Tag Archives: silviu hotaran

Antreprenoriat Featured Start-Up

Bravo, RBL! Mentorat de la antreprenori&manageri pentru fondatorii de SRL-D

[dropcap]F[/dropcap]elicitari membrilor Fundatiei Romanian Business Leaders pentru inca un proiect care se concretizeaza.

Scriam in urma cu un an si jumatate, intr-o perioada in care se vorbea mult despre lipsa de decizii politice despre cat de rapid poti lua o hotarare in mediul privat, mai exact cum au ajuns 77 de lideri de business la 7 provocari majore pentru Romania. O organizatie formata exclusiv din oameni din mediul privat – Fundatia Romanian Business Leaders (RBL) – si-a propus sa creeze o platforma de actiune pentru lideri autentici si initiative concrete. Iata ca apar deja noi proiecte, printre care se numara cel descris mai jos, care merita atentia tinerilor antreprenori, parte a seriei de programe de stimulare a antreprenoriatului care a inceput cu redactarea “Ghidului Practic pentru Antreprenori”, despre care am scris aici.

Eu nu sunt un suporter al parteneriatelor public-private (1. le consider proiecte in care statul isi baga coada intr-un mod ineficient si nefundamentat pe calcul economic si, in acelasi timp, 2. cand guvernul acorda “ajutoare” antreprenorilor in fapt se produce impozitarea altor afaceri private profitabile in vederea sprijinirii altora, insa este important ca intalnim, totusi, manageri si antreprenori care se implica dezinteresat in proiecte cum este cel prin care peste 50 de membri ai RBLS vor consilia 100 de antreprenori care au infiintat un SRL-D. Adica cei care au primit finantare de 10.000 de euro de la stat prin programul lansat in urma cu doi ani pentru sustinerea antreprenorilor de pana in 35 de ani.

Acest parteneriat este o premiera in domeniul colaborarii dintre institutiile guvernametale si societatea civila si are ca scop incurajarea spiritului antreprenorial si cresterea sanselor de succes al noilor microintreprinderi finantate din bugetul total de 25 de milioane de lei alocat de Guvernul Romaniei prin programul SRL-D pentru anul 2013.

Peste 50 de oameni de business cu experienta in companii nationale si multinationale de renume din Romania vor mentora tinerii antreprenori care au sanse reale de a construi o afacere durabila si profitabila, oferindu-le acestora expertiza, metode si principii fundamentale in dezvoltarea unei afaceri de succes. Mentorii sunt membri ai Romanian Business Leaders sau ai partenerilor Fundatiei.

“Romania are nevoie de cat mai multi antreprenori care sa creeze valoare si locuri de munca. Credem ca este datoria noastra, a celor care am construit si conducem afaceri solide, sa ne implicam in cresterea noilor generatii de antreprenori. Acest program de mentorat va creste, speram, sansele tinerilor de a transforma un plan de afaceri intr-o intreprindere pe termen lung”, afirma Mihail Marcu, presedintele Romanian Business Leaders si unul dintre mentorii din program.

Programul se va adresa, in primul an, unui numar de 100 de noi afaceri, selectate de membrii Fundatiei Romanian Business Leaders, si va consta in sesiuni de mentorat alaturi de specialisti in management, finante, juridic, resurse umane si comunicare.

Sesiunile de mentorat vor dura un an si vor fi cu specialisti in management, finante, juridic, resurse umane si comunicare. Printre cei care vor lucra cu tinerii antreprenori se numara Dragos Anastasiu (presedintele grupului Eurolines), Bogdan Ion (country managing partner Ernst&Young Romania), Silviu Hotaran (director general al GKTI Semper Human), Eugen Voicu (fondatorul Certinvest), Mihail Marcu (presedintele MedLife), Felix Danieliuc (directorul general al Raiffeisen Leasing) si Felix Patrascanu (fondatorul Fan Courier).

 

Read More
Featured Start-Up

Ce am invatat de la Silviu Hotaran: Trebuie sa avem curajul sa ne invingem fricile

[dropcap]S[/dropcap]ilviu Hotaran, un “antreprenor in educatie”, asa cum ii place sa se alinte, are multe de oferit antreprenorilor care au ragaz sa asculte. Iata cateva idei si citate de pastrat de la fostul sef al Microsoft Romania si actualul director general al companiei de consultanta de management GKTI Semper Human, franciza locala a firmei elvetiene Gustav Kaser Trainining International (GKTI).

–>>“Antreprenoriatul inseamna parteneri, iar educatia romaneasca promoveaza performanta individuala: sa fii cel mai bun in clasa, sa iei premii la olimpiade, sa fii cel mai bun la facultate. Nu te incurajeaza nimeni sa ai succes impreuna cu ceilalti, sa lucrezi cu ceilalti.”

–>> “Succesul nu il obtii de unul singur in viata, acum mai putin decat oricand. De aceea, in Romania, vedem ca unii oameni au succes in pofida celorlalti, in loc sa-l obtina impreuna. Ai nevoie de oameni, iar eu ii intreb pe manageri foarte des: Cati oameni de incredere ai? Oameni cu care sa poti discuta toata problemele.

–>> “Imi place la nebunie sa incep lucrurile de la zero, asa s-a intamplat si la Ciel, la Microsoft sau GKTI Semper Human. Unul dintre lucrurile pe care le pretuiesc foarte mult este pasiunea, si fara pasiune nu pot face lucruri.”

–>> “Intrebarea este daca iti poti dezvolta pasiunea, daca o poti imbunatati si diversifica. Parerea mea este ca da. Este o diferenta intre a face ce iti place si sa iti placa ce faci? Pare ca nu, dar in fond este o mare deosebire. Sunt unii oameni care asteapta o viata intreaga sa le placa ce fac si se plang ca nu se intampla asta si sunt oameni care au aceasta placere, bucurie a curiozitatii, de a face lucruri noi. Si daca faci lucruri noi, nu ai cum sa nu gasesti lucruri care iti fac placere.”

–>> “Eu am pornit de la matematica, apoi mi-a placut zona de tehnologie, am continuat cu cercetarea stiintifica, am ajuns in business si acum la educatie. De la o clasa de real, am ajuns in zona umanistica”.

–>> “Trebuie sa avem curajul sa ne invingem fricile si sa incercam lucruri noi, pentru ca asa ne vin idei, asa te dezvolti ca antreprenor, descoperi pasiuni noi, talente pe care ti le-a dat Dumnezeu. Asa iti poti constientiza potentialul. Am un slogan sub care imi desfasor trainnigurile <<Make a fool of yourself at least once per day>>. Ce ti se poate intampla? In cel mai rau caz rad ceilalti de tine, dar macar te incarci cu energie pozitiva”.

–>> “Nu trebuia sa devin eu directorul Ciel Romania, ci voiam sa fiu directorul departamentului de dezvoltare. Cel care trebuia sa primeasca functia director general a decis sa plece. Asta a fost sansa mea.”

–>> “Trebuie sa ai mai multe pasiuni in viata si sa fii mereu pe drum, astfel incat sa te intalnesti cu oportunitatile.”

–>> “Intrebarile sunt foarte importante, sunt acte de creativitate care iti pot marca destinul. Pe mine m-au influentat, de exemplu, trei intrebari‑cheie puse de Pierre Yves Morlet, directorul general al Ciel Franta, atunci cand i-am raspuns intr-un mod violent ofertei sale de a conduce Ciel Romania:  “Nu ma intereseaza. Nu ma pricep si nu‑mi place.”

–>> “Nu poti controla decat lucrurile de care esti constient. Lucrurile de care nu esti constient te controleaza pe tine, iar educatia este unul dintre acestea. “

 –>> “In antreprenoriat ai nevoie de stalpi de incredere: familie, parteneri, prieteni.“

–>> “In business am facut de toate, nu doar management. Spre exemplu, eram doar patru oameni la Ciel la inceput.”

–>> “Am facut o gramada de greseli din care am invatat enorm. Imi vine sa rad cand imi amintesc ce greseli faceam ca manager. Am avut un mare noroc: in anii 1992-1996 nu aveam competitie. Oportunitatile de atunci mi-au permis sa fac greseli.”

— >> “Care este valoarea adaugata pe o dau clientilor? – o intrebare fundamentala pentru orice antreprenor.”

–>> “Arta pozitionarii este importanta: trebuie sa ne raspundem urmatoarelor intrebari simple – ce, cum si de ce avem de gand sa facem un anumit lucru? Recomand pe acest subiect un TED al lui Simon Sinek care explica importanta DE CE-ului in pozitionare.”

–>> “Ne trebuie omul potrivit la locul potrivit. Ce ar fi sa adaugam si la momentul potrivit atunci cand ne construim echipa. Eu am angajat oameni foarte buni mai devreme sau mai tarziu de momentul potrivit.”

Urmariti Start-Up Wall-Street, un talk-show transmis in direct, in fiecare miercuri, de la ora 12.00, pe Wall-Street.ro. si la Radio Lynx. Un eveniment unic in online-ul romanesc, emisiunea iti ofera ocazia sa alegi doar povestile si sfaturile de care ai nevoie. Sa alegi ce se potriveste pentru businessul tau. Un eveniment esential pentru toti cei care aspira la antreprenoriat.

Read More