Tag Archives: felix patrascanu

Books Featured

Cei care schimba jocul: cum gandesc, decid si actioneaza antreprenorii romani

Andreea Rosca si Mona Dirtu au scris “Cei care schimba jocul”, o carte care vorbeste despre mecanismele si procesele de decizie ale primei generatii de antreprenori romani din capitalism. Veti citi in aceasta carte despre Dragos Petrescu (City Grill, Caru’ cu Bere); Mihai Marcu (MedLife); Vasile Armenean (Betty Ice); Dragos si Adrian Paval (Dedeman); Adrian Mihai, Felix Patrascanu si Neculai Mihai (Fan Courier); Dan Sucu (Mobexpert); Florin si Mariuca Talpes (Bitdefender si Softwin).

Andreea si Mona m-au rugat sa scriu cateva randuri despre carte. Multumesc pentru oportunitate!

Datorita profesiei pe care o urmez si a proiectelor in care sunt implicat, am oportunitatea sa interactionez cu multe povesti de business si sa ma intersectez cu lecturi de afaceri de ultima ora. Consider, fara nicio urma de indoiala, ca “Cei care schimba jocul” este cea mai profunda carte despre jucatorii din arena antreprenoriala construita in ultimii 25 ani de capitalism. Cartea de fata ii va inspira si ii va motiva pe tinerii cu initiativa din Romania. Andreea Rosca si Mona Dirtu le propun cititorilor cele mai sincere sapte povesti ale antreprenoriatului autohton, modele adevarate pentru viitorii intreprinzatori.

photo

 

Alte opinii faine despre “Cei care schimba jocul” (editura Publica)

 

Aparitia acestei carti, in care sunt adunate o parte din povestile unei Romanii contemporane demne de admirat, este un gest simplu. Avem carti despre cum sa ne crestem copiii, cum sa ne iubim unii pe altii, cum sa slabim si cum sa izbandim. Dar nu am avut, cel putin pana acum, o carte in care sa se vada limpede acea ,,Romanie severa“ pe care istoricul Alexandru Dutu o descria ca fiind formata din „niste oameni seriosi care-si vad de treaba, isi fac datoria, isi asuma obligatii pe care le duc la bun sfarsit cu discretie si isi implinesc vocatia plini de raspundere“. Cred ca aceasta Romanie exista si e necesar ca ea sa se vada mai bine. E necesar ca ea sa reinceapa sa ocupe un loc central in lumea noastra. Fara festivisme, fara cele mai mari steaguri si cele mai tricolore emotii din lume. Simplu si firesc. Pentru ca merita.  Vlad Mixich, jurnalist

O carte unica, despre oameni extraordinari, o sursa de inspiratie pentru cei care au luat calea antreprenoriatului, dar si o resursa pentru bancheri, manageri si investitori care doresc sa inteleaga mai bine cum pot conlucra cu antreprenorii si firmele lor. Cornel Marian, managing director,  Oresa Ventures Romania

Aveti in maini o carte despre business si, mai ales, despre oamenii din spatele businessului. Cunosc mult prea bine exigentele autoarelor. Asteptati-va, deci, la o carte scrisa frumos si captivant, lucru nu usor de realizat, cand vorbim de povesti de business, la o carte care nu vorbeste doar despre succes, ci si despre valoarea pe care o da esecul, un element bine ascuns in orice plan de afaceri si, nu in ultimul rand, asteptati-va la o carte care va va inspira, indiferent de proiectele pe care le aveti de dus la capat.  Dragos Stanca, antreprenor, managing partner ThinkDigital, fondator ICEEfest

Cei care schimba jocul vorbeste, intr-un stil accesibil si captivant, despre cei mai valorosi antreprenori romani si despre modul in care acestia si-au dus bataliile, si-au trait infrangerile, si-au savurat victoriile. M-as bucura mult sa fie o carte care sa ne inspire pe cat mai multi sa le calcam pe urme. Cosmin Alexandru,  partener Wanted Transformation

Read More
Antreprenoriat Featured Start-Up

Bravo, RBL! Mentorat de la antreprenori&manageri pentru fondatorii de SRL-D

[dropcap]F[/dropcap]elicitari membrilor Fundatiei Romanian Business Leaders pentru inca un proiect care se concretizeaza.

Scriam in urma cu un an si jumatate, intr-o perioada in care se vorbea mult despre lipsa de decizii politice despre cat de rapid poti lua o hotarare in mediul privat, mai exact cum au ajuns 77 de lideri de business la 7 provocari majore pentru Romania. O organizatie formata exclusiv din oameni din mediul privat – Fundatia Romanian Business Leaders (RBL) – si-a propus sa creeze o platforma de actiune pentru lideri autentici si initiative concrete. Iata ca apar deja noi proiecte, printre care se numara cel descris mai jos, care merita atentia tinerilor antreprenori, parte a seriei de programe de stimulare a antreprenoriatului care a inceput cu redactarea “Ghidului Practic pentru Antreprenori”, despre care am scris aici.

Eu nu sunt un suporter al parteneriatelor public-private (1. le consider proiecte in care statul isi baga coada intr-un mod ineficient si nefundamentat pe calcul economic si, in acelasi timp, 2. cand guvernul acorda “ajutoare” antreprenorilor in fapt se produce impozitarea altor afaceri private profitabile in vederea sprijinirii altora, insa este important ca intalnim, totusi, manageri si antreprenori care se implica dezinteresat in proiecte cum este cel prin care peste 50 de membri ai RBLS vor consilia 100 de antreprenori care au infiintat un SRL-D. Adica cei care au primit finantare de 10.000 de euro de la stat prin programul lansat in urma cu doi ani pentru sustinerea antreprenorilor de pana in 35 de ani.

Acest parteneriat este o premiera in domeniul colaborarii dintre institutiile guvernametale si societatea civila si are ca scop incurajarea spiritului antreprenorial si cresterea sanselor de succes al noilor microintreprinderi finantate din bugetul total de 25 de milioane de lei alocat de Guvernul Romaniei prin programul SRL-D pentru anul 2013.

Peste 50 de oameni de business cu experienta in companii nationale si multinationale de renume din Romania vor mentora tinerii antreprenori care au sanse reale de a construi o afacere durabila si profitabila, oferindu-le acestora expertiza, metode si principii fundamentale in dezvoltarea unei afaceri de succes. Mentorii sunt membri ai Romanian Business Leaders sau ai partenerilor Fundatiei.

“Romania are nevoie de cat mai multi antreprenori care sa creeze valoare si locuri de munca. Credem ca este datoria noastra, a celor care am construit si conducem afaceri solide, sa ne implicam in cresterea noilor generatii de antreprenori. Acest program de mentorat va creste, speram, sansele tinerilor de a transforma un plan de afaceri intr-o intreprindere pe termen lung”, afirma Mihail Marcu, presedintele Romanian Business Leaders si unul dintre mentorii din program.

Programul se va adresa, in primul an, unui numar de 100 de noi afaceri, selectate de membrii Fundatiei Romanian Business Leaders, si va consta in sesiuni de mentorat alaturi de specialisti in management, finante, juridic, resurse umane si comunicare.

Sesiunile de mentorat vor dura un an si vor fi cu specialisti in management, finante, juridic, resurse umane si comunicare. Printre cei care vor lucra cu tinerii antreprenori se numara Dragos Anastasiu (presedintele grupului Eurolines), Bogdan Ion (country managing partner Ernst&Young Romania), Silviu Hotaran (director general al GKTI Semper Human), Eugen Voicu (fondatorul Certinvest), Mihail Marcu (presedintele MedLife), Felix Danieliuc (directorul general al Raiffeisen Leasing) si Felix Patrascanu (fondatorul Fan Courier).

 

Read More
Economie Featured

FISCAL 2013: ce vor antreprenorii si ce pregatesc guvernantii

[dropcap]I[/dropcap]eri am organizat impreuna cu colegii mei (bravo, Razvan, Marius, Bianca, Mihai, Liana si Iulia!) Conferinta „Fiscal 2013”, in parteneriat cu Niculeasa Law Office, Mazars si KPMG. Am aflat de la vorbitorii evenimentului ca Ministerul de Finante este in dialog cu oamenii de afaceri pentru a rescrie Codul Fiscal, in timp ce comunitatea de business vrea predictibilitate si stabilitate fiscala prin eliminarea “zidului” dintre decidentii politici si consultantii financiari.

 Cateva declaratii ale speakerilor de la Conferinta „Fiscal 2013”

 

Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul de Finante: „Oricum va fi implementat impozitul forfetar, tot va genera pentru ca orice masura fiscala adoptata de minister nu este bine primita. Orice taxa noua ii multu­meste pe unii, dar ii supara pe altii. (…) Am aratat o dorinta de deschidere pe care mediul de afaceri o asteapta de mult timp, pentru ca suntem toti de aceeasi parte a baricadei. Ne dorim un mediu fiscal usor de aplicat si predicitibil. Daca aceste obiective sunt realizate, va avea atat statul de castigat cat si mediul de afaceri. (…) Antreprenorii simt si interpreteaza legea mai mult la nivel macro, altfel decat un consultant fiscal, si nu cred ca la acest moment ar fi oportuna o intalnire cu ei. In schimb, consultantii fiscali pot oferi o analiza de profunzime”.

Madalin Niculeasa, fondatorul casei de avocatura Niculeasa Law Office: „Specialistii din Ministerul de Finante discuta despre echitate in aplicarea impozitelor, iar noi ne lovim cu probleme de biro­cratie. Daca mergem in instante, o sa vedem ca cele mai multe probleme pe care contribuabilii le confrunta se leaga de suprapunerea Codului Fiscal cu normele metodologice ale acestuia. Recunosc ca mie, ca avocat, imi este foarte greu sa stau la masa cu un client, acesta sa imi puna o intrebare, si eu sa nu pot sa ii raspund pe loc, pentru ca trebuie sa analizez normele.”

 

Ramona Jurubita, partener KPMG: „Evaziunea fiscala este estimata la 10-14% din PIB, dar o varianta mai aproape de adevar este de circa 20% din PIB, in timp ce gradul de conformare volunatara este de 80%.”

Gabriel Sincu, partener Mazars: „Dialogul dintre decidentii politici si consultantii financiari este foarte important, deoarece in ultimii sapte ani de zile am vazut ca ne lovim de un zid. Vrem mai multa deschidere din partea guvernelor. O singura data am fost consultati, in urma cu zece ani, cand a fost scris Codul fiscal.“

 Felix Patrascanu, fondator Fan Courier: „Predictabilitatea este cea mai importanta pentru mine si imi doresc o factura sau un desfasurator pentru fiecare taxa pe care o platesc. (…) Era o taxa de 100.000 de dolari, pusa de inspectoratul general pentru telecomunictatii (actualul ANCOM), pe care toate firmele ce vroiau sa faca curierat trebuiau sa o plateasca. In conturile firmei se gaseau atunci 350 milioane lei (vechi), iar taxa insuma 1,5 miliarde lei. Iata ce inseamna o lege in viata unei firme si cat de mult inseamna predictabilitatea fiscala.”

Dumitru Dragomir, CFO Profi: „Presiunea impozitarii creste pe masura ce noi dezvoltam businesul. Avem, asadar, o impozitare exagerata pe munca. Astfel, in mediul de afaceri, fiscalitatea este vazuta desori dintr-o perspectiva negativa. Exista si parti pozitive, iar noi le-am implementat, care pentru un retailer ce lucreza cu mii de furnizori inseamna eficienta, dar anumite modificari fiscale nu fac decat sa adanceasca si mai mult ecartul dintre rata efectiva de impozitare si rata nominala. (…) Autoritatile ar trebui sa renunte la ajustarea TVA dedusa la achizitie pentru bunurile lipsa din gestiune, intrucat firma nu mai are nicio posibilitate de a elimina costul cu TVA aferenta acestor bunuri.

Multumesc, Mircea Dragos, pentru fotografii!

 

Read More
Featured

Fiscal 2013: un eveniment pentru directori financiari si antreprenori. E maine!

[dropcap]M[/dropcap]aine dimineata incepe Fiscal 2013, o conferinta la organizarea careia lucram de cateva saptamani. Evenimentul are loc la hotelul Howard Johnson din Bucuresti, urmand ca in cadrul sau consultanti in fiscalitate – avocati si jucatori din Big 4 – sa dezbata alaturi de manageri si antreprenori ultimele noutati fiscale, efectele acestora precum si tendintele pe plan local si regional.

Particular e faptul ca evenimentul se adreseaza exclusiv antreprenorilor si managerilor (in special directori financiari si cei care lucreaza in departamentele financiare).

Iata 5 motive pentru care invitatii din sala vor participa la evenimentul de miercuri, 3 aprilie:

1. Il intalnesc pe Dan MANOLESCU, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, specialistul in fiscalitate din echipa ministrului Daniel Chitoiu.

2. Pot asculta opiniile si recomandarile a trei consultanti de top: Madalin NICULEASA, partener Niculeasa Law Office, Gabriel SINCU, partener Mazars si Ramona JURUBITA, partener KPMG.

3. Vor afla doua perspective concrete din economia reala: cum vede un jucator din retail problemele si tendintele din fiscalitate, alaturi de Dumitru DRAGOMIR, CFO Profi Romania, si ce asteptari are un antreprenor de la fiscalitatea romaneasca, cu Felix PATRASCANU, fondator Fan Courier.

4. Vor afla detalii despre calitatea normei fiscale si practicile abuzive din domeniu. Vorbitor: Luisiana DOBRINESCU, coordonatoare Grup de analiza fiscala ARSIT.

5. Vor face networking alaturi de consultanti, antreprenori, manageri si alti directori financiari.

 

Read More