Featured

Distributia geografica a inovatiei: o sansa ratata si de la cine putem invata

Ma uit la cifrele din infograficul de mai jos si imi este tot mai clar ca un “restart” in administratie, business si educatie trebuie gandit pe termen lung. Anul 2020 este prea aproape. Ar trebui sa proiectam infrastructuri de inovare pentru 2027. Un lucru este necesar: politicile publice, “puntile de legatura” si trialogul business-administratie-mediul universitar din prezent sa fie gandite pentru urmatorul deceniu.

Aflu de pe contul de Twitter al comisarului european Carlos Moedas ca 71 de IMM-uri din 22 de tari au fost selectate pentru finantare in cadrul schemei europene nerambursabile Horizon 2020 – SME Instrument, Faza a II-a a proiectului. Nimic nou, din pacate. Situatia este identica cu rezultatele din Faza I, din august 2014 (155 de proiecte castigatoare, 21 de tari, niciunul din Romania), ceea ce imi arata ca noi (mediul de business, decidenti politici, influenceri, consultanti, etc) nu am reusit sa schimbam mare lucru intr-o perioada de 2-3 ani.

Prin acest instrument de sustinere, fiecare proiect castigator este finantat cu pana la 2,5 milioane de euro (5 mil. euro, pentru proiectele din sanatate). In concurs, IMM-urile romanesti s-au inscris cu 8 proiecte, insa niciunul nu a fost selectat.

horizon-2020-phase2-mar-17-1107x1200

Dupa cum releva graficul de mai sus, proiectele din Spania s-au bucurat de un mare succes, fiind acceptate dupa a doua runda 19 de proiecte. Spania a fost urmata de Germania si Irlanda, fiecare tara cu cate 5 firme castigatoare. In total, pentru aceasta runda de granturi din programul Horizon 2020 au aplicat 1.534 IMM-uri.  Cele mai multe aplicatii au fost din Spania (257), Italia (224) si Marea Britanie (144), iar majoritatea proiectelor castigatore sunt din domeniul IT&C, al transporturilor (10 proiecte din fiecare sector), urmate de 9 proiecte in sectorul sistemelor de eficientizare energetica.  

Anterior, evaluatorii au transmis dupa primele runde de proiecte o serie de lectii extrase din aplicatiile primite, care pot fi folositoare companiilor care se pregatesc sa aplice:  

1. Cele mai multe proiecte necastigatoare s-au concentrat prea mult asupra descrierii proiectului si prea putin asupra oportunitatii de business;

2. Au fost prea putin convingatoare in argumentarea de ce compania care propune proiectul si nu competitia va reusi sa implementeze proiectul;

3. Nu s-au concentrat suficient asupra solutiilor competitoare;

4. Au avut un nivel prea scazut de inovare, propunandu-si sa dezvolte un produs deja existent;

5. Au propus doar o idee, fara sa detalieze ce implica si comercializarea acestuia;

6. Doar si-au incercat norocul, din care evaluatorii au extras concluzia la care se pare ca unii dintre aplicanti nu s-au gandit: Instrumentul SME nu este o loterie.

Ce ne ramane de facut? Putem da vina pe stat ca nu se implica in promovarea programului Horizon 2020, putem arata cu degetul consultantii sau antreprenorii? Nu cred. Este necesar, pentru inceput, sa intelegem mai bine ecosistemele de inovare din Spania, Italia si natura proiectelor din Irlanda, sa urmam pasii recomandati de specialisti aici, iar apoi sa construim politici publice si proiecte comune pentru universitati, hub-uri de inovare si institutii publice. Un prim pas ar fi acesta.

Pentru studiu, lista completa a proiectelor selectate + harta de mai jos care ne pune pe ganduri  

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Profilul fondatorului de startup-uri in Romania: doua procente cheie
Magnificent! Bono: Capitalismul antreprenorial scoate oamenii din saracie

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Investitii straine: cat de atragatoare sunt pietele emergente (Romania, inclusa in studiu)

Dupa ce am aflat ca Romania a fost plasata in grupul tarilor VARP, un concept similar mult mai cunoscutului BRICS,...

Close