Featured

Alegeti-va o meserie in functie de aptitudini. Veti fi mai fericiti!

O persoana se afla in fata unei alegeri profesionale de 4-5 ori de-a lungul carierei. In timp ce competentele sunt invatate de-a lungul intregii vieti, aptitudinile se formeaza la varsta de 16-17 ani. Ai zice ca aceste detalii sunt banale, dar oare reusim sa le aprofundam si sa le transmitem mai departe, indeosebi tinerilor?

Clarificarea aptitudinilor nu reprezinta o nevoie care apare doar la inceput in campul muncii, ci pe intreg parcursul vietii. Potrivit observatiilor lui Roberto Vaccani (foto), profesor in cadrul Universitatii Bocconi din Milano, 60-70% dintre adulti practica meserii pentru care nu s-au pregatit in scoala. Asta nu inseamna ca universitatea aleasa gresit nu iti va servi la nimic. In mod sigur, iti va fi utila pe parcursul vietii la un moment dat.

Un angajat incepe sa inteleaga ceea ce vrea de la viata profesionala abia dupa cinci ani de munca si, pe cale de consecinta, alege sa faca altceva, care se indeparteaza de obicei de profesia de baza, crede Roberto Vaccani. Astfel, daca nu esti ajutat, meseria bazata pe aptitudini vine mult mai tarziu in viata ta profesionala.

Studiile realizate de Roberto Vaccani ne arata ca, pe masura ce ne axam mai mult pe aptitudini, cresc sansele sa avem o imbunatatire in campul muncii. Unele studii releva ca persoanele cu meserii bazate pe aptitudini traiesc mai mult si sunt mai fericiti.

Potrivit lui Roberto Vaccani, 80% dintre studenti nu au idee daca fac ceva potrivit aptitudinilor lor, realitate descoperita abia dupa primul job din cariera. Din punctul de vedere al angajatorilor, acesti tineri sunt vazuti ca un risc. Este adevarat ca absolventii tineri sunt angajati mai degraba de firmele care isi permit sa greseasca, decat sa-i piarda pe cei mai buni. In ceea ce priveste firmele de dimensiuni medii, care nu-si permit sa greseasca, acestea prefera sa recruteze tineri cu experienta.

Roberto Vaccani a dezvoltat alaturi de Gabriella Carello, director HR Nestle Romania, un program de consiliere pentru tinerii din Romania. In cadrul acestui program, managerii de resurse umane din cadrul companiei Nestle Romania au sustinut sedinte individuale de orientare in cariera pentru 20 de studenti clujeni.

CONCLUZIE: foarte pe scurt, aptitudinile sunt trasaturi ale personalitatii, in timp ce competentele sunt transferate din partea profesorilor sau de la alte persoane competente. Pentru a face o distinctie si mai clara, competentele inseamna “sa stii sa faci”, in timp ce aptitudinile se rezuma la “sa stii sa fii, sa existi”.

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Ajutorul de stat pentru companii: o eroare de logica economica platita tot de antreprenori
Cifra saptamanii: tinerii care isi doresc propria afacere, de 1,6 mai multi decat cei mai in varsta

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Semimaraton Brasov. Cel mai frumos loc = LINIA DE SOSIRE de pe stradutele cu iz medieval din Schei

Traseul de 21 de km de la Semimaraton Brasov Intersport a fost intens: am inceput cursa pe ninsoare in Schei...

Close