Books Featured

Scurta vizita in Varsovia: La naiba, ei l-au avut pe Leszek Balcerowicz!

Tocmai ce m-am intors cu un „vibe” bun din Varsovia si cu anumite ganduri-concluzii simple, poate chiar evidente pentru voi.

 

1. Asa este, polonezii sunt dpdv economie si business, cu mult peste noi. De fapt, nu sunt cu un pas in fata, ci cu vreo trei-patru, si, partea buna pentru ei: au o foame de progres si sunt pregatiti pentru sprinturi noi.

 

2. Ecosistemul antreprenorial polonez este foarte dezvoltat, polonezii se compara cu Londra si isi propun sa ajunga la nivelul englezilor.

 

3. La naiba, iarasi mi-am adus aminte: ei l-au avut pe Leszek Balcerowicz (viceprim-ministru si ministru de Finante in primul guvern polonez necomunist, apoi presedintele Bancii Nationale Poloneze), in timp ce noi…Uite de asta recitesc Libertate si dezvoltare. Economia pietei libere de fiecare data cand ma enervez din cauza coruptiei de la noi si de lipsa de intelegere a avantejelor pe care libertatea economica le ofera. Evident ca este de rasfoit si astazi – in contextul retinerii lui Sorin Oprescu – cartea scrisa de Balcerowicz, cel care a impus o politica fiscala de austeritate si privatizarea intreprinderilor de stat.

 

4. Google se pregateste sa deschida Google Campus la Varsovia, in timp ce la Bucuresti impozitul pe dividende ramane impozit pe dividende. Ma rog, aici poate ca exagerez, dar aceasta lansare este o performanta: Google mai are un astfel de campus (un hub pentru antreprenorii din tech) doar in Londra, Seul, Madrid si Tel Aviv.

 

unnamed

 

5. Mi se pare formidabil ce vrea sa faca eMAG dupa preluarea magazinului online Agito.pl. Ma minunam la toate firmele mari din tehnologie care au birouri in centrul Varsoviei si mi se pare de aplaudat si de urmarit strategia de dezvoltare a eMAG in Polonia, o piata de peste 4 miliarde de euro.

 

6. Stiam ca piata de media din Polonia este mai sanatoasa, ca piata de capital este la un alt nivel decat la noi si ca Piano Media, publisherul Gazeta Wyborcza, este listat la Bursa, dar am tresarit cand la News Impact Summit, eveniment organizat de Google, un media manager de la ziarul Gazeta Wyborcza nu a putut prezenta anumite date financiare motivand ca…publisherul ziarului este listat la Bursa. „Wow, cum suna asta!”

 

7. Fotografia aceasta este de pe terasa biroului Google din Varsovia. Ce ironie a istoriei: in spate se vede Palatul Culturii, cadoul lui Stalin pentru poporul polonez. Si noi avem un astfel de cadou la Piata Presei in Bucuresti.

 

varsovia2

 

8. Ah, mi-am amintit iarasi ca polonezii l-au avut pe Leszek Balcerowicz. Iata doar un citat din cartea sa, scrisa in 1998.

 

„Observatiile empirice arata ca in tarile capitaliste cele mai multe inovatii radicale sunt realizate de firmele noi, care de regula au dimensiuni mici atunci cand se lanseaza. La aparitia unor intreprinderi noi si inovatoare duce actiunea a doi factori. In primul rand, in orice societate cu o structura adecvata exista un procent de persoane dispuse sa investeasca in niste proiecte tehnice, adeseori proprii, cu un grad oarecare de risc. Acest cerc de persoane reprezinta, intr-un fel, potentialul inovativ al societatii. Cel de-al doilea factor este initiativa privata libera, care exista cu adevarat numai in capitalismul concurential.”

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
INFOGRAFIC: ce vor antreprenorii de la guverne
Investitori. Asta-i doresc presei romanesti de Ziua mondiala a libertatii media

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Sa ascultam IMM-urile: ce vor micii antreprenori de la noul Cod Fiscal

Senatul a adoptat astazi Codul fiscal, in urma reexaminarii, insa IMM-urile din Romania au anumite amendamente. Sa le ascultam. Astfel,...

Close