Antreprenoriat Featured

Cifra zilei: doar 2 din 10 antreprenori sunt „gazele”

[dropcap]M[/dropcap]ii de gazele se trezesc in fiecare dimineata cu gandul ca trebuie sa alerge mai repede decat cea mai inceata gazela. In fiecare dimineata, mii de lei stiu ca trebuie sa goneasca mai rapid decat cea mai greoaie gazela. Atat gazela cat si leul sunt constienti ca e vital sa invete neincetat sa alerge.

Care este legatura dintre aceasta parabola africana si mediul antreprenorial? Cand esti intr-o piscina cu alti oameni si un crocodil, provocarea ta nu este sa inoti mai rapid decat aligatorul, ci sa te misti mai repede decat celelalte fiinte umane. Asa e si in economia reala, spatiul de actiune al antreprenorilor.

Cate IMM-uri „gazele” sunt in Romania, de fapt? Doar 17,87% dintre firme au crescut din noiembrie 2009 pana in martie 2013.

Acestea sunt «firme gazela», care au supravietuit in perioada crizei. Mediul de afaceri nu are inca functionalitatea necesara”, spune Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR). (sursa).

IMM-urile (sunt peste 400.000 in Romania) in schimb nu au strategii pentru viitor, astfel ca doar 6% au un plan strategic pentru anii urmatori, in timp ce 55% nu au niciun fel de strategie.

Opinia mea este ca ar trebui sa ne concentram mai mult pe studierea si mobilizarea antreprenorilor-gazela, o “specie” analizata atent in ultimii ani de americani, prin initiative de tipul MassChallenge ori Start-up America Partnership.

—————————-

Lectura suplimentara despre gazele&start-ups: Tending their gardens si A helping hand for start-ups, via The Economist.

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
The Romanian Scaleup scene lags behind other European countries
Un curs despre prietenie: Nicu Steinhardt – Alexandru Paleologu
2 Comments
  • Vlad Popa Jul 19,2013 at 2:39 pm

    Si cine e leu ?…

    • Claudiu Vrinceanu Jul 19,2013 at 4:26 pm

      Avem mai multe subspecii de lei: 1. corporatiile pseudo-private, prietene statului, 2. companiile de stat, 3. aparatul guvernamental in sine, 4. companiile detinute si de stat, 5. companiile private 100% care au fost gazele la un moment dat

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Evenimentul Akcees din aceasta seara – o dezbatere pentru tinerii antreprenori

[dropcap]V[/dropcap]iitorii sau proaspetii antreprenori trebuie sa urmareasca proiectele organizatiei Akcees alaturi de care am avut placerea sa fiu in ultimul...

Close