Antreprenoriat Featured

Cu Mona Neagoe, despre antreprenori incapatanati: “Disciplina dezvolta motivatia intr-o companie”

[dropcap]A[/dropcap]m cunoscut-o pe Mona Neagoe in cadrul unui interviu. Nu a fost un interviu de recrutare, ci o discutie jurnalist-manager, in care am aflat mai multe lucruri despre cum vede unul dintre cei mai puternici head-hunteri cateva comportamente si atitudini care au legatura cu antreprenoriatul.

Cine este Mona Neagoe

Ea conduce de sapte ani de zile operatiunile firmei de executive search Pedersen & Partners, iar anterior a fost consultant de business, cu o experienta de un deceniu la compania de consultanta si audit, Andersen/ Ernst&Young. A preluat in 2006 conducerea operatiunilor Pedersen & Partners din Romania, apoi a deschis biroul din Serbia, iar in prezent coordoneaza si activitatile de executive search ale companiei din Ungaria, Croatia, Slovenia, Bosnia si Hertegovina si Republica Moldova. Principalii concurenti ai Monei Neagoe (Pedersen&Partners) sunt Radu Furnica (Leadership Development Solutions) si Radu Manolescu (K.M. Trust&Partners).

In ce masura firmele prefera manageri cu spirit antreprenorial?

In opinia Monei Neagoe, toate companiile isi doresc oameni care sa stie regulile de corporatie, sa respecte procedurile chiar daca in timp unele dintre ele au devenit forme fara fond, fara sa-si piarda insa spiritul antreprenorial si initiativa. „Oameni care sa faca performanta, sa contribuie si sa eleveze sistemul, fara sa incalce procedurile – asta vor marile companii.”

Cum se integreaza “antreprenorii incapatanati” in marile corporatii?

Desi o companie isi doreste oameni cu initiativa, creativi si perseverenti, organizatia poate sa ii asimileze, ar provoca prea multe disruptii in viata de zi cu zi. Angajatorul ar putea beneficia de aptitudinile unui astfel de profil, dar probabil ca acesta ar chestiona modul in care sunt facute lucrurile si ar calca pe picioare atatia oameni, incat functie de apetitul de schimbare, angajatorul poate alege in cele din urma sa nu il angajeze. Neagoe crede sunt multe cazuri in care unui angajat cu spirit antreprenorial ii este greu sa se integreze intr-o companie cu proceduri rigide, in care lucrurile nu se misca atat de repede pe cat si-ar dori.

„Te frustrezi amarnic si este sisific sa te lupti in fiecare zi cu rigorile procesului de decizie. Similar, venind dintr-un mediu procedurizat, poti gasi intr-o companie antreprenoriala o libertate de decizie care sa te paralizeze si o lipsa de proceses care sa ti se para o debandada totala. Este doar o chestiune de potrivire intre structura ta ca om, experienta de lucru anterioara si mediul de lucru.”

Cat de disciplinati sunt antreprenorii in procesul de recrutare?

“Este o diferenta mare intre a recruta pentru o multinationala si pentru o companie antreprenoriala locala, in ceea ce priveste disciplina unui proces, de la idee pana la implementarea ei. „Disciplina dezvolta motivatia intr-o companie”, afirma Mona Neagoe. Sunt antreprenorii mai incapatanati decat managerii crescuti in multinationale? „Nu sunt la fel de disciplinati in a respecta regulile si procedurile interne pe care le impun propriilor angajati, fac mult management prin exceptii. Sunt mai convinsi ca stiu ce este bine si mai putin receptivi, pe baza succesului pe care l-au avut in a dezvolta un business. Am vazut intreprinzatori care sunt o ilustrare a ideii vrem sa schimbam fara sa se schimbe nimic.”

De asemenea, Mona Neagoe afirma ca a recrutat si fosti ‘corporatisti’, deveniti antreprenori pentru un timp, care au revenit ulterior in corporatiile care i-au format ca manageri. „Au loc astfel de salturi si sunt dezirabile pentru transferul de experienta. Din punct de vedere al procesului de recrutare este acelasi lucru, dar candidatii trebuie sa evalueze corect avantajele si dezavantajele intre libertatea antreprenoriatului dar un mediu mai riscant si ‘peretii’ corporatiei care te strang, dar ofera un mediu mai predictibil. Nu exista job-ul perfect.”

Multumesc, Mircea Dragos, pentru fotografiile superbe de la Italia in Bocca :)!

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Suntem ultimii in UE la numarul firmelor care cresc rapid. Cum facem sa avem cel putin 5.000 de gazele in Romania?
Activarea Potentialului Economic al Sectoarelor Culturale si Creative din Romania

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
7 zile de bifat in calendar: ateliere de antreprenoriat

[dropcap]2[/dropcap]1 de antreprenori, executivi si traineri ofera pro bono o sambata din timpul lor pentru antreprenorii aflati la inceput de...

Close