Tag Archives: afaceri de familie

Antreprenoriat

[Guest post] Strategii de creștere în antreprenoriat: consolidarea internă, integrarea pe orizontală + internaționalizarea

2020 se anunță dinamic pentru antreprenorii români: în practica profesională de zi cu zi am observat o preocupare tot mai mare a firmelor autohtone pentru creștere și am identificat patru tendințe care se vor contura anul acesta: consolidarea internă, integrarea pe verticală, crearea de Family Offices și internaționalizarea companiilor locale.

Read More
Featured

Doar 1 din 5 tineri doreste sa preia afacerea familiei

Doar unul din cinci tineri ai caror parinti au o afacere de familie este deschis la posibilitatea de a prelua afacerea familiei. Dintre acestia, doar 3,5% intentioneaza sa preia afacerea imediat dupa terminarea studiilor, conform studiului „Coming home or breaking free?”, realizat de EY si Universitatea St. Gallen. Dorinta de a prelua afacerea creste usor la cinci ani dupa absolvire, cand 4,9% dintre respondenti afirma ca intentioneaza sa preia afacerea familiei.

 

Imediat dupa absolvire, tinerii se vad mai degraba lucrand in cadrul unei firme medii sau mari. Astfel, 23% dintre respondentii studiului EY „Coming home or breaking free?” isi doresc sa lucreze intr-o firma cu peste 250 de angajati, 20% planifica sa se angajeze intr-o afacere de dimensiuni medii, in timp ce 17% intentioneaza sa lucreze intr-o firma mica.

 

La cinci ani de la terminarea studiilor, procentul celor care isi doresc sa creeze propria afacere creste de la 7 la 35%, ceea ce indica faptul ca nu lipsa spiritului antreprenorial este cea care impiedica tanara generatie sa se alature afacerii parintilor.

 

Conform studiului, respondentii din Mexic, Belgia si Slovenia isi doresc cel mai mult sa se alature afacerii familiei la cinci ani de la incheierea studiilor, in vreme ce respondentii din Statele Unite, Israel si Danemarca isi doresc cel mai putin sa calce pe urmele parintilor lor.

Read More
Antreprenoriat Featured

Problema cea mai „fierbinte” a afacerilor de familie: razboiul pentru talente

Numirea unui director general din afara familiei pare sa nu mai fie o prioritate pentru intreprinderile familiale in prezent, (preocuparea a cazut de pe locul 1 pe locul 5 in lista prioritatilor in ultimii 2 ani), releva un studiu realizat de KPMG si European Family Business (EFB).

Astfel, asa numitul “Razboi pentru Talente” a urcat rapid in topul ingrijorarilor majore ale antreprenorilor din Europa. Daca in anul 2013 “Razboiul pentru Talente” nici nu figura printre primele 5 motive de preocupare pentru intreprinderile familiale, anul trecut a devenit o tema serioasa, care se mentine in top si a creat o tendinta. In Romania procentul angajatorilor care declara ca reusesc din ce in ce mai greu sa identifice angajati/candidati cu potential este mai mare chiar decat media globala.

razboiultalentelor

 

Problema identificarii/recrutarii talentelor are multiple fatete: lipsa calificarilor tehnice; lipsa experientei; lipsa abilitatii de comunicare; pozitia geografica nefavorabila a unor intreprinderi familiale, lipsa apetitului candidatilor pentru mobilitate sau angajare part-time sau – in cazul pozitiilor de management – lipsa unor competente intelectuale foarte importante pentru definirea personalitatii si valorilor individuale, contribuie la limitarea competitivitatii intreprinderilor familiale. In plus, 35% dintre respondenti sunt de parere ca reglementari in sensul flexibilizarii pietei muncii ar putea duce la o crestere a afacerii. In detaliu – 35% au votat pentru o legislatie mai permisiva a muncii; 28% pentru reducerea costurilor ne-salariale ale muncii, iar 23% pentru reducerea poverii administrative/birocratice.

 

“Barometrul Afacerilor de Familie Europene, lansat de KPMG si EFB arata ca 41% dintre cei intervievati planifica o schimbare strategica pentru urmatoarele 12 luni. Este vorba despre introducerea in managementul intreprinderilor a unor membri de familie ce apartin generatiei urmatoare (26% dintre respondenti), vanzarea afacerii (21%) ori trecerea proprietatii asupra activelor sau a partilor sociale ale intreprinderii familiale catre generatia urmatoare (20%)”, declara Richard Perrin, Partener, Head of Advisory, KPMG in Romania.

Richard Perrin KPMG

 

Sondajul arata, de asemenea, ca intreprinderile de familie isi planifica strategia de viitor pe termen lung. In acest an, 41% dintre companiile intervievate au in plan o schimbare strategica in urmatoarele douasprezece luni. Din acest grup, 26% intentioneaza sa transmita managementul afacerii la generatia urmatoare, iar 20% intentioneaza sa transfere proprietatea (respectiv, prima si a treia optiune in clasamentul schimbarilor preconizate). Aceste cifre sunt in concordanta cu rezultatele editiilor precedente si confirma ca determinarea de a transfera afacerea catre generatia urmatoare este inca extrem de importanta pentru afacerile de familie.

 

 

Read More
Antreprenoriat Featured

SCHIMB DE GENERATII. Inovarea, pe agenda afacerilor de familie

Inovatia in business este una dintre cele mai importante preocupari pentru afacerile de familie din Romania, potrivit unui studiu PwC.

•    Importanta inovarii. Afacerile de familie din Romania considera ca le este mai dificil sa fie competitive in actualul context economic si sunt constiente de nevoia de a tine pasul cu schimbarile intr-un mediu din ce in ce mai fluid si disruptiv, unde inovatia este cheia, insa disponibilitatea competentelor este limitata iar competitia este tot mai agresiva.

•    Nevoia de profesionalizare devine din ce in ce mai mult o preocupare centrala a afacerilor de familie. Importanta profesionalizarii modului in care acestea opereaza – de la sisteme si proceduri, pana la conducerea companiei – a crescut fata de editia anterioara a studiului, in conditiile accentuarii presiunii asupra preturilor, cresterii costurilor si influentei mega-tendintelor care schimba mersul economiei globale. Profesionalizarea afacerii trebuie insotita si de o „profesionalizare” a familiei si a raporturilor acesteia cu compania.

•    Planificarea succesiunii. Exista o dinamica a „factorului familie” care poate avea un impact major asupra companiei, impact care pare sa fie ignorat deocamdata de catre o parte din afacerile de familie. Unul dintre aspectele principale in ceea ce priveste „factorul familie” se refera la abordarea succesiunii.

Afacerile de familie din Romania se afla intr-una dintre cele mai importante etape ale evolutiei lor din 1989 pana in prezent – primul schimb de generatii, care se va finaliza fie prin transferul catre noua generatie, fie cu vanzari si chiar disparitii de companii.

“Antreprenoriatul romanesc parcurge una dintre cele mai importante etape ale evolutiei sale din 1989 pana in prezent – primul schimb de generatii. Aceasta etapa se va finaliza fie cu pastrarea afacerii in familie (transferul catre noua generatie), fie cu vanzari si, din pacate, chiar cu disparitia unor companii. Proportiile acestor transformari sunt greu de anticipat, insa cu siguranta vom vedea povesti de succes, dar si drame”, a declarat Ionut Simion, Partener PwC Romania.

Afacerile de familie din Romania considera ca le este mai dificil sa fie competitive in actualul context economic si sunt constiente de nevoia de a tine pasul cu schimbarile intr-un mediu din ce in ce mai fluid si disruptiv, unde inovatia este cheia, insa disponibilitatea competentelor este limitata iar competitia este tot mai agresiva.

Read More
Antreprenoriat Featured

Afacerile de familie sunt pe crestere si cauta inovatia

Afacerile de familie raman dinamice si adaptabile in ciuda mediului economic dificil, ingreunat de lipsa de forta de munca talentata. Acestea reprezinta 70-90% din PIB-ul global si sunt un barometru al sanatatii economiei.

Trei sferturi dintre afacerile de familie din Romania au inregistrat cresteri ale cifrei de afaceri in ultimul an financiar, dar competitia este mai intensa, iar presiunea asupra preturilor este mai mare, releva studiul PwC Family Business Survey.

Totusi, antreprenorii romani sunt mai precauti decat omologii lor la nivel global in ceea ce priveste viitorul, ei fiind preocupati mai ales de situatia economica generala si de inasprirea competitiei. Concret, 62% dintre respondentii romani se asteapta la o crestere constanta a afacerii lor in urmatorii cinci ani, iar alti 13% mizeaza pe o crestere rapida si agresiva. Nevoia de continua inovare, instabilitatea pietei, atragerea personalului cu abilitati cheie, competitia acerba si globalizarea accentuata sunt mentionate ca fiind cele mai importante provocari pentru afacerile de familie din Romania.

Ce este de facut mai departe? Pentru a continua sa creasca, afacerile de familie trebuie sa se adapteze mai repede, sa inoveze mai devreme si sa-si profesionalizeze felul in care isi desfasoara operatiunile.

 

Read More
Antreprenoriat Featured Start-Up

Afacerile de familie >> patru proiecte care ajuta antreprenorii

[dropcap]D[/dropcap]aca nu ar fi existat, America ar fi trebuit inventata, pentru ca acolo afacerile de familie reprezinta o mare parte a companiilor active pe piata in prezent. Sa luam ca exemplu conglomeratul de afaceri familial Walmart. Longevitatea este trasatura fundamentala a gigantului Walmart, fara ca aceasta companie sa ramana prizoniera in trecut. Afacerile care au dainuit peste marile crize au inteles cel mai rapid ca inovatia continua este elementul crucial pentru a supravietui si a ramane competitiv intr-o lume globalizata.

Am vazut anul acesta mai multe initiative interesante care se adreseaza afacerilor de familie, businessuri care au o contributie semnificativa in economiile din intreaga lume.

I. Cea mai recenta initiativa apartine EY si se numeste Centrul global de Excelenta pentru Afacerile de Familie, o resursa online de know-how si expertiza. Proiectul ofera acces la informatii precum si la echipele de consultanti care sa ajute afacerile de familie sa isi creasca afacerile si sa le asigure succesul timp de generatii.

Centrul de excelenta pentru Afaceri de Familie asigura accesul la modelul de analiza dezvoltat de EY, numit „ADN-ul cresterii afacerilor de familie”. Modelul are un numar de arii de focus care sunt relevante pentru Afacerile de Familie, cum ar fi: administrarea capitalului, atragerea de talente, sustinerea cresterii si a profitabilitatii, administrarea riscurilor, pregatirea transferului catre generatia urmatoare de antreprenori si optimizarea fiscala.

„In Romania, afacerile de familie au prins avant in perioada interbelica, dar si-au intrerupt misiunea antreprenoriala mult prea devreme pentru a putea dezvolta o traditie in acest sens. Astazi, afacerile de familie reprezinta o mare parte a companiilor private din Romania. Daca cele mai multe sunt de mica anvergura, exista insa business-uri de familie care au luat amploare si s-au dezvoltat cu mare succes, devenind companii recunoscute la nivel national si international. In acest moment, vorbim deja despre o a doua generatie de antreprenori, care se pregateste sa preia afacerile de familie create in ultimii 20 de ani”, spune Bogdan Ion, country managing partner, EY Romania.

II. Un alt proiect relevant pentru antreprenorii romani este catedra PwC – Antreprenoriat si Afaceri de familie, prima de acest fel din tara, care a fost inaugurat la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Catedra va functiona in cadrul Departamentului de Business al Facultatii de Business si reprezinta un parteneriat amplu dintre PwC si Facultatea de Business.

Cei de la PwC au publicat, de asemenea, un studiu foarte fain (Family Business Survey Romania) care releva comportamentul antreprenorilor si al afacerilor de familie, doua entitati ce aduc stabilitate economiei si reprezinta un motor de crestere economica.

Potrivit studiului PwC,  majoritatea proprietarilor de afaceri de familie din Romania mizeaza pe o crestere constanta a afacerilor si o dublare a exporturilor in urmatorii cinci ani, dar ar dori sprijin de la Guvern sub forma de facilitati fiscale, garantii sau imprumuturi de stat, pentru retehnologizare.

III. Campden FB Top 50 Global Family Business Leaders este, de asemenea, o resursa globala de analizat pentru cei interesati sa antreprenoriatul de familie. EY a realizat o analiza a afacerilor de familie cu care a colaborat de-a lungul timpului – 92% dintre ele fiind listate in Campden FB Top 50 Global Family Business Leaders – si a identificat 7 elemente care le definesc ADN-ul succesului.

Cele 7 elemente:
1) sustinerea constanta a cresterii si a profitabilitatii
2) managementul talentelor si retentia acestora pentru pregatirea urmatoarelor generatii de manageri
3) managementul capitalului
4) dezvoltarea unei culturi organizationale bazate pe responsabilitate
5) managementul atent echilibrat al riscului
6) structura de conducere cu viziune pe termen lung
7) managementul eficient al taxelor.

IV. O alta initiativa lansata anul acesta in Romania este Family Business Network Romania (FBN), care a organizat in luna mai, intr-un cadru privat, primul eveniment destinat exclusiv proprietarilor de afaceri de familie, in prezenta fondatorilor Gabriel Marin (Omnilogic), Radu Tudor (MB Telecom), Sorin Preda (Global Vision) si Florin Madar (Temad Co). Reteaua are ca scop stimularea antreprenorilor romani in constituirea si pastrarea afacerilor in familie si transferarea cu succes a acestora catre generatiile urmatoare. Potrivit FBN, 65% dintre companiile romanesti sunt afaceri de familie, o mare parte dintre ele fiind afaceri foarte mici.

Pe plan mondial, International Family Business Network este prezenta in circa 56 de tari si reuneste peste 5.600 de familii de top, care detin si controleaza afaceri de succes in Europa, America de Nord, Asia-Pacific si America Latina.

Divizia europeana, European Family Businesses, reprezinta peste un trilion de euro in cifra de afaceri consolidata, 9% din PIB-ul Uniunii Europene si peste 5 milioane de locuri de munca.

Read More
Antreprenoriat Featured

Antreprenorii sunt sarea pamantului: ce vor afacerile de familie

[dropcap]C[/dropcap]ei de la PwC au publicat un studiu foarte fain (Family Business Survey Romania) care releva comportamentul antreprenorilor si al afacerilor de familie, doua entitati ce aduc stabilitate economiei si reprezinta un motor de crestere economica.

Potrivit studiului PwC,  majoritatea proprietarilor de afaceri de familie din Romania mizeaza pe o crestere constanta a afacerilor si o dublare a exporturilor in urmatorii cinci ani, dar ar dori sprijin de la Guvern sub forma de facilitati fiscale, garantii sau imprumuturi de stat, pentru retehnologizare.

„Antreprenorii sunt sarea pamantului. Ei sunt cei care transforma ambitiile in realitate, inovand, rasturnand ierarhii incetatenite de cand lumea si producand valoare. Ei reprezinta motorul indispensabil al unei economii, dau stabilitate acesteia si creeaza locuri de munca. PwC intelege sa onoreze antreprenorii romani prin lansarea acestui prim studiu axat pe problemele cu care se confrunta afacerile de familie, dar si prin crearea unei catedre universitare dedicate antreprenorilor de maine”, Vasile Iuga (foto), Country Managing Partner, PwC Romania.

 

 

Concluzii aparte din studiul Family Business Survey Romania:

1. Afacerile de familie din Romania au avut performante bune in ultimul an: 71% dintre respondenti obtinand o crestere a afacerilor; antreprenorii sunt destul de increzatori cu privire la perspectivele de crestere pe urmatorii cinci ani, 61% asteptandu-se la o crestere constanta, in timp ce 13% tintesc un avans mai agresiv.

2. Atunci cand vine vorba de provocarile intampinate de catre afacerile de familie, cei mai multi dintre proprietarii si managerii afacerilor de familie mentioneaza factori din mediul extern, precum conditiile pietei (52%) sau accentuarea concurentei (32%).

3. Aproape jumatate (42%) dintre respondenti sunt preocupati de regimul fiscal si 29% de reglementari si politici guvernamentale.

4. Aproximativ o treime (32%) dintre respondenti planuiesc sa se concentreze pe reorganizarea companiilor in urmatorii ani, in timp ce 26% sunt ingrijorati cu privire la capacitatea de productie si abilitatea de a face fata comenzilor clientilor; cel mai presant aspect privind managementul fluxului de numerar/controlul costurilor pare sa fi fost cumva atenuat, numai 19% dintre respondenti mentionandu-l, iar 10% concentrandu-se mai curand asupra planificarii si optimizarii fiscale.

5. Antreprenorii romani se arata increzatori in imbunatatirea rezultatelor financiare, iar estimarile privind exporturile indica o crestere de pana la 27% din cifra de afaceri in urmatorii cinci ani.; astfel, afacerile de familie din Romania vor inregistra cel mai ridicat ritm de crestere a exporturilor din lume (77%), inaintea celor din Grecia (70%), Turcia (64%) si Italia (67%).

6. Proprietarii si managerii de firme ar dori ca Guvernul sa ia masuri pentru usurarea poverii fiscale prin aplicarea de exceptii pentru taxarea profitului in cazul profiturilor reinvestite.

7. Antreprenorii si-ar dori simplificarea, predictibilitatea si stabilitatea legislatiei si o reducere a birocratiei.

8. O alta solicitare pentru guvern se refera la oferirea de sustinere pentru accesarea de noi piete prin garantii de stat, dar si sprijin pentru dezvoltarea afacerii, networking si activitati de marketing.

9. Reprezentantii afacerilor de familie vor de asemenea imprumuturi de stat sau credite fiscale pentru achizitionarea de noi tehnologii care le-ar permite sa isi creasca productivitatea si sa faca fata mai bine competitiei.

10. Antreprenorii locali resimt inadecvarea sistemului educational romanesc la piata muncii si se arata nemultumiti de calitatea scazuta a pregatirii noilor absolventi, 58% dintre proprietarii si managerii afacerilor de familie declarand ca acestia nu au abilitatile potrivite pentru a aduce valoare adaugata angajatorilor.

Read More