Tag Archives: Codul fiscal

Featured

Ce schimbari aduce Codul Fiscal in 2014

[dropcap]C[/dropcap]onferinta anuala de fiscalitate organizata de EY Romania de astazi s-a axat pe impactul recentelor modificari legislative in materie de impozit pe profit, TVA, impozit pe venit si contributii de asigurari sociale, iar discutiile referitoare la modificarile reglementarilor contabile si aspectele privind solutionarea disputelor fiscale se desfasoara in cadrul a doua seminarii interactive.

Venkatesh Srinivasan, Partener si Director al Departamentului de Asistenta Fiscala si Juridica din cadrul EY Romania, a deschis conferinta, subliniind faptul ca: “Anul 2014 va avea o importanta semnificativa din punct de vedere fiscal, avand in vedere introducerea noului regim de taxare pentru companiile de tip holding. Aceasta modificare vine in intampinarea asteptarilor indelungate ale jucatorilor din industrie. Pe de alta parte, introducerea taxei pe constructii o sa lase mai putini bani in buzunarul contribuabilului”.

“Intelegerea corecta si rapida a modificarilor fiscale ale acestui an este mai importanta decat oricand in contextul unui mediu de afaceri actual vulnerabil. Conferinta noastra anuala se adreseaza companiilor romanesti pe care le ajutam sa tina pasul cu schimbarea continua a legislatiei si sa reduca potentialele costuri rezultate din interpretarea gresita si aplicarea necorespunzatoare a prevederilor fiscale actuale”, Alex Milcev, partener EY.

Gabriel Sincu, director executiv in cadrul Departamentului de Asistenta Fiscala: “Asa cum din luna martie nu poate lipsi niciodata postul Pastelui, tot asa nici din luna ianuarie nu pot lipsi noutatile in materie de fiscalitate. Anul 2014 nu face deloc exceptie: impozite noi, reglementari noi cu privire la cele deja existente si o multitudine de controverse. Am incercat sa lamurim cat mai multe necunoscute in cadrul conferintei noastre anuale de fiscalitate“.

Modificarile aduse legislatiei de TVA aplicabile in 2014 se refera in principal la sistemul de TVA la incasare care, de la 1 ianuarie 2014, devine optional, precum si la excluderea termenului de 90 de zile pentru exercitarea dreptului de deducere de catre persoanele impozabile care aleg aplicarea acestui sistem sau cei care fac achizitii de la persoane care aplica sistemul. Au fost mentionate si noile prevederi ce vizeaza obtinerea certificatului de amanare de la plata TVA in vama de catre operatorii economici autorizati,” Ioana Iorgulescu, Senior Manager EY.

Stela Andrei, Manager in cadrul echipei Human Capital, trece in revista principalele modificari, aplicabile incepand cu 1 ianuarie 2014, in ceea ce priveste impozitul pe venit si contributiile sociale. „O modificare importanta pentru contribuabili se refera la obligatia de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, indiferent daca acestia obtin si alte venituri care sunt deja subiect de astfel de contributii”. Stela Andrei sumarizeaza si modificarile aduse pe parcursul anului 2013 de care ar trebui sa tina cont contribuabilii.

 

Read More
Economie Featured

Teme economice de urmarit in 2013

[dropcap]C[/dropcap]are sunt subiectele interne ce vor conta cu adevarat in 2013? Le-am scris mai jos, insa lista temelor economice relevante ramane deschisa: va invit sa o completam impreuna. Veti observa ca toate ideile se invart in jurul unei realitati tot mai evidente: guvernele nu au cum sa finanteze intruna refacerea economiei.

Vom plati mai multe plati la stat in 2013?


Este foarte posibil!
Taxele vor creste in 2013, caci, nu-i asa, am trecut de marele an electoral, in care politicienii ne-au “scutit” de salturi consistente ale taxelor. In primul rand, pentru a-i oferi unui angajat un salariu net de 1.000 euro, un antreprenor va plati in continuare dari de 820 euro si, mai subtil, statul va actiona in continuare intr-un mod foarte creativ prin taxe care nu apar in Codul Fiscal, cum sunt taxele parafiscale, fixate de institutiile care le percep.

In conditiile in care impozitarea diferentiata a veniturilor nu va fi probabil introdusa in acest an, ramane totusi o certitudine pentru mediul de business: firmele vor fi obligate sa achite anual 40 de plati, iar timpul necesar conformarii cu legislatia fiscala va fi de aproximativ 216 de ore anual (vezi graficul PwC de mai jos).

Vom atrage mai multe investitii straine?

Da. Ca urmare a efectului de baza, dupa un an 2012 care a fost slab din perspectiva investitiilor straine, ar trebui sa avem o crestere. Insa, anticipez ca mediocritatea va caracteriza procesul de atragere a investitiilor straine.

In primul rand, predictibiliatea fiscala va fi subreda. In al doilea rand, daca vom cauta grupul fata de care guvernantii sunt in mod constant impotriva, acesta este format din investitorii straini. Nu este sustenabil si suficient sa ai o oarecare stabilitate economica si sa mentii cota unica de impozitare pentru a atrage mai multe investitii straine, mai ales in contextul in care presedintele Traian Basescu ataca Petrom, spre exemplu, si continua sa-i urecheze pe bancheri, iar premierul Victor Ponta ataca sistematic Fondul Proprietatea. Antreprenorul roman si investitorul sunt perceputi ca raufacatorii tarii. Ne-am obisnuit deja ca acest cuplu sa fie abordat prin politici de agresiune, adica prin controale, supraimpozitari si prin penalizari. De cate ori ati auzit din gura politicenilor in campania electorala ca investitorii straini sunt cei mai importanti pentru economie? Cat despre potential, acesta exista! Suntem (inca) in topul european al atractivitatii pentru investitii straine (E&Y). Romania are note mari la potentialul sau investitional, insa aceasta realitate trebuie completata cu o doza mai mare de competenta la nivel decizional ca lucrurile sa se miste mai repede. Este momentul sa scapam de populism pentru business.



Citeste lista temelor economice propuse de mine in editorialul publicat astazi pe Wall-Street.ro.

Read More