Books Featured

Cartile mele din 2013: cele mai importante 13 titluri

[dropcap]D[/dropcap]intre titlurile citite anul acesta, iata-le pe cele mai importante 13 carti pe care as vrea sa le impartasesc si cu voi. Aveam senzatia ca 2013 a fost mai sarac in lectura pentru mine. Dupa un scurt apel la memorie si la articole scrise, constat ca 2013 nu a fost chiar asa auster. Sunt sigur ca 2014 va fi mai bun la capitolul lectura, mai ales la nivel calitativ.

Am inceput anul cu o investiitie pe termen lung. Nu e vorba despre un plasament financiar ori tablou valoros, ci despre prima carte de economie aparuta in librariile din Romania anul acesta: “Capitalismul. Logica Libertatii”. Este o investitie pe termen lung, caci e una din acele carti de pastrat in biblioteca, o lucrare din care ai vrea sa citeasca si urmasii copiilor tai. Suporteri sinceri ai economiei de piata si ai libertatii economice, cei cinci autori ai cartii – Cosmin Marinescu (coordonator), Bogdan Glavan, Gabriel Staicu, Marius-Cristian Pana si Octavian-Dragomir Jora – propun cititorului in cele aproape 400 de pagini o cunoastere corecta cu privire la ce anume este piata.

• Apoi mi-am dat seama ca am o problema de time-management asa ca am citit doua carti utile. Prima a fost “Procrastinarea”. M-am regasit in studiile care arata ca procrastinarea reprezinta de departe cea mai serioasa problema pentru studenti, care isi petrec in medie o treime din timp amanand lucrurile. De ce se intampla asta? In primul rand, camerele de camin sunt pepiniere de procrastinatori intrucat tentatiile – alternativele la studiu – sunt omniprezente, superioare din orice punct de vedere, de exemplu, scrierii unor eseuri. In al doilea rand, termenele de predare mari ale eseurilor si lipsa pasilor intermediari provoaca o amanare indelungata a prezentarii lor.

Tot pe zona de management al timpului, am pus mana pe “Mai mult cu mai putin”. Sustinator infocat al simplitatii, Leo Babauta reuseste in “Mai mult cu mai putin” sa te convinga ca munca ta va fi mai eficienta daca te vei elibera de tot ce ti-ar putea distrage atentia de la lucru. Dupa ce vei citi cartea (lectura ei este usoara), vei deveni unul dintre cautatorii de …simplitate. Rezultatul? Spre exemplu, daca esti fumator/oare, vei acumula energie pentru a depasi barierele de care te lovisei atat de des in incercarile tale de a renunta la fumat.
La inceputul anului am fost la cursul Dioscurii: Nicu Steinhardt si Alexandru Paleologu, unul dintre studiile incepute de Casa Paleologu & Co in ianuarie. Au fost intalniri de doua ore care mi-au facut weekendurile inceputului de an si mai faine. De asemenea, intalnirile au fost un bun prilej sa recitesc “Bunul simt ca paradox”.
Am primit de la prieteni de ziua mea “Eseu romantat asupra neizbanzii”, de Nicolae Steinhardt. Cititi-l si voi de aici, e gratuit PDF-ul.
Depre cunoasterea tacita am citit in lucrarea economistului Jesus Huerta de Soto in cartea “Scoala austriaca – Piata si creativitatea antreprenoriala”. Cunoasterea practica, de tip tacit, se refera la faptul ca actorul stie cum sa efectueze anumite actiuni (know-how), insa nu cunoaste elementele sau partile componente a ceea ce face, indiferent daca acestea sunt adevarate sau false (know-that). Sa luam exemplul celui care se straduieste sa urce pe bicicleta, scrie profesorul de Soto. El se straduieste “sa isi mentina echilibrul miscand ghidonul atunci cand simte ca se prabuseste si producand astfel o forta centrifuga ce tinde sa mentina bicicleta in echilibru, si toate aceastea fara ca vreun biciclist sa  cunoasca principiile fizice pe fundamentul carora si-a dezvoltat abilitatea si fara sa fie constient de ele.” In schimb, biciclistul isi foloseste ”simtul echilibrului” care ii indica modul in care trebuie sa se comporte in orice moment pentru a nu cadea.
Cea mai buna carte despre educatie lecturata in 2013 este “O singura scoala pentru toata lumea”. O educatie gratuita, de calitate, pentru oricine, oriunde, acesta este mottoul Khan Academy si al cartii “O singura scoala pentru toata lumea”, scrisa de Salman Kahn. O misiune destul de ambitioasa care a facut din Academia Khan cel putin o parte din solutia pentru iesirea din impas a educatiei moderne, intr-un sistem actual care abunda in strategii ineficiente, in neconcordante evidente intre ce invata elevii si ce ar trebui sa stie. Viziunea revolutionara asupra viitorului educatiei m-a “prins” inca din primele pagini ale cartii datorita a trei ratiuni de context care au legatura cu logica economica sanatoasa.
Din “Sfarsitul reglementarii si ultimul reglementator”, de Lucian Croitoru, am aflat ca reglementarea nu-i sanatoasa, dar e necesara in anumite cazuri.
2013 este anul in care am descoperit, datorita primulul curs de la MBA, storytelling-ul ca arta de a lucra mai bine in viata de zi cu zi. “Arta povestirii in afaceri” este o carte ok pe aceasta zona.

O carte care mi-a placut mult este “A da si a lua”, despre care am scris aici. Cheia cartii “A da si a lua” este intelegerea a ceea ce face daruirea deopotriva puternica si periculoasa, iar odata ce vei citi argumentele lui Adam Grant vei intelege de ce donatorii ajung mereu in varf, mai plastic spus “de ce baietii termina pe primul loc.”

• “Super Freakonomics” e o carte primita in dar acum vreo trei ani si pe care am citit-o abia anul acesta. Voi scrie curand un articol despre acest titlu.

“Teoria socialismului si a capitalismului”, de Hans-Hermann Hoppe, este o carte pe care vreau sa o recitesc in fiecare an. Am facut-o anul acesta si am fost surprins de fiecare data cand am descoperit argumente noi.

O carte citita pe final de 2013 care merita mentionata aici este “David si Goliat”, de Malcolm Gladwell. Asa cum am scris aici, cartea „David si Goliat” este biografia unei idei, ideea dificultatii dezirabile care sugereaza ca nu orice dificultate este negativa. Mai simplu spus, un obstacol, sa zicem faptul ca esti un cititor prost, te transforma intr-un extraordinar ascultator, ceea ce iti va da in cele din urma riscuri pe care, altminteri nu ti le-ai fi asumat.

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
SPLIT TVA. CDR: Vor fi dificultati de cash-flow si blocaje operationale
Innobarometru: cat de inovatoare este tara ta?

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Viata de antreprenor: cat de mare e povara taxelor pe salarii

[dropcap]D[/dropcap]aca angajatii romani lucreaza aproximativ sase zile pe luna doar pentru a-si plati taxele salariale catre stat, similar cu cehii,...

Close