Featured

Ce schimbari aduce Codul Fiscal in 2014

[dropcap]C[/dropcap]onferinta anuala de fiscalitate organizata de EY Romania de astazi s-a axat pe impactul recentelor modificari legislative in materie de impozit pe profit, TVA, impozit pe venit si contributii de asigurari sociale, iar discutiile referitoare la modificarile reglementarilor contabile si aspectele privind solutionarea disputelor fiscale se desfasoara in cadrul a doua seminarii interactive.

Venkatesh Srinivasan, Partener si Director al Departamentului de Asistenta Fiscala si Juridica din cadrul EY Romania, a deschis conferinta, subliniind faptul ca: “Anul 2014 va avea o importanta semnificativa din punct de vedere fiscal, avand in vedere introducerea noului regim de taxare pentru companiile de tip holding. Aceasta modificare vine in intampinarea asteptarilor indelungate ale jucatorilor din industrie. Pe de alta parte, introducerea taxei pe constructii o sa lase mai putini bani in buzunarul contribuabilului”.

“Intelegerea corecta si rapida a modificarilor fiscale ale acestui an este mai importanta decat oricand in contextul unui mediu de afaceri actual vulnerabil. Conferinta noastra anuala se adreseaza companiilor romanesti pe care le ajutam sa tina pasul cu schimbarea continua a legislatiei si sa reduca potentialele costuri rezultate din interpretarea gresita si aplicarea necorespunzatoare a prevederilor fiscale actuale”, Alex Milcev, partener EY.

Gabriel Sincu, director executiv in cadrul Departamentului de Asistenta Fiscala: “Asa cum din luna martie nu poate lipsi niciodata postul Pastelui, tot asa nici din luna ianuarie nu pot lipsi noutatile in materie de fiscalitate. Anul 2014 nu face deloc exceptie: impozite noi, reglementari noi cu privire la cele deja existente si o multitudine de controverse. Am incercat sa lamurim cat mai multe necunoscute in cadrul conferintei noastre anuale de fiscalitate“.

Modificarile aduse legislatiei de TVA aplicabile in 2014 se refera in principal la sistemul de TVA la incasare care, de la 1 ianuarie 2014, devine optional, precum si la excluderea termenului de 90 de zile pentru exercitarea dreptului de deducere de catre persoanele impozabile care aleg aplicarea acestui sistem sau cei care fac achizitii de la persoane care aplica sistemul. Au fost mentionate si noile prevederi ce vizeaza obtinerea certificatului de amanare de la plata TVA in vama de catre operatorii economici autorizati,” Ioana Iorgulescu, Senior Manager EY.

Stela Andrei, Manager in cadrul echipei Human Capital, trece in revista principalele modificari, aplicabile incepand cu 1 ianuarie 2014, in ceea ce priveste impozitul pe venit si contributiile sociale. „O modificare importanta pentru contribuabili se refera la obligatia de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, indiferent daca acestia obtin si alte venituri care sunt deja subiect de astfel de contributii”. Stela Andrei sumarizeaza si modificarile aduse pe parcursul anului 2013 de care ar trebui sa tina cont contribuabilii.

 

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Bugetul mediu pentru training: 400 euro/manager. Cum “prinde” invatarea prin gamification la noi?
Minimis: Judetele cu cele mai multe idei de afaceri

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Minimis: Judetele cu cele mai multe idei de afaceri

[dropcap]A[/dropcap]proape 7.100 de firme mici si mijlocii au obtinut punctajul minim, de 60 de puncte, necesar pentru a trece in...

Close