Antreprenoriat Featured

Un raport despre agonia IMM-urilor: 10 lucruri de retinut

[dropcap]F[/dropcap]undatia Post-Privatizare (FPP) a lansat Raportul FPP privind sectorul IMM din Romania, editia 2013. Aflat la cea de-a treia editie, raportul isi propune sa analizeze evolutiile din ultimii doi ani ale IMM-urilor din Romania. Iata 10 lucruri care mi-au atras atentia dintr-un studiu care merita citit atent.

1. Densitatea IMM-urilor din Romania este cu mult mai redusa fata de media europeana, respectiv de 23 IMM-uri/1000 de locuitori comparativ cu 41 IMM-uri/ 1000 de locuitori in UE-27.

2. Cele mai multe afaceri initiate in 2012 au fost inmatriculate in Comert (29,2%) si in Agricultura (16,5%), in timp ce numarul de inmatriculari din sectorul energetic s-a dublat fata de anul 2011.


3.  Distributia regionala a noilor firme inmatriculate in 2012 este totusi mai uniforma decat cea a IMM-urilor active economic. Cele mai multe startup-uri au fost inregistrate in anul 2012, in regiunea Bucuresti-Ilfov si in regiunea Nord-Vest, respectiv in procent de 18% si 16% din totalul pe tara, iar cele mai putine inmatriculari au fost in regiunile Vest si Sud-Vest Oltenia cu procentaj egal, de 10%.

4. Exista o corelatie directa intre inovarea din intreprinderi si performantele generale ale IMM-urilor pe parcursul perioadei de criza. Astfel, in tari precum Germania si Austria, unde ponderea intreprinderilor inovatoare este foarte mare (80%), valorile indicatorilor de performanta din IMM-uri se situau in 2011 la acelasi nivel ca in anul 2008.

5. Germania este singura tara unde performantele IMM-urilor nu s-au diminuat in 2009, in timp ce in majoritatea statelor cresterea ambilor indicatori, numar de angajati si valoare adaugata bruta, s-a reluat numai in anul 2012

6. Instalarea crizei economice si financiare in mediul de afaceri romanesc a influentat in mod negative evolutia demografica a intreprinderilor in perioada 2009 – 2012, modificand substantial raportul dintre numarul inmatricularilor de firme si cel al suspendarilor, dizolvarilor si radierilor din Registrul Comertului.  Dinamica operatiunilor de incetare temporara sau definitiva a activitatii, arata ca in perioada 2009 – 2012 aproximativ 360.000 de afaceri au fost inchise definitive sau suspendate temporar. Numai in anul 2010 a fost radiat din Registrul Comertului un numar de 171.146 de agenti economici. Una din cauzele identificate, in afara de efectele crizei generale, a fost introducerea impozitului minim aplicat prin Ordonanta de Urgenta nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara si reglementarea unor masuri financiar fiscal e, intrata in vigoare la 1 mai 2009.

7. In ceea ce priveste specializarea activitatii, segmentul intreprinderilor mici si mijlocii din Romania este orientat pe Servicii, fiind preponderent in sfera Serviciilor profesionale, tehnice si stiintifice, Transporturi, IT si Telecomunicatii, Tranzactii imobiliare, s.a. in procent de 39% si in Comertul cu ridicata si cu amanuntul si repararea autovehiculelor, cu un procent de 37%. Impreuna, sectoarele Industria prelucratoare, Industria extractiva si Energia, ocupa locul trei intre domeniile economice abordate de IMM-uri, cu o pondere de 11%, mai scazuta decat media europeana. In plus, IMM-urile din industria prelucratoare au avut un regres dupa anul 2008, nereusind sa recupereze pierderea suferita in ceea ce priveste numa rul de firme.

8. Microintreprinderile au conti nuat sa reprezinte majoritatea intreprinderilor pe segmentul de IMM-uri, desi pe o tendinta descrescatoare ce se manifesta de cativa ani in structura pe clase de marime. Cu toate acestea, microintreprinderile isi pastreaza cea mai mare pondere intre IMM-uri (88%) pe parcursul unei lungi perioade de timp.

9. Educatia antreprenoriala a inregistrat unele progrese in ultimii ani, atat in sistemul national de invatamant preuniversitar si superior, datorita lansarii de programe de educatie prin centre de excelenta si prin proiecte de training

10. IMM- urile sunt, in general percepute ,ca fiind riscante pentru banci, rata medie a creditelor neperformante fiind in jur de 23%, desi mult mai mica in cazul intreprinderilor mijlocii (sub 5%). In absenta colateralelor, a garantiilor clasice, sansele IMM-urilor de a obtine imprumuturi de la banci sunt reduse si s-au diminuat si mai mult in ultimii ani, marcati de recesiune.

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Cel mai bun lucru pentru antreprenoriatul românesc care se întâmplă în 2020
Founder of the Week: Răzvan Creangă. Cum își extinde echipa la nivel global

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Antreprenori de la stres la succes: mentorat pentru cei care vor sa-si tripleze afacerea

[dropcap]F[/dropcap]undatia Romanian Business Leaders a lansat prima faza a programului de mentorat „101 companii de la stres la succes”, prin...

Close