Books Featured

Malcolm Gladwell ne pregateste ceva: cartea David si Goliat

[dropcap]M[/dropcap]alcolm Gladwell este pe punctul de a publica cartea “David si Goliat”, care va patrunde in metodele surprinzatoare prin care cel slab il poate infrange pe cel mai puternic. Cartea ne va arata cum jucatorii de talie mica pot face fata gigantilor si, de asemenea, cum obiectivele noastre pot face o diferenta uriasa in atingerea succesului. Cartea, care va aparea in limba engleza in octombrie, va contine studii de caz din business, sport, cultura si psihologie.

Malcolm Gladwell ajunge repede, asa cum am scris intr-o scurta recenzie, pe lista autorilor preferati si acolo iti va ramane in urmatorii ani, caci sigur va mai scrie carti actuale, sau, daca nu, cel putin mai sunt lucrari inca netraduse in limba romana. E unul dintre acei tineri autori cu radacini in jurnalism care scriu nu doar pentru carieristii din marketing, cat mai ales pentru managerii care cauta o evolutie profesionala sanatoasa.

In doua dintre titlurile sale, “Exceptionalii – povestea succesului” si The Tipping Point” (ambele traduse de Editura Publica), am gasit o formula ampla pentru o carte de business, cu abordari multiple, pe placul meu: o abordare psihologica, combinata cu cea istorica, o perspectiva antropologica, cuplata cu cea sociologica. Marturisesc ca tocmai ultimele doua abordari m-au facut sa devin un admirator perseverent al lui Gladwell: insusindu-si bine tehnica de management a studiilor si evenimentelor, autorul american reuseste sa simplifice analize sociologice profunde, iar conceptele si aplicarea acestora il incadreaza in sociologia pop.

Dupa ce termini de citit “Exceptionalii” (“Outliers”), realizezi cat de putine lucruri stiai despre oamenii exceptionali din spatiul public, dar si despre cei din jurul tau, despre barbati si femei ale caror experiente si comportament se situeaza dincolo de ceea ce este normal si previzibil. Iti vei imagina ca de-acum vei percepe succesul intr-un mod diferit de cel anterior, pe care il gaseai fundamental gresit.

“The Tipping Point” se bazeaza pe aceleasi idei care rezulta din analize sociologice simplificate, insa care ar pune mai degraba umarul la succesul companiei ori organizatiei pe care o reprezinti, si nu neaparat la succesul personal, precum se intampla in “Exceptionalii”.

Recomand, de asemenea,“Blink” si “Ce a vazut cainele”, care au fost traduse tot la Editura Publica.

In asteptarea celei de-a cincea carti scrise de Malcolm Gladwell, sa urmarim un interviu acordat de acesta despre titlul “David si Goliat”, via Book TV.

 

Sursa foto: lameadventures.com

 

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Semimaraton Brasov. Cel mai frumos loc = LINIA DE SOSIRE de pe stradutele cu iz medieval din Schei
Tic-tac, tic-tac! Vom afla cine este Antreprenorul anului in Romania

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Optimism? PwC si Ernst&Young le numara managerilor…bataile inimii

[dropcap]P[/dropcap]wC si Ernst&Young (E&Y), companiile de consultanta din Romania care, in opinia mea, comunica cel mai bine, au luat pulsul...

Close