Tag Archives: Mises

Economie Featured

BACK TO SCHOOL. Sa invatam copiii urmatoarea lectie: motorul unei economii este economisirea

Elevii incep scoala luni, 15 septembrie, si tot luni se implinesc sase ani de la Lunea Neagra din septembrie 2008, atunci cand a avut loc falimentul Lehman Brothers. Pentru mine se implinesc cinci ani de cand am inteles si am aplicat o lectie pe care o recomand tuturor elevilor care incep scoala astazi: economiseste, tinere! Altfel spus, adevaratul motor al unei economii este economisirea.

Iata un scurt argument macroeconomic: degeaba economia Romaniei crestea spectaculos (7-8%) in 2008 daca eram cu totii martorii unui dezacord economic: consumam mai mult de cat produceam. Putini au inteles atunci ca, pentru a relansa consumul din Romania intr-un mod sanatos, trebuie mai intai sa relansam productia. Cum poti restarta productia mai sanatos economic daca nu din capitalul economisit?

O economie bazata pe consum nu genereaza crestere economica sanatoasa. Logica economica ne convinge ca pentru a consuma constant si mai mult in viitor, trebuie sa ne limitam cheltuielile in prezent. Avansul prosperitatii trebuie sa fie produsul economisirii unei parti din castigurile actuale.

Productia si investitiile private, doua dintre ingredientele de care economia are nevoie ca de aer, nu vor fi relansate fara economisiri sanatoase.

„La inceputul fiecarui pas catre o existenta mai prospera se gaseste economisirea – constituirea de rezerve de produse care face posibila prelungirea perioadei medii de timp care se scurge intre inceputul procesului de productie si momentul in care acesta furnizeaza un produs imediat utilizabil si consumabil („Actiunea Umana”, Ludwig von Mises). – aceasta trebuie sa fie o lectie economica de capatai pentru toti tinerii din Romania.

Am gasit un studiu util care analizeaza daca invatamintele despre avantajele economisirii pe care parintii le ofera copiilor influnteaza apetenta acestora pentru a pune bani deoparte cand devin adulti. Concluziile studiului Teaching Children to Save: What Is the Best Strategy for Lifetime Savings? sunt clare:

We found that parental teaching to save increases the likelihood that an individual will save when adult by 16%, and the saving amount by about 30%. Receiving parental teaching to save stimulates saving attitude to a large extent: the effect is so large that an unemployed household head who received parental teaching to save has the same propensity to save as an employed household head but without parental teaching. In addition, a household head with parental teaching but without high school degree saves the same amount of money as a college graduate without parental teaching to save.

Este simplu: invatati-va copiii, acasa si la scoala, adevaratele lectii despre economie. Una dintre acestea se refera la economisire.

Read More
Economie Featured

Sfarsitul lumii a venit. Are si un nume: politica economica

Fie ca se numesc “impozite”, “reglementari”, “nationalizari”, “inflatie”, “birocratie” sau “impuneri fiscale”, rezultatele politicii distructiviste le simtiti pe propria piele si nu e nevoie sa asteptati ziua de 21. 12. 12 pentru a intelege ca distrugerea societatii provine tocmai din interventia guvernamentala.

Daca asa-zisul sfarsit al lumii a fost o nascocire, finalul lumii bazate pe logica economica sanatoasa se produce chiar acum. Este un proces continuu. Singura forma de distructivism, asa cum o inteleg eu, se rezuma la urmatoarea afirmatie simpla si de neclintit cu argumente:

“Amestecul statului in viata economica, care se autointituleaza „politica economica”, nu a facut nimic altceva decat sa distruga viata economica”. (Ludwig von Mises – “Socialismul. O analiza economica si sociologica”).

Despre aceste lucruri am scris un articol la inceputul saptamanii si ma bucur ca este bine citit: Cum imi petrec sfarsitul lumii: ADEVARATUL final. Notele din articol, arata, in fapt, expresii ale distructivismului si se impart in doua spete: unele sunt imaginare, dar neindoielnice, iar altele sunt autentice. Ambele au un lucru un comun: relatia cu statul.

Read More
Antreprenoriat Books Featured

Ghid practic de antreprenoriat: prefata cartii

Am contribuit cu placere la pregatirea Ghidului Practic pentru Antreprenori, o carte despre antreprenoriat scrisa colectiv de oameni de afaceri din Romania, membri ai comunitatii Romanian Business Leaders.

Public prefata cartii in randurile de mai jos.

 Aceasta carte este rezultatul unui demers lung si de echipa. A inceput in luna aprilie 2012 si este buna de citit la finalul anului. Ai in mana un ghid de antreprenoriat scris intr-un limbaj colocvial si usor de citit, care te surprinde prin concretetea informatiilor si a sfaturilor creionate de antreprenorii si managerii din Fundatia Romanian Business Leaders. 

 

In esenta, ghidul este un proiect antreprenorial (a inceput de la zero, a fost dezvoltat pe baza unui plan bine definit si are obiective masurabile). Nu stiu cum o sa primeasca un astfel de ghid un antreprenor cu cativa ani de experienta, dar imi e clar ca tie, viitor intreprinzator, o sa-ti fie utila. Iti va placea. Capitolele sunt valoroase prin continutul lor, experientele autorilor ghidului sunt relevante, iar scriitura te prinde.

„Ghidul de antreprenoriat” publicat de Fundatia Romanian Business Leaders, o carte care se adreseaza intreprinzatorilor aspiranti si liderilor afacerilor de maine, este impulsul editorial de care ai nevoie pentru a incepe un proiect antreprenorial.

Ca jurnalist de business, ma simt bine in preajma antreprenorilor cu care interactionez si despre care scriu zilnic si imi face placere sa vorbesc despre ei. De ce? In primul rand, pentru ca antreprenorii creeaza businessuri, genereaza locuri de munca. Un antreprenor este un mijlocitor intre capital si forta de munca. In al doilea rand, pentru ca intreprinzatorii au o imagine proasta in Romania. Sunt atat de multi antreprenori de valoare care nu ies in fata. Daca te duci in Statele Unite ale Americii si spui ca esti antreprenor, vei fi privit bine. Aici lucrurile nu stau (inca) asa. In al treilea rand, acestia sunt ignorati de guvernanti. In al patrulea rand, o economie care se bazeaza preponderent pe afacerile mici face fata mai usor socurilor externe. Al cincilea argument este ca avem nevoie de alte modele.

Ce si cum s-a intamplat sa avem acest ghid posibil? O organizatie formata exclusiv din oameni din mediul privat – Fundatia Romanian Business Leaders – si-a propus sa creeze o platforma de actiune pentru lideri autentici si initiative concrete. Primul pas a fost facut: ghidul de antreprenoriat pe care il ai in mana.

Cum au reusit antreprenorii si managerii, autorii acestui ghid, sa ajunga la acest produs editorial? Prin acea capacitate intelectuala care diferentiaza omul de animale: cooperarea, pe baza unor sentimente de simpatie si prietenie, precum si un sentiment de apartenenta la o comunitate. Economistul Ludwig von Mises spune in „Actiunea umana”  ca nu trebuie sa uitam niciodata ca “trasatura caracteristica a societatii umane este cooperarea deliberata; societatea este un rezultat al actiunii umane, al urmaririi constiente a atingerii unor scopuri”. Tot de la Mises aflam ceea ce, cu siguranta, oamenii din business cunosc si au concretizat in exercitiul scrierii „Ghidului de antreprenoriat”: experienta il invata pe om ca actiunea in cooperare este mai eficienta si mai productiva decat actiunea izolata a indivizilor auto-suficienti.

Le suntem recunoscatori tuturor celor de mai jos. Toti ne-au pus la indemana cu darnicie o parte din timpul lor: Daniela Cretu, John Maxwell Team, Felix Daniliuc, Raiffeisen Leasing, Radu Manolescu, KM Trust, Mihail Marcu, MedLife, Robert Maxim, Ensight Management Consulting, Felix Patrascanu, Fan Courier, Luminita Roman, AIMS Human Capital, Nicoleta Stoian, Vitafoam si colaboratorilor Ina Badarau, Beatrice Galatanu, AIMS Human Capital, Flavia Matei, Ensight Management Consulting, Sanziana Oghina, Dorin Preda si Sorin Tranca, Friends Advertising.

Claudiu Vrinceanu, redactor-sef Wall-Street.ro

 

 

 

Read More