Comunicare Featured

Divortul Elenei Udrea: care este rolul vietii personale in comunicarea politica

[dropcap]I[/dropcap]n politica zilelor noastre, liderii politici fac publice informatii din zona personala cu scopul de a construi o imagine favorabila despre ei, iar anuntul divortului Elenei Udrea de Dorin Cocos poate fi interpretat, in opinia mea, din perspectiva comunicarii politice ca stirea anului in peisajul luptei pentru putere de la Bucuresti. Decizia Elenei Udrea de a se desparti de sotul sau, care „vine dupa o analiza indelungata si profunda a relatiei noastre si a optiunilor de viitor a fiecaruia”, are toate elementele unei comunicari prin care actorul politic vrea sa se asigure ca publicurile sale isi formeaza impresia dorita. Viata privata a devenit o sursa pe care politicienii o folosesc pentru a-si construi o identitate, iar Elena Udrea nu ezita sa arata publicului sau cum va arata viitorul ei politic: „Faptul ca avem cariere atat de diferite si, in cazul nostru, chiar incompatibile, unul politica, altul afaceri, ne-a privat de timpul petrecut impreuna necesar relatiei si a supus casatoria unor presiuni din exterior care au afectat-o iremediabil”, se arata in comunicatul de presa care anunta divortul de Dorin Cocos.

Ma astept ca acest anunt sa fie inceputul unei comunicari constante care o va „desena” pe Elena Udrea drept o femeie independenta, o Prima Doamna in adevaratul sens al cuvantului (intr-o societate in care sotiile celor trei presedinti post-decembristi au fost foarte discrete) si, mai apoi, sa creeze un nou fel de intimitate care difera de cea construita de ceilalti actori sociali prezenti pe scena politica romaneasca. Anticipand o intrare a sa in lupta pentru Cotroceni din 2014, echipa de comunicare a Elenei Udrea ii poate construi in urmatorul an o intimitate reciproca cu „spectatorii” politici, transpusa in final printr-un vot dat de barbatul care apreciaza „doamnele independente” si de romancele care respecta puterea feminina.

Tot la nivelul imaginii, anuntul Elenei Udrea poat fi privit si in corelatie cu o stire mult mai relevanta din spatiul personal al liderilor politici. In urma vestii care anunta sfarsitul casatoriei lui Vladimir Putin cu sotia sa, Ludmila, multi rusi se intreaba daca aceasta informatie, inteligent pus in scena, este mai presus de toate o manevra politica a presedintelui rus si un mijloc pentru a imbunatati imaginea erodata dupa inceperea celui de-al treilea mandat de sef al statului.

Anuntul lui Vladimir Putin este interpretat din punct de vedere imagologic in contextul in care actul divortului este comun in Rusia, unde multe cupluri s-au casatorit la varste fragede si in care sfarsitul comunismului a modificat profund relatiile sociale. Asftel, analistii de la Moscova mizeaza ca Putin va deveni mai popular, deoarece despartirea ii va conferi o dimensiune umana si acesta va fi perceput ca un om normal care are o familie normala si probleme ca toata lumea” (vezi si comentariul de pe Twitter al miliardarului rus Alexander Lebedev).

 

Ramane de vazut cat de intima va fi in urmatorul an relatia dintre politicienii prezidentiabili (Crin Antonescu, Victor Ponta, Mugur Isarescu, Elena Udrea si Mihai Razvan Ungureanu) si publicul cu drept de vot, insa este cert ca fosta doamna Cocos porneste cu un usor avantaj pe acest palier al comunicarii. Asta, bineinteles, daca nu cumva divortul a fost anuntat ieri in contextul in care i se „pregateste ceva” lui Dorin Cocos.

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
SafeDrive, castigatorul The Venture in Romania
Optimism? PwC si Ernst&Young le numara managerilor…bataile inimii

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Fondatorul Chobani, turcul care a luat “Oscarul antreprenorilor”: 10 lucruri de invatat de la Entrepreneur Of The Year

[dropcap]U[/dropcap]n imigrant turc lanseaza in SUA un iaurt grecesc care se numeste...CHOBANI si castiga premiul antreprenorul anului decernat la Monte...

Close