Tag Archives: private equity

Antreprenoriat Featured

5 lucruri despre Mid Europa Partners, gigantul care a cumparat Regina Maria

Mid Europa Partners (MEP), care a preluat 80% din operatorul de servicii medicale private Regina Maria, este cel mai mare fond de private equity cu investitii in Europa Centrala si de Est, daca analizam exit-urile incheiate in regiune. Mid Europa Partners administreaza fonduri in valoare totala de 4,2 miliarde de euro si multiplica de trei ori banii investitorilor.

1. Mid Europa Partners este un fond de private equity, axat pe Europa Centrala si de Est si Turcia. Operand din Londra, Budapesta, Varsovia si Istanbul, Mid Europa Partners administreaza fonduri totale de aproximativ 4,2 miliarde de euro. Echipa Mid Europa Partners a investit in regiune inca din 1999, iar anul trecut a „ridicat” 810 milioane de euro de la 25 investitori.

2. Mid Europa Partners nu este la primul contact cu Romania. Fondul a detinut in trecut actiuni la operatorul de telefonie mobila Connex (actualul Vodafone). De asemenea, MEP a fost actionarul majoritar al companiei ungare Invitel, care a detinut in Romania furnizorul de servicii de comunicatii Euroweb Romania.

3. In tranzactia cu Advent au fost implicati din partea Mid Europa Csanad Daniel, Tas Tobias, Albert Jelinek si Bartosz Malecki. Nikolaus Bethlen, partener al Mid Europa, este cel care conduce activitatile Mid Europa in Romania. El lucreaza la Mid Europa din 2007, dupa ce anterior a activat la Morgan Stanley si la gigantul Kohlberg, Kravis & Roberts (KKR).

4. Mid Europa Partners are o experienta mare de investitie si exit in piata serviciilor medicale, dupa ce in perioada 2007 – 2012 a investit in Lux Med, cel mai mare jucator de pe piata de healthcare. In cadrul exit-ului din 2012, Lux Med era evaluata la 400 milioane de euro, iar investitia fondului de private equity a fost multiplicata de 2,5 ori in cel mai mare exit in Polonia al unui fond de private equity de pana atunci.

5. Mid Europa Partners s-a remarcat prin mai multe tranzactii, cea mai recenta fiind preluarea producatorului de alimente Danube Foods Group din Serbia, companie cu o cifra de afaceri de 400 milioane de euro. Una dintre cele mai insemnate investitii ale fondului este SBB/Telemach Group, companie din Serbia vanduta catre Kohlberg Kravis Roberts (KKR), unul dintre cele mai mari fonduri de investitii din Statele Unite ale Americii, pentru 1 miliard de euro, deal care a triplat investitiile fondului. Acesta este cel mai mare exit al unui fond de private equity in fostul spatiu iugoslav.

Read More
Antreprenoriat Featured

Cauti finantare? Renunta la sedintele de board din pat cu nevasta

„[dropcap]D[/dropcap]aca iti doresti o finantare de calitate pentru afacerea ta, trebuie sa fii dispus sa imparti compania si cu altcineva in afara de sotie/sot”, asa suna metaforic sfatul unui investitor de private equity sau al unui business angel. Cred ca recomandarea este de luat in seama in cazul unei finantari bancare si, de asemenea, in situatia unui IPO.

Cum se raporteaza romanii la finantare si la dependenta creata de atragerea unei investitii? Antreprenorii romani considera ca pastrarea independentei in deciziile de business este mai importanta decat costurile mici atunci cand aleg o sursa pentru finantarea afacerii.

Tinerii antreprenori romani afirma ca au un acces dificil la finantare si vor sprijin de la autoritati in acest sens, cautand in special finantari care sa nu le afecteze independenta in deciziile de business, potrivit unui studiu al companiei de audit si consultanta EY prezentat la Conferinta „Antreprenor, caut finantare”, organizata ieri de Wall-Street.ro.

De cealalta parte a negocierilor, reactia lui Cristian Nacu, partener al fondului de private equity Enterprise Investors, este sugestiva: „Daca vreti finantare de la un fond de investitii trebuie sa fiti dispusi sa acceptati un partener in actionariat. Sunt antreprenori care isi doresc sa lucreze cu fonduri de investitii, dar care ne spun ca iau deciziile de board dimineata, in pat, cu nevasta si nu s-ar simti confortabil sa schimbe acest obicei. Din pacate pentru ei, nu putem finanta astfel de companii”. 🙂

“Antreprenorii tineri romani care au companii cu venituri pana la 1 milion de euro considera ca finantarea se obtine dificil in Romania. Totusi, pentru ei factorul decisiv in alegerea sursei de finantare este pastrarea independentei in deciziile de business”. – Studiu EY

In ultimul an, 41% dintre antreprenorii care au participat la sondaj au obtinut finantare, iar aproape unul din trei a obtinut finantare in ultimele sase luni. Sumele primite au fost, insa, de cele mai multe ori mici, 44% dintre respondenti afirmand ca au avut o finantare de sub 25.000 de euro.

Read More