Antreprenoriat Comunicare

Cel mai bun lucru pentru antreprenoriatul românesc care se întâmplă în 2020

Vom vedea în 2020 multe inițiative faine care contribuie la dezvoltarea ecosistemului antreprenorial din România: proiecte guvernamentale și din fonduri europene, investiții ale fondurilor de venture capital și de private equity, noi business angels și proiecte de educație pentru firme de tip scaleup. Totuși, în opinia mea, o singură inițiativă va avea cu adevărat un impact național și va planta semințe la nivel de educație și inspirație, cu efecte vizibile în anii următori: emisiunea Imperiul Leilor de la PRO TV.

Chiar dacă lucrez cu antreprenorii care vor să comunice public în mod constant, creez comunități antreprenoriale și sunt implicat ca expert în proiecte de educație/finanțare/exporturi, niciuna dintre inițiativele mele NU va avea efectele emisiunii Imperiul Leilor. Să explic de ce cred asta.

1. Track-record-ul proiectului Arena Leilor de la TVR

În ultimii trei ani am luat pulsul micro-comunităților de business din intreaga țară și am fost surprins să văd în activitățile de training și de mentorat cum aproape de fiecare dată când explicam concepte ca “pitch”, “model de business”, “business angel” și “plan de afaceri”, cel puțin un cursant făcea referire la Arena Leilor, emisiune realizată de TVR cu mulți ani în urmă, la care au participat investitori ca Dragoș Anastasiu și Marius Ghenea. Arena Leilor a avut un impact uriaș la nivel național dpdv educație și rămâne un reper chiar și după 10 ani, inclusiv în rândul unor tineri care se uitau la emisiune în clasa a V-a!

2. Investitorii de la Imperiul Leilor/PRO TV

Investitorii de la Imperiul leilor sunt Cristian Onețiu/Life Care Corp & BioLogistic, Dragoș Petrescu, fondatorul City Grill, Daniela Marișcu, CEO și acționar Aqua Azur, Mohammad Murad, care conduce Phoenicia Hotels, Monica Cadogan, CEO Vivre. Ei vor investi în cele mai faine idei și vor finanța diferite modele de business prezentate în cadrul show-ului TV.

Cu Cristi am lucrat și colaborat în dese rânduri (printre altele, am fost speaker cu ocazia lansării unei cărți scrise de el în urmă cu șase ani), pe Dragoș îl știu mai ales din RBL, dar l-am apreciat ca partener de dialog și când am lucrat în guvern, pe Daniela o cunosc, de asemenea, din RBL, pe Mohammad Murad l-am cunoscut când lucram în media + mi s-a părut foarte determinat când eu lucram la Ministerul Economiei și el reprezenta antreprenorii din turism, iar pe Monica am cunoscut-o mai bine când am prezentat recent antreprenorilor români studiul de caz de internaționalizare al Vivre. Toți cei cinci fondatori sunt bine intenționați, înțeleg modelele de business și simt că se vor implica și mai mult în societate în perioada următoare (poate și în administrație publică?). Datorită lor, mă aștept să nu vedem doar show (50%), ci și educație de business (50%).

Mai departe, rămâne o întrebare importantă : cum putem face follow-up la Imperiul Leilor, un proiect media care-i va schimba pe mulți români pe termen mediu și lung?

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
CV Founder Digest: Two companies launched by Romanians hit the headlines in UK on the same day
La multi ani, Seinfeld! 10 lectii despre leadership, economie si comunicare cu Jerry, George, Elaine si Kramer
1 Comment
  • […] Aparitia unui show TV de tip elevator pitch si atractia unor bani castigati aparent foarte usor va atrage atentia asupra conceptelor de antreprenoriat, business, scalare si investitii private de tip angel investor. Claudiu este foarte optimist cand afirma ca emisiunea e “cel mai bun lucru pentru antreprenoriatul românesc care se întâmplă în 2020″.  […]

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
The FDI can facilitate export upgrading in Romania

Foreign Direct Investments have a positive impact on Romania’s export performance, according do a study published by The European Bank...

Close