Antreprenoriat Featured

Noua traditie antreprenoriala » Vrem modele? Ar fi bine sa ni le facem singuri

[dropcap]P[/dropcap]e Daniela Niculescu am cunoscut-o pe vremea cand era bancher la sefia directiei IMM in cadrul Alpha Bank. Ea ne spunea atunci ce anume cauta o banca la antreprenorii finantabili. “Bancile vor sa vada daca exista piata. De asemenea, mai este nevoie de competitivitate. Observam ca ne este greu sa fim inovativi. Am avut de a face cu antreprenori care ziceau – am vazut si eu ca merge si am zis sa fac lucrul asta. M-am gandit sa copiez, dar nu este cea mai fericita alegere. O banca se mai uita la capacitatea de rambursare a firmei si o atentie trebuie acordata lichiditatii. O firma cu profit pe hartie si fara lichiditati nu poate exista. Mai trebuie facut si un plan de afaceri. Aceste lucruri au aratat in anii de criza care sunt problemele generale”.

Schimbare de roluri: ea a parasit banca pentru a deveni antreprenor. Dupa o experienta de 20 de ani in sistemul bancar, Daniela Niculescu pregateste, printre altele, lansarea unei scoli de antreprenoriat. Care sunt oportunitatile acestui business? Dintr-un studiu de monitorizare a studentilor care initiaza afaceri – studiu care a inceput in 2003 si continua si in prezent rezulta date dramatice, privind raportarea la modele antreprenoriale de succes: numai 7% dintre tinerii antreprenori identifica modele antreprenoriale pozitive; 27% nu identifica deloc modele pozitive in societate, au modele eronate‚ fals-pozitive sau nerealiste, iar 66% nu sunt interesati de modele si nici nu au notiunea de model, ca utilitate.

Mi-a placut comentariul Danielei cu privire la traditia antreprenoriala de la noi care poate si trebuie imbunatatita.

“Comunismul a lasat o prapastie: modelele antreprenoriale din perioada interbelica au murit, la propriu si sunt ingropate. Noua traditie antreprenoriala inca nu are atributele unei traditii adevarate, fiind foarte tanara. Cu alte cuvinte, daca vrem sa avem modele, ar fi bine sa incepem sa ni le facem singuri, pentru ca datele privind tinerii antreprenori la acest capitol sunt alarmante. “

Tot despre traditie in antreprenoriat vorbeste si Benoit Catel, presedintele Volksbank Romania, care a sintetizat o principala diferenta intre antreprenoriatul romanesc si cel francez. Al nostru nu are o istorie, pe cand in Franta exista o traditie lunga a industriasilor si antreprenorilor.

“Cand ceva este nou, cum este antreprenoriatul in Romania, se aduna oameni foarte talentati si foarte oportunisti in acelasi timp. Reputatia unui antreprenor francez se cladeste pe 2-3 generatii de business de familie, in timp ce in Romania nu se intampla asa”.

Am intrebat-o pe Daniela Niculescu care este definitia antreprenoriatului ce-i place cel mai mult. Ea ne ofera explicatia profesorului Howard Stevenson din cartea “Breakthrough Entrepreneurship” a lui Jon Burgstone si Bill Murphy, un titlu pe care orice antreprenor ar trebui sa-l citeasca: ”Entrepreneurship is the pursuit of opportunity beyond the resourcers you currently control”.

 

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Orase-magnet in Romania: un studiu al Bancii Mondiale de citit
Linkuri asortate pentru antreprenori: cine e seful?

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Franciza. Francizarea: alternativa la o idee proprie [VIDEO]

[dropcap]R[/dropcap]ecomandare de lectura: „Franciza. Francizarea”, un vademecum pentru toti cei interesati de aspectul dinamic al contractului de franciza. Franciza, arata...

Close