Economie

Două grafice care îți dau fiori: mai mulți români decât sirieni au emigrat în Germania 

Două grafice îmi confirmă faptul că migrația economică a forței de muncă reprezintă cel mai important subiect social al României de după Al Doilea Război Mondial. Este important poate și pentru că îl trăim cu toții, suntem martorii fenomenului.

Aceste două grafice îmi arată, încă o data, că soluția pentru România este doar conectarea românilor din Diaspora și nu să fim obsedați să-i aducem înapoi Acasă. Locul românilor este acolo, în Germania, spre exemplu. Revenirea în țară măcar a unei părți dintre cei plecați devine tot mai grea, iar resursele trebuie alocate pentru conectarea Diasporei cu România, în opinia mea. Acesta este viitorul țării: Diaspora Conectată. Trebuie create aceste autostrăzi digitale pe care românii noștri pot să vină ușor spre țară.

 Grafic 1: Românii, cei mai numeroși imigranți în Germania

Sursa: DW.com

La nivel UE, în 2017 imigranții români au ajuns numeric în fruntea topului, în Germania: 73.000 oameni. Aceștia sunt urmați de polonezi (34.000), croați (33.000) și bulgari (30.000).

 Grafic 2: Românii lucrează masiv în Germania

Sursa: Frankfurter Allgemeine Zeitung

Românii sunt pe locul doi în topul angajaților străini din Germania pe noile locuri de muncă.

Concluzie: Marilor absenți din economia românească trebuie să le oferim, în primul rând, prezența (prin conectare digitală, prin platforme, prin proiecte) în România și abia apoi să încercam să-i convingem să revină Acasă.

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
#Colectiv. Am semnat cu doua maini aceasta scrisoare: pilonii libertatii si ai prosperitatii
Vrem orașe mai bogate? Ar trebui să începem cu următoarele patru acțiuni simple și accesibile

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
CV Weekly: The Scale-Up and the Start-Up of the Week

What's affecting me, my clients, my projects, my colleagues and the Romanian global small business owners. In fact, a self-proclaimed...

Close