de antreprenori romani au ramas in competitie, dupa verificarea indeplinirii conditiilor de eligibilitate de participare in concurs, fata de 40 de antreprenori in 2014.

In total, 60 de oameni de afaceri s-au inscris in competitie, fata de 50 la prima editie, organizata anul trecut. Companiile antreprenorilor eligibili de la aceasta editie totalizeaza venituri de 1,2 miliarde de euro si 9.000 de angajati, cu venituri medii de 27 milioane de euro pe companie si un numar mediu de 200 de angajati in 2014. Antreprenorii au dezvoltat companii in sectoare diverse, de la produse de larg consum, agricultura, constructii si industria chimica, la servicii profesionale, tehnologie si telecomunicatii.

“In timp ce antreprenoriatul de subzistenta este inca o realitate in economiile emergente unde nu exista suficiente locuri de munca si oportunitati de cariera, antreprenoriatul de mare impact se manifesta atat in economiile mature, cat si in cele emergente. Romania are astfel antreprenori remarcabili, care creeaza mai multe locuri de munca, transforma industriile in care activeaza si cresc mai repede decat restul jucatorilor din piata”, a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania.

In urma procesului de jurizare, care va avea loc in doua runde, pe 8 si 22 octombrie 2015, vor fi alesi castigatorii celor trei titluri acordate in cadrul competitiei: EY Entrepreneur Of The Year, Emerging Entrepreneur Of The Year si Social Entrepreneur Of The Year. Premiile vor fi inmanate in cadrul unei ceremonii de gala in care compania EY Romania si invitatii sai vor celebra antreprenoriatul si rezultatele marcante ale antreprenorilor romani. Evenimentul va avea loc pe 12 noiembrie 2015.

Castigatorul premiului EY Entrepreneur Of The Year – Romania 2015 va reprezenta tara noastra in finala mondiala a competitiei, unde va concura alaturi de antreprenori din intreaga lume pentru titlul EY World Entrepreneur Of The Year. Marea finala va avea loc la Monte Carlo in luna iunie 2016.

Competitia EY Entrepreneur of The Year se organizeaza in 145 de orase din 60 de tari de aproape 30 de ani si premiaza antreprenorii pentru viziunea si directia strategica cu care isi cresc afacerile, puterea de a inova, integritatea personala si, nu in ultimul rand, pentru impactul pozitiv asupra comunitatii.

Juriul care va decide castigatorii din acest an ai competitiei Entrepreneur Of The Year – Romania 2015 este alcatuit din antreprenori si profesionisti dedicati antreprenoriatului:

•    Mircea Tudor, Presedinte MB Telecom, castigatorul marelui premiu in 2014 si reprezentantul Romaniei in finala World Entrepreneur Of The Year 2015 – Presedintele juriului
•    Marius Stefan, CEO Autonom Rent a Car si unul dintre cei 6 finalisti ai primei editii Entrepreneur Of The Year Romania
•    Mihai Marcu – Presedinte Medlife, membru al juriului si la prima editie a competitiei
•    Cornel Marian – Managing Partner Oresa Ventures, membru al juriului si la prima editie a competitiei
•    Omer Tetik – Director General Banca Transilvania, membru al juriului si la prima editie a competitiei.

 

“Numarul de firme create in Romania a crescut cu 9% in primele sapte luni ale acestui an, dupa trei ani de scadere a numarului de firme nou-infiintate in perioada 2012 – 2014. Aceasta evolutie poate fi explicata partial prin cresterea sentimentului de incredere in economie, dar si prin cresterea vizibilitatii antreprenoriatului ca optiune de cariera si a imbunatatirii la nivelul societatii a perceptiei fata de antreprenori.” (Alexandru Lupea, Assurance Partner si Strategic Growth Markets Leader, EY Romania)

 

 

Competitia EY Entrepreneur Of The Year are ca scop cresterea vizibilitatii povestilor de succes ale antreprenorilor, a contributiei lor la cresterea economiei romanesti si a numarului de locuri de munca.

 

Read More
Antreprenoriat Featured

Program de mentorat la Monte Carlo: Accelerating Entrepreneurs

Antreprenorii romani se pot inscrie in cadrul Accelerating Entrepreneurs, un program lansat de EY prin care compania de consultanta va oferi sprijin pentru dezvoltarea afacerii unui numar restrans de intreprinzatori cu mare potential din intreaga lume.

Prin intermediul programului, antreprenorii vor beneficia de consiliere din partea unei echipe de experti EY si lideri de business din intreaga lume si de oportunitatea de a dezvolta relatii de afaceri cu antreprenori de top in cadrul evenimentului World Entrepreneur Of The Year. Evenimentul reprezinta finala mondiala a competitiei cu acelasi nume si va avea loc la Monte Carlo, intre 3 si 7 iunie 2015.

Denumit anterior Ready, Set, Grow, programul Accelerating Entrepreneurs a fost redenumit si remodelat, in asa fel incat castigatorii programului Accelerating Entrepreneurs sa primeasca un pachet complet de consultanta, suport si mentorat, incluzand:

  • O sesiune de 90 de minute in cadrul EY World Entrepreneur Of The Year, unde castigatorii programului Accelerating Entrepreneurs isi vor prezenta planul de afaceri unui panel de “Antrenori pentru crestere” (Growth Coaches), care le vor oferi indrumari si consiliere de specialitate;

 

  • ­ Oportunitatea de a stabili relatii de mentorat continue cu antrenorii si cu castigatorii nationali ai concursului EY Entrepreneur Of The Year;

 

  • ­ Oportunitatea de a participa la EY World Entrepreneur Of The Year, toate cheltuielile fiind suportate de EY, pentru a se intalni si socializa cu antreprenori din peste 60 de tari, care se vor reuni la Monte Carlo.

Procesul de selectie al antreprenorilor care vor beneficia de consiliere si sprijin din partea EY in cadrul Accelerating Entrepreneurs va fi derulat de un panel independent de experti, conform urmatoarelor criterii: potentialul de crestere al companiei; spirit antreprenorial si leadership; viziune strategica; gandire inovatoare si originalitate; performante financiare; cultura de HR.

 

Read More
Antreprenoriat Featured

Antreprenorul Anului este Mircea Tudor. El ne va reprezenta in finala de la Monte Carlo

Am facut un soi de pariu si un pronostic ferm atunci cand am participat la finala internationala Entrepreneur of the Year de la Monte Carlo de anul trecut: Mircea Tudor, fondatorul MB Telecom, este tipul de intreprinzator care poate si merita sa castige titlul “Antreprenorul Anului in Romania”. Povestea lui (romanul care a inventat primul scaner de avioane din lume), distinctiile sale in inovatie si inventica (singurul inventator din lume premiat de doua ori la Geneva), rezultatele financiare ale companiei + exportul de tehnologie in strainatate reprezinta, in opinia mea, patru dintre ingredientele care-i dau lui Mircea Tudor un pedigree de antreprenor cu anvergura internationala.

Mircea Tudor a castigat in urma cu cateva minute premiul “Antreprenorul Anului 2014 in Romania”. El  intra, astfel, in finala mondiala pentru titlul World Entrepreneur of The Year, in iunie 2015, la Monte Carlo.

Mircea Tudor este antreprenorul care vrea sa cucereasca Elvetia si sa exporte tehnologie pentru aviatia militara din SUA. Concret, MB Telecom, firma lui Mircea Tudor, a inceput productia in serie pentru Roboscan Aeria, inventia  care in 2013 a fost premiata la Salonul de la Geneva.

mirceatudormbtelecom

Ceilalti finalisti aflati in cursa pentru Entrepreneur of the Year au fost Mircea Tudor (fondatorul Telecom), Dragos Petrescu (CEO City Grill), fondatorii FanCourier (Adrian si Neculai Mihai si Felix Patrascanu), fondatorii Autonom Rent a Car (Marius si Dan Stefan) si  Anca Vlad (proprietara grupului Fildas).

Pe langa titlul Entrepreneur of the Year, in cadrul Galei 2014 au fost acordate premiile Emerging Entrepreneur Of The Year (Cristi Badea, Mavenhut) si Social Entrepreneur Of The Year (lui Istvan Mar, Asociatia Fructul Secuiesc).

Competitia Antreprenorul Anului a fost lansata in Romania pe 14 mai anul acesta. 40 de antreprenori romani s-au inscris in prima editie a concursului EY, din care juriul a selectat 12. Este vorba de 12 oameni de afaceri care conduc companii ce realizeaza impreuna venituri de 500 milioane de euro si avand un numar total de aproximativ 8.000 de angajati. A urmat etapa colectarii de aplicatii, incheiata pe 1 august, etapa interviurilor la sediul antreprenorilor, desfasurata intre 4 august – 15 septembrie, si prima runda de jurizare, pe 9 octombrie.

antreprenorulanului

 

Juriul care a stabilit finalistii competitiei si care a ales castigatorii competitiei Antreprenorul anului a fost alcatuit din Stefania Eugenia Popp – director executiv Junior Achievement Romania, Mihai Marcu – presedinte Medlife, Iulian Stanciu – director general eMag, Cornel Marian – managing partner Oresa Ventures si Omer Tetik – director general Banca Transilvania.

Bravo, Mircea Tudor! Felicitari finalistilor!

 

Read More
Antreprenoriat Featured

Tic-tac, tic-tac! Vom afla cine este Antreprenorul anului in Romania

Din cei 40 de antreprenori care s-au inscris in competitia Antreprenorul anului in Romania, au ramas in cursa finala 12 oameni de afaceri, care conduc companii lider in sectoarele in care activeaza, cu venituri agregate de aproape 500 milioane de euro si care au un numar agregat de angajati de aproximativ 8000 de persoane.

Din 2014, competitia EY Entrepreneur Of The Year, singura competitie antreprenoriala care se organizeaza la nivel global, are loc si in Romania. EY Entrepreneur of The Year se organizeaza in 145 de orase din 60 de tari de aproape 30 de ani si premiaza antreprenorii pentru viziunea si directia strategica cu care isi cresc afacerile, pentru puterea de a inova, integritatea personala si, nu in ultimul rand, pentru impactul pozitiv asupra comunitatii.

Castigatorii vor fi anuntati pe 12 noiembrie. Cei 12 finalisti se intrec pentru cele trei titluri care vor fi acordate la nivel national in cadrul ceremoniei de gala ce va avea loc pe 12 noiembrie 2014: Entrepreneur Of The Year, Emerging Entrepreneur Of The Year si Social Entrepreneur Of The Year. Marele castigator va avea ocazia de a intra in finala mondiala pentru titlul World Entrepreneur of The Year, ce se va desfasura in iunie 2015 la Monte Carlo.

Pentru selectarea castigatorilor competitiei in Romania, juriul a examinat fiecare aplicatie pe baza a sase criterii: spiritul antreprenorial, performanta financiara, directia strategica, impactul asupra comunitatii, capacitatea de inovare si integritatea personala.

Juriul (foto) care a stabilit finalistii competitiei si care va alege castigatorii competitiei Antreprenorul anului in Romania este alcatuit din antreprenori si profesionisti dedicati antreprenoriatului: Stefania Eugenia Popp – Director Executiv Junior Achievement Romania, Mihai Marcu – Presedinte Medlife, Iulian Stanciu – Director General eMag, Cornel Marian – Managing Partner Oresa Ventures si Omer Tetik – Director General Banca Transilvania.

Read More
Featured

Antreprenorul mondial al anului: bancherul Uday Kotak

Daca anul trecut castigatorul Entrepreneur of the Year a fost antreprenorul de origine turca Hamdi Ulukaya, fondator si CEO al companiei Chobani, anul acesta invingator este Uday Kotak, 55 de ani, fondatorul si presedintele bancii Kotak Mahindra Banka.

El a fost desemnat castigatorul competitiei Ernst & Young World Entrepreneur Of The Year 2013, in cadrul unei gale care s-a desfasurat sambata seara la Monte Carlo. Ceremonia mondiala Entrepreneur of the Year a reunit castigatorii competitiilor nationale din 51 de tari.

Antreprenorul a fondat Kotak Capital Management Finance Ltd in 1985, iar compania sa a devenit prima institutie financiara nebancara (IFN) din istoria Indiei transformata in banca. Asta s-a intamplat in 2003.

Read More
Antreprenoriat Featured

Entrepreneur of the Year: 10 motive sa participi

In sfarsit, competitia Entrepreneur of the Year, un adevarat Oscar al antreprenorilor, a fost lansata oficial in Romania. Daca esti antreprenor, iti recomand sa aspiri la pozitia de castigator al concursului care se va incheia pe 12 noiembrie. Daca lucrezi intr-o companie antreprenoriala, atunci merita sa recomanzi sefului tau/sefei tale sa intre in cursa si sa aiba sanse de participa, in iunie 2015, la finala mondiala World Entrepreneur of the Year de la Monte Carlo.

Cunosc foarte bine proiectul, am participat anul trecut la finala internationala EOY de la Monte Carlo, asa ca il recomand antreprenorilor romani care vor sa demonstreze cat sunt de buni in functie de cele sase criterii ale competitiei: spiritul antreprenorial, performanta financiara, directia strategica, inovarea, impactul global si integritatea si puterea personala de influentare.

Pentru a te putea inscrie in concurs, trebuie sa respecti mai multe criterii, printre care: compania ta sa fie creata de minimum trei ani, sa aiba cifra de afaceri pentru minimum doi ani, sa dispuna de cel putin 10 angajati. In cazul jurizarii pentru premiul Social Entrepreneur Of The Year, nu se va lua in considerare acest ultim criteriu.

Iata, mai departe, 10 motive pentru care merita sa te inscrii in programul Entrepreneur of the Year, demarat de Ernst&Young in 1986. WALL-STREET.RO este unul dintre partenerii proiectului, iar eu, ca promotor al antreprenoriatului si al inovarii, sustin aceasta competitie care atrage in fiecare an 5.000 de antreprenori.

1. Daca participi, vei avea oportunitatea sa adopti mai usor cele sase criterii ale competitiei ca parte a culturii organizationale a firmei pe care o conduci: spiritul antreprenorial, performanta financiara, directia strategica, inovarea, impactul global si integritatea si puterea personala de influentare.

2. Vei intra in competitie doar cu cei din aceeasi “specie” cu tine. Spre deosebire de economia reala in care activeaza businessul tau, unde concurezi cu antreprenori politici apropiati sistemului de stat si in care te confrunti cu taxarea impovaratoare si cu reglementarile etatiste, la Entrepreneur of the Year vei fi comparat exclusiv cu antreprenori privati. La aceasta competitie nu vor participa biznismeni ca Gruia Stoica ori Nelu Iordache, doar doua exemple recente de oameni conectati la banii publici care circula intr-un sistem venal creat de stat.

3. In cazul in care castigi si participi la finala de anul viitor din Monte Carlo, vei avea ocazia sa faci un networking bun cu alti antreprenori campioni la ei acasa. Printre castigatorii titlului World Entrepreneur Of The Year din anii anteriori se numara antreprenori care au schimbat paradigma industriilor in care opereaza si au impus noi standarde. Printre acestia se numara Guy Laliberté, fondator si CEO al Cirque du Soleil – considerat creatorul unui nou model de business care a revolutionat industria circului sau Wayne Huizenga, Presedintele Huizenga Holdings Inc – care a crescut sase companii pana la nivelul la care au fost listate la bursa din New York si a fondat trei companii clasificate in Fortune 500 la nivel global.

4. Vei avea la indemana o metoda eficienta de motivare intrinseca in cadrul firmei tale. Dar trebuie sa fii convins(a) si pasionat(a) de forta businessului propriu. Din discutiile cu antreprenorii pe care i-am intalnit anul trecut la Monte Carlo, competitia este o ocazie buna sa-ti promovezi compania, dar si un prilej sa-ti motivezi angajatii.

5. Vei fi examinat(a) intr-un mod onest de catre un juriu format din Stefania Eugenia Popp – director executiv, Junior Achievement Romania, Mihai Marcu – presedinte, Medlife, Iulian Stanciu – director general, eMag, Cornel Marian – managing partner, Oresa Ventures si Omer Tetik – director general, Banca Transilvania.

6. Daca vei participa in competitie, atunci vei aborda mai intelept zona de responsabilitate sociala. Juriul de la Bucuresti si de la Monte Carlo se uita si la aspectele sociale ale antreprenorilor, iar CSR-ul este important. Antreprenorii trebuie sa lucreze la CSR si sa-l incorporeze in povestea afacerii.

7. Vei intelege importanta povestii in cresterea afacerii tale. Nimeni nu te intreaba la World Entrepreneur of the Year despre bani, ci juriul, organizatorii, partenerii vor sa afle povestea din spatele businessului. Rezultatele financiare sunt complementare, nu decisive in evaluarea candidatilor. “Creeaza o poveste” este sfatul lui Hamdi Ulukaya, Antreprenorul Anului in 2013, care a scris povestea iaurtului grecesc in Statele Unite ale Americii. Presa de business din Statele Unite ale Americii il numeste pe Hamdi Ulukaya „Steve Jobs al industriei iaurtului”.

8. Vei simti pe propria piele ca merita sa te lupti cu gigantii. „Mi-a placut dintotdeauna sa ma lupt cu jucatorii mari si am demonstrat ca nu trebuie sa fii in industria IT&C ca sa reusesti acest lucru”, spune Hamdi Ulukaya, creatorul brandului Chobani, care se bate de la egal la egal cu gigantii Danone si General Mills (producatorul brandului Yoplait).

9. Daca participi si castigi titlul de Antreprenorul Anului in Romania, poti sa devii ambasadorul antreprenoriatului in Romania. Intreprinzatorii au o imagine proasta in Romania. Sunt atat de multi antreprenori de valoare care nu ies in fata. Daca te duci in Statele Unite ale Americii si spui ca esti antreprenor, vei fi privit bine. Aici lucrurile nu stau (inca) asa.

10. Nu in ultimul rand, prin participarea la finala de la Monte Carlo, vei avea dezbateri utile cu personalitati precum Sir Alex Ferguson, fostul antrenor al Manchester United, Muhammad Yunus, cel mai cunoscut antreprenor social, Kofi Annan, fost secretar general al Natiunilor Unite, Sir Tim Berners – Lee, creatorul World Wide Web sau Mika Hakkinen, campion la Formula 1. De asemenea, poti participa la workshop-uri despre optiuni de dezvoltare a businessurilor, inovatie, afaceri de familie, big data, social media.

Read More