Featured

Exit-urile din viata lui Ion Tiriac, cel mai bogat antreprenor roman

Omul de afaceri Ion Tiriac a construit dupa 1990 business-uri in mai multe domenii, bancar, auto, imobiliare, iar in ultimii zece ani a recurs la exituri, cel mai mare fiind vanzarea participatiei de 45% din titlurile UniCredit Tiriac Bank catre grupul italian UniCredit.

Iata mai jos ce tranzactii a facut pana acum Ion Tiriac.

2004: proiectul Praktiker Brasov

Ion Tiriac a vandut in 2004 compania Sungrove Romania, care a dezvoltat proiectul Praktiker din Brasov, catre Ballymore Properties, unul dintre cei mai puternici investitori imobiliari din Europa in cadrul unei tranzactii in valoare de circa 6 milioane euro. Omul de afaceri este cel care a adus practic in Romania grupul german de retail Metro, a carui divizie de bricolaj este Praktiker.

2009: participatia la Mercedes-Benz Romania

Omul de afaceri Ion Tiriac a semnat pe 13 noiembrie 2009 acordul comun prin care Daimler preia participatia de 49% detinuta de Grupul Tiriac in cadrul Mercedes-Benz Romania. Mercedes-Benz Romania SRL (initial DaimlerChrylsler Automotive Romania SRL) si-a inceput activitatea la 1 ianuarie 2007, ca urmare a constituirii parteneriatului intre Daimler AG (51%) si Grupul Tiriac (49%).

In 2011, omul de afaceri Ioan Bene a preluat controlul societatii Constructii Napoca, detinuta de Ion Tiriac, printr-o tranzactie de 4,2 milioane de euro, potrivit Ziua de Cluj.

 
Tranzactia a fost incheiata la Monte Carlo, Tiriac primind 1,2 milioane euro si un teren detinut de Bene in zona Baneasa din Bucuresti, evaluat la 3 milioane de euro.

2012: Tiriac isi vinde spatiile comerciale cu chiriasi cu tot

Daca la vanzarile de apartamente nu a uimit piata, holdingul Tiriac a reusit sa faca rost mai usor de cash vanzand ieftin spatiile de showroom ale propriilor masini, potrivit Capital.

 
Una dintre tranzactii, dintre Weybridge Holdings Limited, persoana juridica cipriota, recunoscuta de reprezentantii holdingului ca apartinand de Tiriac Group, si SC Vest 6 SA, apartinand omului de afaceri Radu Coca, se refera la vanzarea a 314,2 metri patrati pe Calea Mosilor nr. 274. In spatiul comercial respectiv a functionat ani la rand un magazin de prezentare a marcilor auto vandute de grupul Tiriac: Toyota, Mazda, Ford.

Unde mai este actionar Ion Tiriac

Ion Tiriac este cel mai bogat roman, cu o avere estimata la peste 800 de milioane de euro. Omul de afaceri controleaza un grup de firme specializat in mai multe domenii, precum auto, imobiliare, servicii financiare, leasing sau transport aerian. Grupul Tiriac mai controleaza prin altele 44% din compania de asigurari Allianz Tiriac, 25% din servicii de handling pe Aeroportul International Henri Coanda si 15% din grupul de retail Metro Romania.

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Sfarsitul lumii a venit. Are si un nume: politica economica
DSK la CNN: cum isi reconstruieste imaginea de lider politic si economic

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
A da si a lua: esti un donator la birou?

Imi incep ziua pe terenul de sport cu amicii mei alaturi de care joc baschet saptamanal, unde unul dintre ei...

Close