[dropcap]D[/dropcap]intre titlurile citite anul acesta, iata-le pe cele mai importante 13 carti pe care as vrea sa le impartasesc si cu voi. Aveam senzatia ca 2013 a fost mai sarac in lectura pentru mine. Dupa un scurt apel la memorie si la articole scrise, constat ca 2013 nu a fost chiar asa auster. Sunt sigur ca 2014 va fi mai bun la capitolul lectura, mai ales la nivel calitativ.
• Am inceput anul cu o investiitie pe termen lung. Nu e vorba despre un plasament financiar ori tablou valoros, ci despre prima carte de economie aparuta in librariile din Romania anul acesta: “Capitalismul. Logica Libertatii”. Este o investitie pe termen lung, caci e una din acele carti de pastrat in biblioteca, o lucrare din care ai vrea sa citeasca si urmasii copiilor tai. Suporteri sinceri ai economiei de piata si ai libertatii economice, cei cinci autori ai cartii – Cosmin Marinescu (coordonator), Bogdan Glavan, Gabriel Staicu, Marius-Cristian Pana si Octavian-Dragomir Jora – propun cititorului in cele aproape 400 de pagini o cunoastere corecta cu privire la ce anume este piata.
• Apoi mi-am dat seama ca am o problema de time-management asa ca am citit doua carti utile. Prima a fost “Procrastinarea”. M-am regasit in studiile care arata ca procrastinarea reprezinta de departe cea mai serioasa problema pentru studenti, care isi petrec in medie o treime din timp amanand lucrurile. De ce se intampla asta? In primul rand, camerele de camin sunt pepiniere de procrastinatori intrucat tentatiile – alternativele la studiu – sunt omniprezente, superioare din orice punct de vedere, de exemplu, scrierii unor eseuri. In al doilea rand, termenele de predare mari ale eseurilor si lipsa pasilor intermediari provoaca o amanare indelungata a prezentarii lor.
• O carte care mi-a placut mult este “A da si a lua”, despre care am scris aici. Cheia cartii “A da si a lua” este intelegerea a ceea ce face daruirea deopotriva puternica si periculoasa, iar odata ce vei citi argumentele lui Adam Grant vei intelege de ce donatorii ajung mereu in varf, mai plastic spus “de ce baietii termina pe primul loc.”
• “Super Freakonomics” e o carte primita in dar acum vreo trei ani si pe care am citit-o abia anul acesta. Voi scrie curand un articol despre acest titlu.
• “Teoria socialismului si a capitalismului”, de Hans-Hermann Hoppe, este o carte pe care vreau sa o recitesc in fiecare an. Am facut-o anul acesta si am fost surprins de fiecare data cand am descoperit argumente noi.
• O carte citita pe final de 2013 care merita mentionata aici este “David si Goliat”, de Malcolm Gladwell. Asa cum am scris aici, cartea „David si Goliat” este biografia unei idei, ideea dificultatii dezirabile care sugereaza ca nu orice dificultate este negativa. Mai simplu spus, un obstacol, sa zicem faptul ca esti un cititor prost, te transforma intr-un extraordinar ascultator, ceea ce iti va da in cele din urma riscuri pe care, altminteri nu ti le-ai fi asumat.