Featured

Reforma in UE: Directiva Copyright schimba Internetul asa cum il stim acum

Cum te influențează, ca cetățean român, ce se întâmplă în Parlamentul European: Directiva privind dreptului de autor, care are ca scop modernizarea regulilor ce guvernează piața unică digitală, a fost adoptată săptămâna trecută de Comisia pentru afaceri juridice a organismului cu puteri legislative al UE.

Directiva europeană este controversată datorită Articolelor 11 și 13 și va influența foarte mult cetățenii și publisherii europeni, dar și pe giganții din tehnologie și marii creatori de conținut.

Cum te influențează, ca cetățean român, ce se întâmplă în Parlamentul European: Directiva privind dreptului de autor, care are ca scop modernizarea regulilor ce guvernează piața unică digitală, a fost adoptată săptămâna trecută de Comisia pentru afaceri juridice a organismului cu puteri legislative al UE.

Ca de obicei, există părți bune și aspecte discutabile ale unei Directive și, desigur, organizații care câștigă sau care au de pierdut. După fix o lună de la intrarea în vigoare a GDPR, eurodeputații au aprobat o lege care va afecta fundamental internetul în Europa, cu efecte indirecte și asupra altor regiuni ale lumii. Reacțiile sunt împărțite la nivel mondial, așa că o dezbatere este binevenită și în România.

Ce este Directiva Copyright

Directiva UE privind Drepturile de Autor reprezintă o încercare a Europei de a armoniza legile drepturilor de autor în toate statele membre. Ultima lege privind drepturile de autor la nivelul întregii UE a fost pusă în aplicare în 2001, atunci când internetul era un spațiu foarte diferit fată de modul în care se prezintă astăzi. Gândiți-vă doar că în 2001 eMag, cel mai mare retailer online din România, abia se înființa, edițiile online ale ziarelor din România fie nu existau, fie erau statice, în cel mai bun caz o copie a ziarului tipărit, YouTube nici nu era lansat. Pionerii Internetului românesc își amintesc că eJobs și Bestjobs, liderii site-urilor de recrutare de astăzi, erau abia la început, fiind în 2001 o competiție firavă la pagina de anunțuri cu locuri de muncă a ziarului România Liberă.

Directiva europeană este destinată să actualizeze legea și să o facă mai relevantă pentru internetul pe care îl cunoaștem cu toții astăzi. Totuși, legislația este vagă, una dintre criticile aduse se referă la efectele schimbării și mai ales la modul în care aceasta va fi menținută.

Cine este in favoarea Directivei?

Axel Voss, raportor al Parlamentului European pentru Directiva privind drepturile de autor, este unul dintre cei care sunt în favoarea Directivei Copyright. Potrivit acestuia, reforma propusă va aduce un mare beneficiu cetătenilor și editorilor europeni, în ciuda criticilor din ​​afara și din interiorul UE.

Avantajele noii Directive sunt expuse, pe scurt, pe site-ul Parlamentului European:

–  Remunerație echitabilă pentru munca creată de industria creativă și de editorii de știri;

–  Regulile privind drepturile de autor trebuie să fie aplicate on-line, precum și în lumea “fizică”, offline

–  Protecția libertății de expresie

Ce spune Articolul 13?

Controversatul articol 13 din Directivă cere tuturor platformelor digitale să filtreze conținutul încărcat de utilizatori.

În cea mai mare parte a cazurilor, acest lucru se va transpune în filtre care verifică conținutul atunci când este incărcat, inclusiv pentru platforme că Facebook, Instagram, GitHub, Reddit și Tumblr. Evident, vor fi afectate multe platforme mult mai mici (exemplu: Trilulilu din România).

Spre exemplu, YouTube utilizează deja un astfel de sistem-numit Content ID-pentru a proteja încălcarea drepturilor de autor, însă tehnologia pentru a face acest lucru este extrem de costisitoare (11 ani a durat construcția și perfecționarea acestui filtru), ceea ce pentru multe platforme mici și medii reprezintă un cost prohibitiv.

Ce este Articolul 11?

A doua parte a proiectului de reglementare, articolul 11, ridică, de asemenea, semne de întrebare. Articolul 11 ar putea obliga companii precum Facebook, Microsoft sau Google să plătească pentru fragmentele de știri (așa-numitele news snippets).

Practic, Articolul 11 creează un nou drept pentru publisheri și editori, făcand aproape imposibilă citarea sau crearea de link-uri la conținut fără permisiunea autorului.

Argumentul principal în favoarea Articolului 11 este că încurajează viitoarele investiții în conținut  de calitate și bine documentat în beneficiul utilizatorilor.

Cum te va afecta acest lucru, ca cetatean al UE?

Tot ceea ce vei încărca pe Internet va fi verificat în prealabil, astfel încât acest lucru ar putea însemna să nu mai poți uploada „meme-uri sau editări pentru prietenii tăi de pe rețelele de socializare. Ar putea însemna și sfârșitul unora dintre sursele de informații și al aplicațiilor de agregare a știrilor preferate.

Concluzii: ce cred despre impactul Directivei Copyright

În primul rând, o astfel de reglementare trebuie analizată din perspectiva posibilei ingrădiri a unor libertăți individuale. În România, Articolul 11 va avea efecte asupra pieței media online, care nu se află în cea mai bună formă, iar un nou act birocratic, după schimbările generate de GDPR, ar îngreuna activitatea publisherilor.

În al doilea rând, este necesară nu doar o campanie de informare a viitoarelor modificări generate de Directiva Copyright, ci chiar o dezbatere publică în care să fie implicate start-up-urile tehnologice românești, mai ales cele care au model de business monitorizarea sau agregarea conținutului online, dar și reprezentanții publisherilor locali.

[Update 5 iulie 2018] Legea a fost trimisă pentru a fi reconsiderată și dezbătută în Parlament in luna septembrie. Parlamentul European a votat împotriva adoptării modificărilor de mai jos.

 

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Magnificent! Bono: Capitalismul antreprenorial scoate oamenii din saracie
#Colectiv. Am semnat cu doua maini aceasta scrisoare: pilonii libertatii si ai prosperitatii

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
De ce avem nevoie de pensii private

Avem parte zilele acestea de o controversa aprinsa cu privire la meritele Pilonului I de pensii prin comparatie cu Pilonul...

Close