Featured

Cat de usor isi platesc firmele de la noi taxele

Romania se claseaza pe pozitia 55 in clasamentul global PwC Paying Taxes 2016, care masoara usurinta platii taxelor si impozitelor pentru o companie tipica in 189 de economii din intreaga lume.

 

taxe1

 

In privinta ratei totale de impozitare, care masoara ponderea taxelor si contributiilor suportate de catre o firma ca procent din profit, acesta a fost de 42% in Romania in editia din acest an, sub media statelor din Europa Centrala si de Est (45%) si aproape de media globala (40,8%).

 

„Faptul ca Romania se claseaza pentru al doilea an consecutiv in prima treime a clasamentului Paying Taxes este un lucru pozitiv. Prin reducerea CAS din toamna anului 2014, Romania a reusit sa scada rata totala de impozitare fata de anul trecut de la 43,2% la 42%. Astfel ca, in editia din acest an Romania se claseaza inaintea Bulgariei (88), Republicii Cehe (122), Slovaciei (73), Poloniei (58) si Ungariei (95), insa in urma Croatiei (38), Sloveniei (35) si tarilor baltice (Estonia 30, Letonia 27 si Lituania 49). Acest lucru subliniaza necesitatea continuarii in ritm sustinut a reformelor inregistrate in ultimii ani, iar intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal va reprezenta un impuls semnificativ in acest sens”, a declarat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.

 

La timpul necesar conformarii cu legislatia fiscala, Romania este printre performerii Europei Centrale si de Est cu 159 de ore de munca pe an, comparativ cu o medie regionala de 218 de ore si un nivel global de 261 de ore.

taxe3

In privinta numarului de plati de impozite si taxe, o companie de talie medie din Romania trebuie sa efectueze 14 plati de taxe anual, fata de o medie regionala de 9,5 plati si o medie globala de 25,6 de plati.

taxe4

Chiar daca Romania a facut progrese importante in ultimii ani la acest indicator, intrucat a fost recunoscut sistemul de declarare si plata online (de la 39 plati in Paying Taxes 2014 s-a ajuns la 14 plati in Paying Taxes 2016, lucru care a generat si o crestere semnificativa in clasamentul global, de la locul 134 la locul 55), tot ne situam la limita superioara prin raportare la alte state din Europa Centrala si de Est. Acest lucru este din cauza faptului ca pe langa impozitele si taxele cunoscute mai sunt si plati datorate bugetului local.

Paying Taxes 2016 ia in calcul toate taxele si contributiile obligatorii pe care o companie de talie medie le are de achitat in decurs de un an. Taxele si contributiile calculate includ impozitul pe profit, contributiile sociale si taxele cu forta de munca platite de angajator, impozitele pe proprietati, taxele pe transferuri de proprietate, impozitul pe dividende, impozitul pe castigurile de capital, taxele pe tranzactii financiare, taxele de colectare a deseurilor, impozitele pe flota si taxele pentru drumuri si alte mici taxe si impozite.

Raportul Paying Taxes analizeaza usurinta platii taxelor in 189 de economii din intreaga lume prin luarea in calcul a trei mari indicatori: rata totala de impozitare, care masoara ponderea taxelor si contributiilor suportate de catre o firma ca procent din profit, timpul necesar conformarii cu legislatia fiscala, adica numarul de ore pe care le aloca firma in cauza pentru a respecta obligatiile de raportare si de plata a taxelor impuse, si numarul de plati pe care trebuie sa le faca o companie pentru a-si indeplini obligatiile fiscale. Anul trecut, Romania s-a clasat pe pozitia 52.

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Problema cea mai „fierbinte” a afacerilor de familie: razboiul pentru talente
Esti antreprenor in tech? Incearca proiectul RICAP

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
ChefExperience: am gatit curcan si pui cu bere la cuptor. Ici c’est comme ca!

Curcan si cu pui cu bere la cuptor, alaturi de cartofi dulci. Asta am gatit weekendul trecut, dupa ce am...

Close