Antreprenoriat Featured

Birocratia, un obstacol pentru antreprenorii aflati la inceput de drum

Antreprenorii romani de startup muncesc in medie la fel de mult ca antreprenorii care au afaceri mature in spate, ambele tipuri de investitori dedicand circa 10 ore pe zi pentru afacerea lor, potrivit unei analize realizata de EY Romania.
Barometrul antreprenoriatului romanesc analizeaza raspunsurile a 350 oameni de afaceri. Dintre acestia 73% depasesc ca varsta 40 de ani si doar 1% au sub 29 de ani. Prin comparatie, cei mai multi dintre respondentii Barometrului afacerilor de tip startup din Romania 2016 se afla in intervalul de varsta 25-35 de ani.

Spre deosebire de antreprenorii maturi, antreprenorii de startup considera ca birocratia (28% dintre raspunsuri) si accesul la finantare (17%) constituie cele mai mari obstacole pentru antreprenori, fiscalitatea excesiva fiind principalul obstacol doar pentru 12% din respondenti.

Problemele cadrului fiscal si legislativ au fost indicate de 35% dintre antreprenorii maturi ca reprezentand cel mai important obstacol pentru dezvoltarea afacerilor in Romania, in linie cu editiile anterioare ale Barometrului EY al antreprenoriatului romanesc 2012-2015. Neclaritatile legislative, lipsa de informatii, legislatia stufoasa, fiscalitatea excesiva – sunt doar cateva aspecte semnalate de antreprenori ce sunt corelate cu sistemul de reglementare si fiscalizare.

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
ANALIZĂ. Cât de mare este viteza de recuperare a creanțelor în România
Antreprenorul Gabriel Comanescu si capitalul autohton. Asa vom fi eficienti?

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Fereastra de oportunitate: accesul la finantare se imbunatateste

Accesul la finantare s-a imbunatatit considerabil in 2015, conform Barometrului antreprenoriatului romanesc, realizat de EY Romania in colaborare cu Raiffeisen...

Close