Featured

Cum sta Romania la capitolul INOVATIE: avem potential mare!

Romania ocupa locul 55 intr-un clasament al celor mai inovative tari din lume, dintr-un total de 143 state studiate de INSEAD. Elvetia, Marea Britanie, Suedia, Finlanda, Olanda, Statele Unite ale Americii, Singapore, Danemarca, Luxemburg si Hong Kong sunt cele mai inovative 10 tari.

Inovatia este masurata prin compararea a sase componente/variabile: institutii, capital uman si cercetare, infrastructura, dezvoltarea pietelor, sofisticarea mediului de business, cunoastere si tehnologie si creativitate.

M-am uitat cu atentie la studiul intocmit de INSEAD, am comparat Romania cu alte tari, m-am uitat la potentialul pe care-l avem, dar mai ales am incercat sa raman optimist si sa nu mai privesc critic pozitia tarii noastre in raport cu alte state. Haideti sa privim doar patru criterii:

Capitalul uman

1. Exista o legatura directa intre gradul de sofisticare, calificare si specializare a fortei de munca si inovatie. Imbunatatirea capitalului uman prin educatie formala sau informala si prin activitati de R&D constante creste capacitatea de absorbtie a firmelor si adoptia solutiilor tehnologice. Sa stiti ca Romania sta bine la acest capitol: iata mai jos o comparatie cu cele mai inovative patru tari din lume.

inovatie1

Creativitate

2. M-am uitat cum stam la creativitate (trademarks, inventii, bunuri si servicii creative, creativitate online) in raport cu cele mai inovative tari.

 

creativitateromania

Mediul de business

3. Cunostintele angajatilor, absorbtia cunostintelor si legaturile inovationale formeaza criteriul “business sophistication”, capitol la care ne situam mai bine chiar si decat Elvetia.

Indicatorul “sofisticarea mediului de business” masoara gradul in care firmele sunt deschise la activitatile inovationale prin intermediul educatiei si al conexiunilor cu alte sectoare (de exemplu, cel academic).

sofisticare

Usurinta cu care incepi o afacere

4. In final, pentru a ramane optimisti cu privire la potentialul de inovare si antreprenoriat, m-am uitat la indicatorul “usurinta de a incepe o afacere”. Nu este o surpriza mare ca stam bine in acest clasament (o societate cu raspundere limitata cu capital strain este fondata foarte usor in Romania + birocratia nu mai este foarte stufoasa pentru cei care vor sa-si inmatriculeze un SRL). Cat despre comparatia cu cele mai inovative tari, pare ca stam excelent in functie de usurinta de a infiinta o afacere. E mai greu, insa, cu dezvoltatul unui business propriu din cauza taxelor!

easeofstarting

 

Concluzia este simpla: pentru a reusi precum cele mai inovative tari, ar trebui sa nu ne concentram doar pe un element al ecosistemului inovational. Tocmai de aceea, am propus mai sus patru domenii la care stam bine ori care au potential de crestere.

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Ce ii motiveaza pe (viitorii) antreprenori: Show me the money!
INFOGRAFIC: 1 MILIARD de antreprenori in 2020

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Puterea cifrelor: 1% din firmele antreprenoriale = 40% din joburile create de start-up-uri

Am “rasfoit” un studiu bine documentat, intocmit de World Economic Forum in parteneriat cu Universitatea Stanford University&organizatia Endeavor Global, si...

Close