Featured Start-Up

Antreprenorii anului 2014: “Romanii de la…”

Foarte multi antreprenori romani s-au evidentiat in 2014 datorita inovatiei, tranzactiilor in care au fost implicati sau strict gratie unor cresteri sanatoase ale cifrei de afaceri. Mi-au atras atentia mai multi antreprenori din bricolaj (fratii Paval – creatorii Dedeman – , Omer Susli, omul de afaceri turc care a preluat Praktiker), un roman din banking care a cumparat o banca straina (Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania), insa aleg sa nominalizez cinci firme antreprenoriale create de romani care au plusat anul acesta prin inovatie, atragere de investitii sau prin exit-uri spectaculoase.

 

  1. “Romanii de la LiveRail”

 

Doi dintre fondatorii LiveRail, romanii Andrei Dunca si Sergiu Biris, s-au remarcat, fara indoiala, anul acesta.

 

Preluarea LiveRail de catre gigantul Facebook este o tranzactie reper pentru multi antreprenori: fondatorii companiei au crescut un proiect, i-au dat tractiune internationala si l-au vandut unui strategic cu renume global. Tranzactia ne poate ajuta sa intelegem mai bine cat timp trebuie sa investesti pentru a implementa o strategie de succes de la start-up la exit.

liverail-and-facebook1

 

  1. Mircea Tudor

 

Tudor Tech, compania creata de Mircea Tudor va construi o linie de productie in Elvetia, unde va crea 120 de locuri de munca (informatia anuntata in premiera la WALL-STREET 360). Cunoscut publicului larg ca antreprenorul care a construit scannerul de avioane, el a castigat Marele Premiu la Targul de Inventii de la Geneva.

 

Mircea Tudor, de asemenea fondator al MB Telecom, a fost ales antreprenorul anului 2014 in Romania, la gala competitiei organizate de EY Romania. El a intrat astfel in finala mondiala pentru titlul World Entrepreneur of the Year, “Oscarul Antreprenorilor”, desfasurata in iunie 2015 la Monte Carlo si unde va concura cu antreprenori din alte 59 de tari.

 

  1. “Romanii de la Two Tap”

 

Proiectul romanesc Two Tap, o aplicatie care iti permite sa achizitionezi produse de pe orice platforma eCommerce a anuntat anul acesta ca a atras o investitie de 2,7 milioane de dolari. Prin Two Tap, poti folosi device-ul sau site-ul preferat si are ca obiectiv sa devina “cosul de cumparaturi pentru intregul Internet”,

 

Fondatorii Two Tap sunt Razvan Roman si Radu Spineanu.

 

  1. “Romanii de la UberVu”

 

HootSuite a preluat la inceputul anului UberVu, o companie creata in 2008 de trei romani, Vladimir Oane , Dan Ciotu, si Dragos Ilinca. UberVu monitorizeaza informatiile care apar pe anumite retele sociale despre companii. Tranzactia a fost estimata de media internationala la 10-15 mil. dolari.

 appscend

  1. “Romanii de la Appscend”

 

Desi inca nu au incheiat un exit spectaculos, precum cel al LiveRail ori UberVu, Sebastian Vaduva, Andrei Marinescu si Gabi Dobocan, fondatorii Appscend s-au remarcat, in opinia mea, in 2014.

 

Dezvoltatorii Appscend, aplicatie mobila in cloud care permite canalelor TV si advertiserilor sa acceseze informatii secundare in timp real, au primit o finantare in valoare de 200.000 de euro din partea EuropeanPioneers, eveniment dedicat start-up-urilor europene si desfasurat zilele trecute la Berlin.

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Cuvintele anului: bitcoin, selfie si fainosag au devenit buzzwords in 2013
Bugetul mediu pentru training: 400 euro/manager. Cum “prinde” invatarea prin gamification la noi?

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Cel mai cunoscut antreprenor roman in randul studentilor: Ion Tiriac

Printre studentii romani, cea mai mare notorietate ca antreprenor o detine Ion Tiriac, urmat de Marius Ghenea, antreprenor in serie...

Close